Kukuruz 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sta mislite jel bolje ureu da rasturim rasipacem, ili da idem kroz spartac. ? Sta se bolje pokazalo

Kod nas ove godine na sve povrsine ce ici nas domaci hibrid BL43. Prosle godine pola 9911 pola BL 43. Pionir sam isjekao gotov sve u silazu. Ostao jedan hektar kad smo obrali nismo imali ni 1.5t/ha. Prosle godine jednoj parceli uz potok od 0.6 ha bilo je 8 bunkera od sip 40 tog BL.

Ja idem NPK za pripremu i u spartanje posle AN tako vec godinama radimo

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Izgleda sam prelomii da ipak idem 150kg/kj. Lakse cu sebi oprostiti "bacenih" 50e/kj, nego da ptopustim sansu i u dobroj godini imam pad prinosa.
Na jesen cemo imati generale, sad smo svi djaci prvaci.

Sta mislite jel bolje ureu da rasturim rasipacem, ili da idem kroz spartac. ? Sta se bolje pokazalo

Špartačem gnojivo dođe ispod površine i bolja je iskoristivost uree. Gubici hlapljenjem su zanemarivi i može se ići manojm dozom jer je gnojivo koncentrirano bliže biljkama. Trebalo bi ići što ranije, inače će kukuruz kasno dozoriti. U toj varijanti također treba voditi računa da biljka do početka djelovanja uree ima dovoljnu zalihu dušika. Ako nema dovoljno dušika za dobar start biljke, poželjno bi bilo manju količinu dodati predsjetveno, a ostatak špartačem čim ranije, ali je dupli trošak razbacivanja. To je moje razmišljanje, a odluči sam u skladu sa svojim mogućnostima.

Komšija je prošle godine išao prvi put setvu sa depozitorima, koliko se sećam smanjio je količinu ure-e za 30%.

Špartačem gnojivo dođe ispod površine i bolja je iskoristivost uree. Gubici hlapljenjem su zanemarivi i može se ići manojm dozom jer je gnojivo koncentrirano bliže biljkama. Trebalo bi ići što ranije, inače će kukuruz kasno dozoriti. U toj varijanti također treba voditi računa da biljka do početka djelovanja uree ima dovoljnu zalihu dušika. Ako nema dovoljno dušika za dobar start biljke, poželjno bi bilo manju količinu dodati predsjetveno, a ostatak špartačem čim ranije, ali je dupli trošak razbacivanja. To je moje razmišljanje, a odluči sam u skladu sa svojim mogućnostima.
Pa isao bih 200kg po h kroz spartac ureu i 150kg/h mesano.

Urea teško, skoro nikako ne ide kroz depozitore. Topi se prilikom rada i zapuši rupe.
Kada se đubre stavlja kroz depozitore biljka ima hranivo tu na dohvat ruke, pa slabo razvija koren. Koren bude poprilično manji nego kod biljaka koje moraju da "traže" hranivo i samim tim razvijaju koren mnogo više.
Ako je godina dobra sa dosta vlage onda problema nema, ali ako tokom leta zasuši, onda je takav kukuruz u ozbiljnom problemu. Kako ima poprilično plići koren teško dolazi do dubinske vlage...
Mada ljudi to ne znaju ili zanemaruju naspram ušteda u đubrivu i vremena!

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Ja ne znam kako neki uspevaju Ureu kroz špartač.
Meni je jedne godine ostalo nešto Ureje, i kad sam špartao kukuruz rekoh ajde da je iskoristim. Kraj maja, vrućina kao da je jul. To je strašno kako se topi i lepi. Muke žive.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh