Kukuruz 2021

Колико густина сетве може ублажити последице суше?

Имали смо раније примедбу Ђорђу Антонијевићу да му је кукуруз ретко посејан. Какво је стање и како изгледају клипови, нека Ђорђе постави слике (и наравно нека нагласи ако је заливао и слично).

Колико густина сетве може ублажити последице суше?

Имали смо раније примедбу Ђорђу Антонијевићу да му је кукуруз ретко посејан. Какво је стање и како изгледају клипови, нека Ђорђе постави слике (и наравно нека нагласи ако је заливао и слично).
Ima nesto u tome sto kazes , ali zato treba poznavati svoj kraj ,reljef, i zemlju . Izuzetno rijtka sjetva ,npr 30cm i do 35 ima logike ali za neke krajeve i zemlje. Uzimamo iz iskustva visegodisnji prosjek pa prema tome odlucimo gustinu . U ravnicarskim krajevima ovuda , sa zemljom srednje kvalitete i prosjecnim sadrzajem humusa i gline mozda je opt oko 21 do 23cm . Rijecni nanos ,ili zemlja teza a bogatija humusom oko 19 do 20 ,...Plitka zemlja ,pijesak , ili sljunak na maloj dubini ili brdo ,ako bas mora kukuruz oko 30cm .
Moje neko misljenje

Мислио сам више на утицај суше. Остало би ваљда, сваки земљорадник требао да узима у обзир и рецимо да је то константа у планирању сетве.

Не посматрамо садашње услове или било када (када све прође), него предвиђање услова на основу праћења количине падавина. Последњих година је било уочљиво да је дубинска влага критична. Узмимо ову претходну зиму, када се снег није нешто „претргао“ и нападао да обезбеди неопходну дубинску влагу. Већ то је сигнал да се мало прореди размак у сетви. Да ли је то 30 (па и мало мање или чак и више ако треба) то је ствар процене.

Ако би се тако урадило (бар на једном делу површина), да ли би то утицало и на смањење појаве нпр. мехурасте гарежи (између осталог). Можда би равномернији и умерен раст и развој биљке био повољнији.

Ovde je takva zemlja da ne trpi gust sklop,ove godine je bas sareno,jaka susa u junu,raniji hibridi su dobro prosli,ponajbolje grupa 400,dok su najugrozeniji kasniji hibridi koji su klasali kasnije a sada kad treba da nalivaju nema nekih obilnijih kisa. Domaci hibridi vidno losiji od stranih.

Jbt stvarno kad vidim slike deluje deprimjrajuce koliko vam veliki klipovi sva sreca pa nije to za stalno 😅😅
Slikacu ti sutra ili za neki dan njivu preko puta moje kad budem isao da nosim stajnjak. Ja sejao 5.4.i uhvario me hladan talas i crv malo a on posejao posle mene u jos boljim uslovima i mislim da je sejao pionir o412 da vidis razliku. Uopste nema pravila ni kod mene nije sjajno,ono sto sam slikao je medju najboljim klipovima. Covek bolje radi i vise radi zemlje od mene ali eto,vidis i sam da nista nema vise pravila...

Sejan 24.4.dosta đubreta brzo je nikao i u početku imao čestih padavina nisam ja mnogo pametan nego se neke stvari poklopile.

Naj važnije mi je da je oplodnja bila ok i da je svaki klip pun zrna, bez obzira koliki je klip. Da sam alo ređe sejao mislim da bi bilo još bolje.

Poslednja izmena:
Danas sam se vratio iz Soko Banje i tamo sam se dosta vozikao i nagledao dobrih kukuruza jeste da su uglavnom manje parcele ali ima luno potoka, rečica i uglavnom su kukuruzi extra.

Vratio sam se malo u temu Kukuruz 2017 rekoh da pregledam slike na ovaj datum.Isto tako slike klipova za pozeleti. U septembru 2-3.5 tone max.Ma show

Sejan 24.4.dosta đubreta brzo je nikao i u početku imao čestih padavina nisam ja mnogo pametan nego se neke stvari poklopile.

Naj važnije mi je da je oplodnja bila ok i da je svaki klip pun zrna, bez obzira koliki je klip. Da sam alo ređe sejao mislim da bi bilo još bolje.
Cuti,odlican je brate,lepo formiran,lepo napunio. (Kako je moglo da bude)

Ja imam jako malo zemlje odnosno nemam ja već moja supruga, toliko malo da ovi veliki poljoprivrednici imaju više zemlje na točkovima svojih mašina nego ja u jednom komadu 😁 ali dajem maksimum a to mi se i vrati ne baš uvek ali ja sam zadovoljan. Naj bitnije je da nikada nisam bio u minusu.

Nazad
Vrh