Kukuruz 2021

Imam pitanje za vas koi ste sejali još u martu koju ste to FAO grupu sejali pa ste toliko požurili? Mišljenja sam da ako posejem i 25 aprila neće taj vaš mnogo bolje izgledati ni mnogo ranije sazreti čak naprotiv mislim da će on bolovati od ovog vremena.
 
Imam pitanje za vas koi ste sejali još u martu koju ste to FAO grupu sejali pa ste toliko požurili? Mišljenja sam da ako posejem i 25 aprila neće taj vaš mnogo bolje izgledati ni mnogo ranije sazreti čak naprotiv mislim da će on bolovati od ovog vremena.
Bez obzira koja je grupa, zemlja je imala temperaturu za klijanje zrna. Vreme je bilo suncano i sasvim u redu za pocetak setve.
Dakle u Ponedeljak 29 krenulo se i onda su profesionalci sa vremenske prognoze predvideli za Subotu i Nedelju nesto kise i hladnije vreme a posle toga temperatura do 18 stepeni. Pa su se malo zasrali u zanat.
Sledilo je vise hladnih dana pa potom opet idealno vreme a za ovo trenutno nisu ni sanjali da ce i drugi talas slediti.
Tako da i u setvi od 20-25 Aprila ne mozes biti siguran sto se tice lepog vremena jer nemas struku da predvidi ni za dan unapred, pa kad se na njih baziras uglavnom najebes! I u Junu neki put je bilo 4-5 stepeni 5-6 dana uz kisu.
 
Peet, jos krajem marta su pricali da ce april biti hladan i kisovit. Nisam im nesto verovao a ispalo je da su bili u pravu.
Ja sam u tom postu tacno napisao kako je prognoza i vreme bilo tog 29 Marta, a promena na pogorsanje vremena bilo je najavljano tek negde 2-3 Aprila i to za samo par dana a potom najavljeno lepo vreme. Verovatno njima je ovo lepo vreme.
 
Смисао је сејање кукуруза на основу Временске прогнозе!Сад ти је крива временска прогноза ,сама реч каже (прогноза)...јбг човек се учи док је жив ето и ти ћеш нешто научити о прогнози ове год.
 
Kod mene izbija po koji Pajdas sejan 31marta ima stotinak sam video ali ostali samo sto nije siljak je blizu povrsine zemlje.15 dana prolazno vreme je odlicno za ovakve uslove.Za 4-5 dana nadam se da ce izaci bar 80%pa posle kako hoce
 
Problem je kad dugo niče što ne niknu sva zrna, neka zrna unište štetočine itd a nikne 60 tak procenata i čovek onda ide po njivi ko lud dal da ostavlja il da preseva, stvar još dodatno komplikuje nestašica semena, kukuruz nikne za 7 dana kad ima uslove tako da će isti biti sejan krajem marta i onaj sejan krajem aprila, evo dela za koji kažu ponovo u prvi razred, ja nepamtim da je tako bilo nekad
 
Ja sam posejao sve 13 aprila,sad kako bude,mislim da ne bi trebalo da bude problema gledajuci neku skoriju prognozu.Veci deo atara je posejan
 
Kod nas nikada kukiruz nije nikao u dan uvek ima tolerancije 3-4 dana to je nista, kad posejemo nema uvek vlage svuda, nije uvek dubina jednaka tako da ni nicanje ne moze da bude dobro. vec je polovina Aprila ako opici sunce u maju mozemo imati problema kasnije sa susom, predstave nemam kako ce vreme biti.Izlazi se menjaju iz dana u dan svaki je razlicit.Deluje da nece skoro otopliti onako kako treba, za ove posejane kukuruze vazno je da ne bude kise znaci sto manje kise a sve ide ka tome.Uostalom za 10dana znacemo situaciju.Mene iskreno ceka pola sela da zakcim ponovo sejalicu a oni da se smeju.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh