Kukuruz 2021

Ima takvih slučajeva,ja recimo jedne godine imao sam nekih problema pa sam ušao u setvu 15 maja te godine mislim da je 2014 ili 17 ima u temama kod nas u selu su imali po 300 kg kukuruza a moj se oprašio u normalnim T i uz neku optimalnu agrotehniku dao 4,5 t kj.
Aj sad popo budi pametan.Unače i ja preferiram malo raniju setvu.
 
Lako je danas biti pametan. Ko je sejao pocetkom aprila, a medju njima i ja, posejao je u vlaznu i relativno dovoljno toplu zemlju. Neki su cekali i to je OK. E sad moglo je da se desi da nije bilo uopste kise pa bi se zemlja isusila i sad bi se sejalo u suvo ili da se okisalo pa sad praznici pa bi se sejalo za DJurdjevdan sto je relativno kasno, ali i tu jesen daje zadnju rec. Tako da i ko je ostavio setvu za kasnije ispasce dobro, ali kao sto sam naveo rizici su postojali. Napisao sam pre 20tak dana da bi se kajao da nisam posejao i stojim kod toga.
 
Prva slika kolumbaris KWS staro seme,sejan 14.4,druga slika pionir 9575 sejan 13.4 ,razdaljina između parcela 50 m jedna u jedan duž druga u drugi duž,ne udarju se baš u čelo ali zemlja skoro identična,mašina ista,ista dubina isti vozač jedna uražena uveče jedna sutra ujutro.
hteo sam presejati taj kolumbaris ali sačekam još koji dan.
 
Ja jos nisam nigde nisam video da iko preporučuje kasniju setvu.
Naravno da postoji mali riziko od mraza ali prednosti rane setve su puno veće.

U normalnim uslovima setva 15. Aprila nikada neće moći da parira setvi 1. Aprila ni po prinosu ni po vlazi ni po ranijoj zetvi
U normalnim uslovima do 15 aprila neces mocu uci jos u njivu..... recimo kao ova.....
i odmah da napisem zasto je ovo kao normalna god:
zato sto predhodne 2 god 1 aprila bilo toplo i suvo, ljudi su uveliko sejali, kasnije se okisalo i bilo je pomozi boze za kukuruz. Mada oni koji su sacekali pa sejali u vlazno zemljiste imali su opet bolje nicanje.
Ali zato zbog tog toplog i susnog perioda psenice i jecmovi su prdnuli u cabar debelo. Za razliku od ove godine....
Dakle daleko je to bilo od normalnih uslova......
 
Prva slika kolumbaris KWS staro seme,sejan 14.4,druga slika pionir 9575 sejan 13.4 ,razdaljina između parcela 50 m jedna u jedan duž druga u drugi duž,ne udarju se baš u čelo ali zemlja skoro identična,mašina ista,ista dubina isti vozač jedna uražena uveče jedna sutra ujutro.
hteo sam presejati taj kolumbaris ali sačekam još koji dan.
Zovi te dripce sto su ti prodali seme da vide sta uvaljuju. Da ima pravne drzave takvo seme nebi bilo u opticaju.


Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka
 
Juce 50-60 ari zp 555 na 27 razmak, i p0412 23razmak na 30ari.

Deo gde je pionir je bio malo kaljidzav pa nije ispalo bas idealno ali je bilo dosta dobro.Gde je teza zemlja bilo je malo kaljavo ali se prosusilo.
 
Generalno još nji mi ae žalilo da slabihe niče kws od pionira, dekakba i sy.
Ja sam znao koji je rizik sa senenom al jbg škrt i soroma 2 puta plaćaju.
 
KWS i NS sejani 10.04., nikli zadovoljavajuće, sad su u 2-3. listu, ali ih ponegde i gricka nešto. Korova nema skoro nigde, vrlo malo ali kreće. Čime sad prskati, protiv ovih što grickaju i protiv korova?
 
Meni ovo liči malo gusto kod komšije.,
4285279e22f56dab3ac57a0a6eb9685d.jpg
dced49256f93909d44837ee2d4a0745e.jpg


Послато са Redmi 7 помоћу Тапатока
 
kukuruz uredno nikao, ima tri lista, sijan 31.3......

dok šečerac syngentin sijan 22.3. izašao samo 30%.....ostalo sjeme je nažalost istrunilo.....
 
Sad sam se vratio iz obilaska kukuruz sejan 23 lepo se vide vrste ali ima mnogo manji koren u odnosu na onog sejanog u martovskom roku ;) ali sam mu naredio da to nadoknadi.
 
Nazad
Vrh