Kukuruz 2021

Na kraju 9889 dao veci pribos nego 9903 sto je veliko iznenadjenje. 9903 7 tona a 9889 blizu 9 tona na nekim njivama. Negdje nije bilo razlike u prinosu. Medjutim 9889 ne bih sijao jer je previse pljesnivog zrna naspram srugih hibroda. 9415 pobjednik po prinosu steta sto ga nije bilo pod vecom povrsinom.

Kakav je p9415 po kvalitetu zrna,visine stabla i položaja klipa?
Moguće da će biti sledeće godine i kod nas.

Kakvi su vam prinosi na sojištima u odnosu na pšenicu i kukuruz kao pred usev? Kod mene dosta loši , a gde je bila ona postrna soja, tu je kukuruz katastrofa. Na pšenici bolji kukuruz i do 60%, kukuruz na kukuruz oko 30%, u odnosu na sojista. Pa bih voleo da cujem neko objašnjenje od stručnih ili iskusnijih članova.
Svi usevi dobijaju i osnovno i azotno djubrivo.

Kakvi su vam prinosi na sojištima u odnosu na pšenicu i kukuruz kao pred usev? Kod mene dosta loši , a gde je bila ona postrna soja, tu je kukuruz katastrofa. Na pšenici bolji kukuruz i do 60%, kukuruz na kukuruz oko 30%, u odnosu na sojista. Pa bih voleo da cujem neko objašnjenje od stručnih ili iskusnijih članova.
Svi usevi dobijaju i osnovno i azotno djubrivo.
Vece zalihe vlage na strnjistu,"odmorena" zemlja

Послато са moto g(9) plus помоћу Тапатока

Ma to mi je jasno za pšenicu, da je zemlja više odmarala i skupila veće rezerve vlage, oko soje me vise zanima, da li je baš toliko azota ostavila u zemljištu pa je nastao problem. Da li je neko radio da nakon sojista, poseje kukuruz bez azotnih djubriva u proleće?
Kukuruz se skidao posle soje, pa opet bolji prinos, jedino da soja crpi mnogo više vlage od kukuruza
Do sklopa ne može biti, jer u sojistu na jednoj parceli mi je bio lošiji sklop, I dala je čak nesto lošiji prinos od one sa odličnim sklopom, a deli ih samo jedna parcela.

Poslednja izmena:
Nebi se slozio sa sandorom ,prije svega sto nebi reko da je tacna tvrdnja da soja ostavlja viska azota iza sebe , nego proizvede jedva toliko kolko i potrosi . Mozda je u pitanju sklop . Obicno na sojistu bude bolji sklop i jednacnije nicanje a ove godine je bilo bolje kad je gore ?

Na sojištu kao predusevu imao sam najbolji prinos ove godine.Setva na 18 cm pred kraj aprila meseca, nakon setve razbacana urea i podrljano.Šteta samo što je parcela od svega 1,25 kj u pitanju a soja je bila u monokulturi 5 godina.

било доста азота на том сојишту,али главни разлог је дрљање после сетве :osmeh:

Danas konacno poceo kukuruz. Skidao sam one najgore parcele gde sam mislio da nece biti nista. Danasnji prosek 1800 i nesto kg/KJ. Vlaga 14-17%.
Danas sam kosio one parcele sa kojih ocekujem srednje prinose. U jednom delu atara na 7 parcela prosek 3100 kg, u drugom delu na 3 parcele 3620 kg. Danasnja vlaga 13.6 - 14 i nesto.

Nazad
Vrh