Kukuruz 2021

Ja mislio da kod vas extra. Dobili ste kišu i pre ove kiše.

Kad bi imao 6t/ha bio bi prezadovoljan......ima i kod nas dosta lose oplodjenih klipova a jos gore ima i skroz jalovih biljaka.....
Samo da bude jos bar jedna dobra kisa uskoro,za jedno desetak dana,jer dolaze opet vrucine,i ovih 80-100lit padavina odjednom se lako potrose.Da je padalo to iz vise puta ,bilo bi bolje po meni.

Kod mene su krenuo mali procenat da izbaca metlicu 2-3 dana kada su bile one vrucine pred kisu.Nadam se da ce biti dobra oplodnja.

Gledao jednu malu parcelu sto je tu blizu u selu ima dosta po 2 klipa tera, da li ce biti krezubi kukuruzi videcemo kada malo poraste.

Isto kao i vecina vas danas malo u obilazak .
Sto se kukuruza tice i moja je procena da je susa odnela 50% ,gledajuci sa puta lepo se osvezio od ove kise ali kad se sidje sa traktora i udje u njivu tu ima da se vidi svasta.
P0725 svaki ima klip ali dosta krezavih ili bez zrna , ZP606 30% biljaka jalovih metlica sasusena a on sad tek tera klipcic , P0217 i jalovih i klipova bez zrna ,ZP 555 nizak prilicno potpaljen ,klipovi formirani ali duplo kraci od uobicajenog ,Pajdas svaki ima klip ali skoro 5cm na vrhu nema zrna.
Sve u svemu kisa dobrodosla ali zakasnila 10-15 dana i jos da dodam , ogroman napad plamenca na sve hibride podjednako.

Biće gadno ove godine i ČUVANJE kukuruza u podnim skladištima , biće plesniv i bolestan .... aflatoxin....

Nije realno očekivati da onakva žega i suša ne ostave nikakve posledice. S obzirom da je većina do pre par dana očekivala nulu ispašće bolje od toga. Negde više negde manje u zavisnosti od mikroklime, osobina zemljišta. hibrida, agrotehnike, roka setve i milon drugih stvari.

ДКЦ 5068 Сејан 5 Маја висина око 185-190цм сваки има неки клип нема јалових
Photo1142.jpg
Photo1143.jpg

Bilo bi dobro da bude još neka kiša kasnije. Za sada je blato u kukuruzu ali pukotine nisu skroz zatvorene.

Pominjao sam jednom da ce ove godine biti bolji kukuruz koji je imao nejednako nicanje pa nejednako metlici , a neko rece dal se salim. I dalje sam tog misljenja . Sad bi malo vjetra valjalo da raznese polen od malih kukuruza ako ovi veci imaju jos friske svile .

Nazad
Vrh