Kukuruz 2021

Da li se to širi sa njive na njivu i da li više pogadja ranije sorte, kasnije sorte, one sa više vlage u zemlji, manje vlage, itd….?
Jeste bolest je,mehurasti garez. U principu napada sve vrste kukuruza,nema nekih pravila sto rece north army,ja imam zp600 i nisam zatekao ove godine takvih klipova sto ne znaci da ih nema po njivi. Primetio sam da ih u kisnoj godini bude vise i isto kod nas bude sareno,ne napada odredjenu sortu tj semensku kucu nego ih ima svuda. Ne bih znao sta je glavni uzrocnik i kako se siri javice se neko strucniji.

Na pioniru nema, ali na zp ima toga.
Nemate onda 216 od pionira, on je neverovatno sklon da zapati mehurastu garez na nekim parcelama cenim 5-10% zarazenih biljaka. Ostali hibridi tu i tamo nadje se svuda po neki da je zapatio, all stvarno sporadicno. Naj losiji je ove godine armanjak kite doo.. A najbolji je dkc 5079 fao 450 seme iz Romanie i on izgleda ovako.
0c19f009cc09028785ca8912492326ac.jpg

Sent from my S60 using Tapatalk

Kod mene na jednoj parceli gde je ZP ima te gareži. Na drugim parcelama isto ZP,gareži nema. Znači da je do parcele?!:osmeh:

Slikano u prolazu pioneer 9911 vide se klipovi nije lose
3af8d5446bacd90ba8acd66ac3bc601d.jpg

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Malo danas obilazio kukuruz,veoma specifična i godina za zapažanje.
Nizak rastom,mučio se a tek sad nailazi na najgori period medjutim izgurao je kakav takav klip koji i nije tako loš.
Sećam se godina kad su bili povoljni uslovi i došao vruć talas u avgustu i za 2 nedelje je biljka prosto popila/pojela svoj klip.
Različitog uzrasta ima biljaka medjutim svaka ima kakav takav klip, dobro bi došla jedna dobra kiša da ne smežura to već formirano zrno,al sta je tu je biće kako onaj odozgo hoće........:cool::cool::cool:

Poslednja izmena:
A bice i afla toksina , tko nije imao prilike da vidi , jedan klip ima na vrhu plijesan koja proizvodi taj mikotoksin.

Išao sam pre nekim dan bečej - kanjiža -subotica i nazad al drugim putem i usevi i soja i kujuruz izgledaju dosta dobro,....
Najgore je od Novog Sada pa jedno 14, 15 km prema severu , tu i svaka soja ima grinje ,manhe više....

Malo danas obilazio kukuruz,veoma specifična i godina za zapažanje.
Nizak rastom,mučio se a tek sad nailazi na najgori period medjutim izgurao je kakav takav klip koji i nije tako loš.
Sećam se godina kad su bili povoljni uslovi i došao vruć talas u avgustu i za 2 nedelje je biljka prosto popila/pojela svoj klip.
Različitog uzrasta ima biljaka medjutim svaka ima kakav takav klip, dobro bi došla jedna dobra kiša da ne smežura to već formirano zrno,al sta je tu je biće kako onaj odozgo hoće........:cool::cool::cool:
Upravo to je ono sto stalno govorim , na kraju puca bic . Kod mene recimo upravo to, klipovi su tu , nekako se to oplodilo , al onaj front nije donio bas bas kisu kao negdje pa ce sad ta zrna da nestanu . Sad se prave ili gube kilogrami

Tračak nade što se tiče cene kukuruza
Uvek ista tema.
Ali sad kad ga malo ima plus kad bi ga čuvali 100% bi izvoz stao i počela jagma.

Al kad vecinu bunare sa zaduzivanjem uzmu ga uvek jeftino.
Zato ako mora onda razduzivanje uvek suncokret

Nazad
Vrh