Kukuruz 2021

Na duzinu klipa iticu svi uslovi od negdje 5 lista pa do ajmo reci 12ak
Ali to je za potencijalnu duzinu klipa tj duzinu komusine i tekuna,ili oklaska , kasnije u oplodnji zavisi kolko do vrha ce se oprasiti , pa onda opet do kraja nalivanji oplodjena zrna mogu da se povuku ,osuse od vrha a i da se popune prema vrhu . Znaci prosto zavisi od uslova
Ajde da ne duzimo puno , ono sto si vido na slici je karakteristika domacih hibrida koji nisu jos uspjeli da pozajme genetiku od stranih. Bilo je ovdje u ataru prije vise od 10-godina nekoliko stotina jutara takvog kukuruza od jedne domace kuce , nije bila susa , isti dugacki klipovi krezavi, primjeti razliku dugacak klip i isaran zrnima citavom duzinom.

Poslije price sa doktorom koji je radio na selekciji koji je objasno da se radi o susenju kose za oprasivanje zbog vrlo velikih temperatura , nije problem u polenu , a onda se taj hibrid sijao jako puno povrsina lokalno.

Zahvatilo je kukuruz sijan recimo u vremenskom periodu od nekoliko dana , ni prije ni kasnije sijan isti hibrid nije imao taj problem sa oprasivanjem , nije bila susa ali bilo je nekoliko dana stravicne temperature , nijedan strani hibrid nije imao taj problem koji je metlicio tih dana.

U medjuvremenu su to ispravili genetikom.

Drugo na toj slici isti simptomi , taj kukuruz nije ni vidjeo susu , ni jedan list potpaljen , klipovi nejednaki , neki izlaze iz komusine itd. , ovdje dugacki klipovi krezavi i to uniformno citavom duzinom prosarani , kukuruz koji ima problem sa susom ne baca takve klipove ne izgleda tako itd. vec ima kratke klipove , nejednake i cak jalov.

A drugo te probleme kod oplodjivanja zbog susenja vrhova kose na klipovima strani hibridi nemaju a pogotovo te kuce koja je navedena.

A autor slike kuka kako susa kod njih ja na slikama ne vidim problem sa susom.

A dosada si momo vec mogao da slikas svoj da vidimo kako izgleda 9911;)

Zaboravio da napisem vjerojatno vidis razliku na klipu gdje se nisu uopste oplodila zrna i gdje su bila oplodjena ali kukuruz ih nije nalivao , atrofirala.

Poslednja izmena:
Čovek lepo reče da je taj 9911 od njegovog meštanina, tj. verovatno je čuo od gazde koji je hibrid. Mene više zanima koji je hibrid levo!

A što se tiče Pionira 9300, sto puta sam rekao sebi da neću više isprobavati hibride (to je za one sa puno jutara, mi sa malo treba da se držimo proverenih hibrida), al' mi đavo ne da mira...
Covjek rece da je kod njiga susa a po slikama je to daleko od suse.

Kod mene je P0164 bombastičan.9911 ne volim jer ne spušta baš vlagu mada kažu i za ovaj 0164 da je isti po tom pitanju ali videćemo.
Kako za sad ide godina mislim da vecina nece imati problema sa vlagom :ROFLMAO: Ali da, kad je godina pogodna za kukuruz sa povremenim padavinama hoce da drzi vlagu dosta, prosle godine komsija imao malih problema sa tim ali je skinut na kraju u jusu sa par nedelja kasnjenja u odnosu na konkurenciju..

4717,predusev suncokret.
Ima "zakržljalih " biljaka koje neće dati klip .Ovo su bolji klipovi ,tražio sam za kuvanje.Prilično je ne jednak .

Moje mišljenje za dobar prinos kukuruza je dominantan jun mesec. Ako tada ima vlage (kiše) i ako su temp do 30 C onda se može očekivati dobar prinos, naravno uz još po neku kišu u julu. Bar tako izgleda za hibride FAO 300-400. Jer tada u junu kukuruz izbacuje metlicu i bradu i može doći do dobrog oprašivanja (da nema krezavih), a i sam kukuruz istera dovoljnu dužinu komuše da posle ne dođe do toga da klip izađe van komušine i da na tom mestu zrno pocrni ili ga napadne neka bolest. Ovo je samo moje mišljenje na osnovu do sadašnjih zapažanja.

Dominantan jun mesec, uz po neku kišu u julu, a mogla bi i po neka kiša u avgustu. Po tvom pisanju mirban, kiša svakih 7 do 10 dana odlučujuća je za dobar rod kukuruza.
Realno, za dobar i odličan prinos kukuruza važne su kiše i u junu, i julu a i u prvoj polovini avgusta. Džabe kiša u junu, ako u julu i avgustu ne padne, kao 2012, 2015 i 2017. godine u mom kraju. Tada smo osuđeni na 3 t/kj.

1e43142dedc7ba9d808992aad433b56c.jpg

Sent from my SM-A750FN using Tapatalk

Kod pioneera 9889 nije bas neki od ranijih hibrida, 9903 daleko bolji a sad 9415 je onako izmedju njih 2. No sve ovisi i lad vam se poceo oplodit kukuruz imam isti hibrid na iatoj njivi u nekim dijelovima njive krezubav a negdje poprilicno dobar.

Nema mi logoke da syngenta usije pioneer sto se suse tice a mozda i da? Sy carioca naoko dobro izgleda e sad sta ce vaga reci ostaje za vidjeti.

Cijenim da mi je otprilike ovakav prosjecan klip na 22ha 9911 koji nije zalivan a imali smo susu ne samo za kukanje kao neki neg zaprav

0t2DtAM.jpg

rqU9NbZ.jpg

8OY5Tzc.jpg

18 redi x 28 zrna , dosta plitki zasad , sta mislite dal moze da bude 80 g po klipu.
Inace na 18.5cm sijan

Evo i snimak jedan tipicnog mjesta ,vidi se kako je unutra . Ima sitnih klipica koji su kasnili i u nicanju. Vidi sa na kraju da komsija navodnjava . Imace on tu 40 do 50 posto vise roda nego ja .

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh