Kukuruz 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dare ja svake godine idem ureu kroz spartac nikqd nisam imao problem da se topi, lepi gusi. Spartam kad je negde na 7-8list i to mu je. A sad razmisljam da odmah idem ureu u rasipac

Urea ako je dobra ide depozitorima bez problema. Pančevača nije mogla depozitorima jer se topi na toploti. Što se tiče uree zajedno sa setvom, tu treba voditi računa da ne ide u red sa semenom jer spali klicu. Treba podesiti ulagače da urea ide bar 6-7cm daleko od semena. Na njivi ponovo proveriti da li urea dovoljno udaljena od semena jer može da se desi da se sejalica kosi u stranu.

Ja neku kolicinu ici u setvi a kroz spartanje ostatak. Isao sam ureu i kroz sejalicu i kroz spartac. Spartanje sam uvek isao u najtoplijem delu dana i kad je bio bas veliki da sam jedva prolazio a da se ne lomi. Nikad nisam imao ovaj problem oko toga da se urea topi i zapusi spartac. Kliza kao podmazana. A koje djubre i u kojoj kolicini cu znati kad budem uradio analizu.

Izgleda sam prelomii da ipak idem 150kg/kj. Lakse cu sebi oprostiti "bacenih" 50e/kj, nego da ptopustim sansu i u dobroj godini imam pad prinosa.
Na jesen cemo imati generale, sad smo svi djaci prvaci.
Da drugačije rezonuješ, pomislio bih da si tih par godina proveo u Sremskoj Kamenici ili Karlovcima ili već negde gde se ekspresno dobijaju papiri. Naravno da nismo toliko bogati da bi se kockali ....

Da drugačije rezonuješ, pomislio bih da si tih par godina proveo u Sremskoj Kamenici ili Karlovcima ili već negde gde se ekspresno dobijaju papiri. Naravno da nismo toliko bogati da bi se kockali ....
Imamo u Ilincima par uzora sa kockanjem i nikako ne bih igrao kao oni. Ali svako ima svoja pravila igre .

Kako ide ova vrteška sa djubrivima (mislim sa cenama i nestašicom) izgleda da će ove godine sejanje biti na 25 cm. Manje biljaka manje i hrane. Pa kako bude. Nek pada kiša i svaki dan ali ne vredi. Ne bih da biram ono ili pukovnik ili pokojnik.

Ko ne baci đubre bolje da ne seje, što dramite stim đubretom to je strašno, i ovo što smo "bacili" jesenas bolje da smo sedeli, svako nas zapišava i zajebava za naše pare ali no.

Jel koristio neko ureu kroz depozitore na sejacu?
Vec zadnje 3-4 god idem kroz depozitore 2kg urea+2 kg 8-15-15.ukupno 4kg po aru.Osnovo djubrenje ne radim u jesen vec sve ide kroz depozitore.Plasio sam se prve godine kako ce se odraziti na klijavost i apsolutno nije bilo nikakvih problema sto se nicanja tice.Ono sto sam primetio jeste da biljka osetno brze napreduje nego kad je djubrivo baceno rasipacem po celoj povrsini.Probao sam par sezona sa osnovnim djubrenjem u jesen kako struka nalaze,nikakvih benefita nisam video spram bacanja u prolece,barem je tako na mom terenu.Sto se korena tice mozda nije razgranat kao kad se rasprsi djubrivo po celoj povrsini ali apsolutno nema nikakve razlike u prinosu,cak sta vise bolji su mi rezultati u susnim godinama za razliku od ranije kad sam djubrivo bacao rasipacem.Ono sto sam primetio kad iscupam struk kukuruza gde je baceno djubrivo u redove je to da ima izuzetno jak i gust busen pun onih sitnih zilica spram sruka koji nije koristio djubrivo iz redova.Treba probati pa odluciti kome sta vise odgovara.Teorija je jedno a praksa nesto drugo ove godine ce se malo razlikovati odnos djubriva zbog cene,icice 3kg 8-15-15+1kg urea po aru.Gustina setve kao i do sad 22-24cm.Od sorti pioneer 9911, 9241, 9989. KWS Kolumbaris i Kasmir.

Ove godine se seje kao i svake, za zrno/klip p0725 i p1535 za silažu. Možda ubacim i neki raniji, isto Pionir. Zadovoljan sam prinosom i odnosom uloženo-dobijeno bio i prošle godine koja nikako nije bila povoljna u mom kraju tako da ništa ne menjam u proizvodnji. Od đubrenja na zemlji u vlasništvu 200kg 16ice osnovno plus 200kg uree po hektaru predsetveno. Na zemlji u zakupu takođe 200kg 16ice s tim da ću ići sa 300kg uree. Za razmak ćemo videti, neće biti ni južni ni severni razmak već nešto između. :)
Što se tiče pukovnika i pokojnika nema mi druge nego da kukuruz uradim kako treba jer ako uprede suša a nije posoljeno neću imati ništa a to znači kupovina koncentrata po baš ,,povoljnim'' cenama. :sjasi:

Ove godine se seje kao i svake, za zrno/klip p0725 i p1535 za silažu. Možda ubacim i neki raniji, isto Pionir. Zadovoljan sam prinosom i odnosom uloženo-dobijeno bio i prošle godine koja nikako nije bila povoljna u mom kraju tako da ništa ne menjam u proizvodnji. Od đubrenja na zemlji u vlasništvu 200kg 16ice osnovno plus 200kg uree po hektaru predsetveno. Na zemlji u zakupu takođe 200kg 16ice s tim da ću ići sa 300kg uree. Za razmak ćemo videti, neće biti ni južni ni severni razmak već nešto između. :)
Što se tiče pukovnika i pokojnika nema mi druge nego da kukuruz uradim kako treba jer ako uprede suša a nije posoljeno neću imati ništa a to znači kupovina koncentrata po baš ,,povoljnim'' cenama. :sjasi:
Ides li kasnije sa prihranjivanjem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh