Kukuruz 2021

Šta nas sve neće snaći.Ove godine samo što karakondžule i zmajevi nisu napadali useve.

Та плесан или гљивица испушта токсине и то је оно што прави проблем. Кад се скида у зрну само раширите плесан по амбару. Ако се бере ручно клипови се одбацују и могући проблем умањујете.

Онда је проблем решен. Само још остаје начин тестирања на пријему. Можда је само један део њиве захваћен.

Да не издангубим време до ручка, обишао сам "курузе" и да вам кажем да су их у мом атару ове прошлонедељне врућине вратиле у време пре киша, што посебно примећујем на оном кукурузу на сунцокретишту - увија лишће жути, сав се спрчуљио... У њему сам проналазио појединачне клипове захваћене мехурастом трулежи. Није епидемија, али идем кроз врсту са немером да их нађем и налазим такве клипове. Видећемо шта ће бити до јесени.

Онај други, који је посејан на стрњици, ради свој посао, гура даље без неке посебне муке.

https://ibb.co/dD1k0C3 Starac doneo sa njegove njive, pionir 0127. Sta je ovo?

Та плесан или гљивица испушта токсине и то је оно што прави проблем. Кад се скида у зрну само раширите плесан по амбару. Ако се бере ручно клипови се одбацују и могући проблем умањујете.
Да ли мехураста гар испушта токсине? Имаш и ово: називају је Huitlacoche и користи се за деликатесна јела. Производе се и хибриди који су пријемчиви за мехурасту гар кукуруза или се кукуруз намерно зарази тиме...

Од свих са којима сам имао контакт нису добре за исхрану стоке. Знам шта може да направе и премикси, зеолит и разна хемија могу до одређене концетрације помоћи организму да излучи. Неки силоси су радили лаб.тестове и ако је било присуства афлатоксина нису узимали кукуруз.
Толерисало се до 0.005 у прехрамбеној индустрији а онда је била представа са министром како пије млеко које је добијено од хране са афлатоксином и праг је подигнут на 0.05%.

Danas smo obisli skoro sve parcele kukuruza promoter KWS-a i ja...pored mojih smo usli i u par parcela mestana ...utisci- losi! Kukuruzni plamenac,gljivice,aflatoksin prisutno na vecini parcela...zavisno od poteza,tj kvaliteta zemlje,kukuruz na mojim parcelama po zajednickoj proceni od 500-4000 kg/kj. Definitivno je najlosiji na predusevu suncokreta. Imam i parcelu koju navodnjavam,tu ocekujem 5-6 t/kj...Kisa koja je pala pre dve nedelje (50 lit/m2) ,kukuruzu koji nije navodnjavan i nije nesto puno pomogla...rasplet sledi...

Danas sam se jako prijatno iznenadio sa stanjem kukuruza,mislio sam da je stanje mnogo mnogo gore jer kise nije bilo u jednom periodu preko 2 meseca ali eto bice ipak nesto,na slici je Dkc 4351 sejan negde oko 25og aprila na 18,5 cm. :)
dk.jpg

dkc-2.jpg

Na ovoj parceli gde je kukuruz sada, nije bio tu 10 god, predusev psenica, pre nje uljana repica, pa psenica, soja. Znaci nije do pred useva, kod nas na sojistima nema gljive jedino gde je pred usev psenica

Večeras sam kopao soju u blizini Pionira 9300, pa sam ga obišao. To mi je najlošiji kukuruz, najviše je podgoreo i najviše ima jalovih. Pisao sam već da je posle kiše izašla nova svila na solidnom procentu biljaka, međutim sad je vidljivo da tu nema ništa od klipa, a na većini tih biljaka sa novom svilom je sad ona pečurka (mehurasta garež). Ranije sam prognozirao da treba da budem srećan ako dobaci 3t po jutru, ali sad mislim da ću biti srećan ako dobaci 2t po jutru.

Nazad
Vrh