Kukuruz 2021

Covjek rece da je kod njiga susa a po slikama je to daleko od suse.
Ovaj deo je potpuno drugi atar na nekoliko km od nas
Kao drugo, u nasem ataru je toliko saroliko da ti ne mozes skontati da zavisi sve od tipa zemlje. Lupetas o nekoj kuknjavi bez veze!
Kao sto sam u par navrata rekao vec, imam kukuruza koji je u dobroj formi, pa neki srednji a imam gde nece nista biti, e taj cu ti ga slikati pa ti onda proceni da li smo imali ili ne suse!
A sto se tice onog hibrida, oš da ti dam br. tel. od vlasnika pa ti ga ubedi da nije taj hibrid koji je posejao vec ono sto ti zelis da bude!
@MOMOSARIC
Aman ni ovaj tvoj nije 9911, od kud ti znas sta si posejao, pitaj rvata, on se razume u genetiku svih hibrida.

Poslednja izmena:
Ovaj deo je potpuno drugi atar na nekoliko km od nas
Kao drugo, u nasem ataru je toliko saroliko da ti ne mozes skontati da zavisi sve od tipa zemlje. Lupetas o nekoj kuknjavi bez veze!
Kao sto sam u par navrata rekao vec, imam kukuruza koji je u dobroj formi, pa neki srednji a imam gde nece nista biti, e taj cu ti ga slikati pa ti onda proceni da li smo imali ili ne suse!
A sto se tice onog hibrida, oš da ti dam br. tel. od vlasnika pa ti ga ubedi da nije taj hibrid koji je posejao vec ono sto ti zelis da bude!
Pogledaj slike tog hibrida sto si stavio da je 9911 i slike i snimak koje je stavio momosaric kako izgleda 9911, vidi se iz aviona da nisu ista FAO grupa.
A sto se kuknjave , ne bih o tome.

Evo i snimak jedan tipicnog mjesta ,vidi se kako je unutra . Ima sitnih klipica koji su kasnili i u nicanju. Vidi sa na kraju da komsija navodnjava . Imace on tu 40 do 50 posto vise roda nego ja .

Da zakljucimo , nema problema sa oprasivanjem i kod suse i tropskih temperatura , posledica suse mali klipovi ili nepravilni, vrh nije nalio.
Nema veze sa onom slikom nekog domaceg hibrida, ili jos mislis da je ono 9911.

Ja ne ulazim u tematiku hibrida u detalje i pogadjanje, prepustam to tebi.
Na pitanje koji je to hibrid gazda parcele je rekao Pionir 9911.
Na kraju krajeva i ne zanima me da bas u konac isteramo sve to do kraja.
Meni je ravno da je bilo koji, bitnije mi je to sto nije moj.

Da dodam samo , neke stvari ne radim kao vecina , ali necu ni mijenjati , jer nema razloga , neprave nedostatke ni u dobroj ni u ovakoj godini a mnogo mi pojeftinjuju i ubrzavaju posao.
Npr oranja nema vec par godina ni nakon kukuruza ni soje , samo jedan ili dva prohoda plitko kratkom tanjiracom ujesen i u proljece sjetva , nema djubrenja ujesen , niti u proljece , nista osim malo 3x15 u sijacicu 100 do 150 kg po ha , zato jaca prihrana rasipacem sto kasnije ,a da je kisa sigurna u najavi . Ove godine nije ni bila ponegdje , al ipak tako cu i dalje . Oko 300kg uree po ha .
Rana sjetva , vjerovarno ostaje , a na bijeloj zemlji podzol , majska .
Mijenjacu vjerovatno gustinu sa 18.5 na 21 ili 23cm . P i DKC ostaje , provjereni ne najnoviji hibridi itd

Danas obisao jednu parcelu, 90ari podeljena na tri hibrida.9911, ok je ali je BC 582 i 525 isto ok samo jos bolji, jedna ista njiva sve je uradjeno kako valja,kise nije bilo do pre par dana, podgoreli su krajevi i gde je drvo.

Bc525, pa dva 582 i 9911 na istoj parceli.

Bc 525 malo je losije nikao ali je izuzetno krupan.

Sejan 11 aprila, predusev suncokret, dobio je 200 kg/kj Npk i 150 kg/kj uree, sejan na 21,5 cm.
Od starta je bio dobar i veoma napredan, a nicao je 20+ dana. Jedina zamerka što se iskrivio od zadnje oluje u ostrvima, ali ništa strašno. Definitivno preporuka za hibrid !

Kako je izgledao 23 juna na 40c .

Vredi li ga navodnjavati u ovoj fazi?
c581a55eb2ca0c6d771ab6e9151d4c74.jpg

Poslato sa BLA-L29 pomoću Tapatoka

Jedno možda laicko pitanje. Sta najviše utiče na "dužinu" klipa. Razumem fao grupa, da li ima neki element koji to "pobosljava" .
Gustina setve najvise, i djubrenje u dobrim godinama ali....
Kod Dkc hibrida imas fix i flex hibride a toga ima i kod pionira.
Fix hibridi NE MOGU produziti klip pa da ga sejes na metar razmaka u redovima, znaci klip je "programiran" koliko treba da naraste.
Flex hibridi imaju tu mogucnost da produze velicinu klipa, zavisno od uslova.....

Nazad
Vrh