Kukuruz 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tesko je sve uperiti, ja bih rado sijao vecu Fao grupu kad bi znao da cu moci pocetkom aprila sijati, ovako zbog vlage moram ici sa manjim fao grupama, izgleda da ce odluka pasti na P9241 i P9911 i jos nesto za probu.

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

Ako sam dobro razumeo ,DKC seme kukuruza u odnosu na prošlu godinu će biti 6 % skuplje, za keš plaćanje u firmi sa kojom sarađujemo.

Vec par godina u nazad samo pionir, ove godine imao 216,412,9911, svi su dali oko 3700-4000kg/kj, posejani svi 7 i 8 ili 8 i 9 aprila.Sa prinosima spram padavina sam zadovoljan i ove a i ranijih godina medjutim sa vlagom nisam tako da ove godine mozda promenim proizvodjaca semena.

Peet sta uzimas od dkc-a ove godine? Sta ti se pokazalo za nas banat kao dobro?
5075, 4943 i 4670. Povrsina pod kukuruzom smanjena ove godine, nesto vise psenice a soje na oko 60% od obradive povrsine.
@Tomislav n iz kojeg si mesta? J Banat je malo siri pojam.
Pitam jer sam imao sve Dekalb ove godine, osim na jednoj parceli od 3 kj i samo na 2 mesta bilo je prinosa od 4350 kg/kj ostalo od 500 do 3300 kg/kj. Kise skoro da nije bilo.

Jedna parcela KWS Kashmir. Prošle godine nisam mogao do njega, a baš bih voleo da ga probam.

Dve parcele Syngenta Bilbao, jer je bio OK ove godine (5.5 do 6t na kj, na dve udaljene parcele).

Na parcelu gde su pre dve godine krali kukuruz (ručno nam obrali pošteni ljudi pola kj) P9889, da se skine što pre.

Ovogodišnji eksperiment: P0217 na dve parcele koje su relativno blizu, jedan u direktnu setvu u pokrovni usev, drugi u orano.

Total 3 do 4 nedelje pre setve. Meni je ovo prva terminacija pokrova, pa ću se konsultovati sa ljudima koji su već u tom sistemu par godina za konkretne datume kada se približi.

Za sledecu sezonu planiram najvise Pionira i to P0412, P9911, P0217 i jedan od novih za probu. I bice nesto ili KWSa ili DKCa za uporedjivanje videcu. Povrsina ostaje skoro pa ista kao ove sezone.

Jel tko sijao nesta od ranih grupa kukuruza.Da se ranije vrse jer starog nece biti dosta.Koji od Pioneera je dobar a ranije zrije?!

Ja sam imao na 40 posto površine taj 9241,i baš je podbacio, ne sumnjam i dalje toliko u njega, jer mu vreme baš nije išlo na ruku, da, se 7 dana pre ili kasnije oprašivao bio bi ko i ostali, al ono što me je najviše razočarali da u opšte nije skidao vlagu, a zreo prezreo, fao 290 ili 300 a vlaga neće ispod 15...
E sad jedan od razloga mogu da pripišem da, su klipići, polu jalovi , uvek stajali uspravno, nije hteo da ih obori jer nisu imali težinu, pa zbog toga nije spuštao vlagu

Za ovih 15 godina kako sam u poljoprivredi ovo je prva godina da je los kukuruz sporo otpustao vlagu. Imao sam i losiji 2012 i 2017 i vlagu su otpustili mnogo bolje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh