Kukuruz 2021

Godina je luda i ne povoljna skroz.
Hladno prolece, neravnomerne padavine, zimska vlaga nič, najtopliji jun pa u julu 2 topla talasa iz Afrikane.
Al to je u Bozijim rukama.
Sto je do mene ja cu da menjam za sledecu godinu.
A to je KWS ispada kao sto je ispao i NS i ZP.
Jednostavno nisu za moju zemlju.
Pionir ima da ih zgazi sa prinosom.
Amer je gazda na mojoj zemlji u ne povoljnim godinama.
Kws Konfites, Kolumbaris, 3381 mali klip potpaljene donje liske , koji je kasnije nikao klip ki pakla malbora 100s.
A amer zelen klip solidan za godinu jednostavno prija mu zemlja 3 i 4 kategorije koja je kod mene.
Pionir P1114 i P0074
Da mi je da nadjem hibrid ko nekadasnji pionirov B23 nebi pitao sta kosta.
Razumem ja i novu genetiku i nauku al Dukat vredi i danas i za vreme mog pradjeda dok se sekao sa Turcima na Drini.
Tako je i sa nekom genetikom u hibridima, kad vredi on vredi...

Godina je luda i ne povoljna skroz.
Hladno prolece, neravnomerne padavine, zimska vlaga nič, najtopliji jun pa u julu 2 topla talasa iz Afrikane.
Al to je u Bozijim rukama.
Sto je do mene ja cu da menjam za sledecu godinu.
A to je KWS ispada kao sto je ispao i NS i ZP.
Jednostavno nisu za moju zemlju.
Pionir ima da ih zgazi sa prinosom.
Amer je gazda na mojoj zemlji u ne povoljnim godinama.
Kws Konfites, Kolumbaris, 3381 mali klip potpaljene donje liske , koji je kasnije nikao klip ki pakla malbora 100s.
A amer zelen klip solidan za godinu jednostavno prija mu zemlja 3 i 4 kategorije koja je kod mene.
Pionir P1114 i P0074
Da mi je da nadjem hibrid ko nekadasnji pionirov B23 nebi pitao sta kosta.
Razumem ja i novu genetiku i nauku al Dukat vredi i danas i za vreme mog pradjeda dok se sekao sa Turcima na Drini.
Tako je i sa nekom genetikom u hibridima, kad vredi on vredi...
Svaki je kukuruz ok,neki baci vise,neki baci manje. Osnovni problem je klima,izuzetne su promene i sam si video,neravnomerne padavine su sad,nema kao pre,malo-malo pa kisica letnja padne i pomogne mu. Drugi problemi su(bar po meni,ja to tako vidim a mozda i gresim):nedostatak pravog humusa jer vise nema toliko stajskog kao pre a i TO smo bacali kao ludi,ne razgovaramo malo vise sa strucnjacima da nam kazu kolko tolko sta treba zemlji i garant 95% nas nije uradio analizu zemljista(TU PRVO MISLIM NA MENE). Kod mene za sve idu sa tanjiracom a to nasa zemlja nece,kukuruz trazi oranje,da moze sa proleci pustiti koren,da vuce vlagu kad je ovako losa godina. Ovako je bar kod mene,ja sam sad bio tako da kazem jedina budala koja je radila ugar,svi mi se smejali,i opet cu preorati zimsko malo dublje da izmrzne,dosta njih primetio sam odradi tanjiranje zita dvaput i ostavi tako za setvu kukuruza pa naprolec' pre setve kukuruza plitko pooru,spreme i seju.

Svaki je dobar u kisnoj i rodnoj godini.
Al sampion se vidi u suši kod kukuruza.
Da se mi razumemo u skroz susnoj godini svaki preda bitku bio on Amer, Zemunac, Čenejac ili Nemac...
Samo u ovakvim ne stabilnim godinama na mojoj zemlji se pokazao Amer Pionir za klasu jaci.
Saceka tu kisui onda uhvati prikljucak za drugo poluvrrme.
U 2014 u poplavama mi presejali jedno jutro sa kukuruzom iz ambara kao neka ga za silazu bilo i za kombajn i silazu.
A 2012 nije bilo ni za kacamak kod
Ns 640 dok je Pionir B23 dao 2 tone po jutru.

Da baš gledam pinor 9911kraj mene i kashmir ga jede.
Ovaj samo jedan klip a kashmir po dva tuče.
I kasnije sijan.

Ne,ipak zavisi najvise od zemljista.Kod mene Kashmir najgori,cak je nesto bolji od njega zp 434....ali oba su uzasna,i ako izvucem 3-4t/ha mislim da cu skakati od srece.

Ljudi,sva trojica ste totalno u pravu,i za vasu zemlju i za vase uslove jer ih samo vi najbolje znate,a i Pink Panter je covek u pravu da ce da svaki poklekne na ogromnu vatru. Arkadije, i ja ocekujem takav prinos kod mene,rano sam posejao,bilo hladno,zezao ga crv pa jos i vrane,cenim da su odjebali bar 15%povrsina ali mu je i to pomogle lepo se ovi ostali rasirili,nema gusenja i bice koliko bude,sta da radim.Kashmir sto su ljudi sejali isto se tako i kod nas pokazao,ponegde dva tanja a duga lepa klipa,po negde dva lepa zdepasta,puna a kratka mada mi je neshvatljivo da coveku preko puta moje njive ovako los bude,doduse p0412 je u pitanju,
nisam stigao da odem danas da bacam djubre stajsko inace bih ga slikao,ono je cudo. Nemogu da shvatim samo nas 2m pisljiva dele,lep je to potes,blizu Morave,nije plavno zemljiste,crvena ,lepa,trosna zemlja kad se ore i sredjuje,vodi se 2.-ge klase

Ubrao nekoliko danas uz put da vidim kako izgleda:
image.png

Sa leva na desno: P9911, AS 507, P0217.
Datumi setve istim redosledom: 17.4., 24.4, 10.5.

Ostalo sve su dobili slicno ili isto. Ima i manjih i vecih klipova od ovih, gledao sam neke prosecne da uhvatim nekih 15-20m od uvratine. Kako je krenula godina fino izgleda to za sad, nisu neki klipovi ali je bar oplodnja prosla kako treba.

Proletos sam upisao 50 vreca p9911, sva sreca nisam uspeo da nabavim vise od 29sj, ja mislim da necu vise nikad da ga sejem, videcemo kako ce da curi kad udje kombajn, ali definitivno najgore stoje kod mene. Imao sam ga 2017 godine, sve druge sorte su ga pobedile, od tad ga nisam vise sejao, prosle godine sam ga vise puta usluzno kombajnirao, bio je vrh.

Послато са Mi_6 уз помоћ Тапатока

Desno Kws 4484, levo mi za falilo semena i na brzinu samo nadjem ZP 434. Kod ZP mi se ne sviđa što je klip na ~1.5m. Tanki klipovi a dugački. Mada i jedan i drugi su se dobro oprasile.

KWS

Kod Kws sam primetio da od poslednje oluje ima polomljenih stabljika iznad klipa.

Sve sejano na 22cm.

Kad se malo podvuce crta kukuruzi koji su bili u dobroj kondiciji i preziveli do kise sredinom jula dace rod srazmjeran kolicini padavina koju su dobili u tom trenutku, oni koji se dobili 100L i vise mogu se nadati 10t po ha, ostali srazmjerno padavinama.
Kad idemo malo dublje sa analizom sta je potrebno da kukuruz bude u dobroj kondiciji sve vise stvari su povezane sa ljudskim faktorom, vremenske prilike su pored svega najbitnije ali ova godina je pravi test za agrotehniku.

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

Kod naas je palo oko 200l kise juce sam orao strnjiku usluznu vlage koliko hoces

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Nazad
Vrh