Kukuruz 2021

Ali videću za par dana
Верујем да ћеш се позитивно изненадити.... баш као што ја нисам имао стрпљења да се просуши по атару, па преподне обишао једну њиву близу села, која ми се пре кише чинила најкритичнијом. Што кажу - друга песма.

Stjenice, smrdljivi martin. Prošle godine ih je bilo dosta na soji, na kukuruzu do sada nisu pravili problem. Po dvorištima i baštama ih ima na izvoz, a polako evo prelaze i na kukuruz

Ovdje napala paradajz(pretpostavljam da je ima i po njivama) , bode i sise i onda tu ostaju fleke ali plod je nejestiv od smrada , ove ih godine ima jako puno.

Kod kukuruza u ovoj fazi smrdjiva buba moze izazvati da klip bude sitan i u obliku banane . Samo tu je kod tebe sime visoka temperatura i susa vec napravila vecu stetu , nizak kukuruz , u zastoju , pa formiran mali klip , pa nakon padavina klip malo produzen i krece da viri van peruske , listova , bube su to osjetile , pa sve ono sto je masala , sto viri iznad listova klipa je na izvolte raznim insektima ,pticama , nazalost ne zavrsi u kombajnu uglavnom

Drago mi je peet za tebe da ti nisu kukuruzi onakvi kako si kukao .
Ako si citao i pratio dobro sto sam napisao i ako se vracas unazad gledajuci i neke slike koje sam postavio onda lako mozes doci do zakljucka da nikad nisam rekao da su mi sve parcele pukle. U vise navrata rekao sam da su pola ili vise od pola propale skroz i da tu nema nikakvog roda.
A ako smatras da je to sasvim u redu, da oko 15 kj nece davati nikakvog roda, eto onda mozda i nisam trebao pricati o tim parcelama koje su skroz pukle jer to se smatra kukanjem i iznenadjen si na danasnje slike koje sam postavio!
A ako stvarno ti je drago da neki kukuruzi su mi u dobrom stanju onda svako postovanje tebi!
Pero pa nećeš ti ove godine jesti gloginje ti ćeš imati bolji kukuruz od većine ovde na forumu. 👍
Ja druze moj vidim da nisi nesto procitao neke napisane postove koje sam napisao pa prema tome da dodjes do nekog zakljucka to ne vidim iz tvog posta da si uradio.
Da druze moj, tako je, neke parcele ce bas biti solidne i nadam se dobrim prinosima na tim parcelama, slicno tvojim kukuruzima koji su imali ucestalije padavine od mojih i o njima sam vec napisao kao sto sam napisao i o onim gde nece nista biti, ali te propale parcele nemaju znacaj ali eto na neciju zalost nece se ostvariti zelja da prosim ili da pojedem gloginje!
Ja nikad necu shvatiti kako olako na ovom forumu dolazi do izvrtanja nekih stvari, racionalizovanju i okretanju stvari na svoju vodenicu!

Pero, misliš li ti da se neko raduje tuđoj nesreći pa ispada da na moju žalost nećeš prosti i jesti gloginje? Ja samo nisam znao i sada neznam i ne interesuje me koliko ukupno imaš kukuruza posejano ja sam iz onoga što sam pročitao zaključio da ti je sav kukuruz loš. Izvini ali nisam pročitao da si hvalio neke kukuruze već samo da je sve propalo i da je suša uzela danak, i iz toga sam zaključio da ti je sav kukuruz loš. Bogu hvala nije tako. I ponekad steknem utisak da si mnogo preosetljiv na neke komentare ali nije isto kada nešto pročitaš i kada bih se gledali u oči i to isto izgovorili. 😏

Juče pričam sa drugom i on će biti zadovoljan prinosom 50% od prošle godine.Ovde kod nas uopšte ne izgledaju tako loši,al videcemo krajni rezultat na vagi.

Ja ću se od obilaska suzdržati još par dana pa ću onda videti na šta će da liče moji paćenici.

Bio i ja danas malo u obilasku. S obzirom kakve su vrućine bile,sad je stanje prilično dobro.
Nego,na jednoj parceli imam ZP 4007 i KWS konfites. ZP je dosta bolji. KWS niži,klip sitniji. Jedino možda da se nadam što je KWS malo kasnija grupa zrenja,pa se možda i on malo razvije. Mada, kad sam kupovao seme,od KWS-a je bio samo ovaj,drugog u nabavci u mojoj okolini nije bilo. Možda i to nešto govori...

Napravi krug posle 12 dana, južni banat je postao tužni banat. Mase ima lepo stoji ali oplodnja od 0 do 90%.
Očekujem prosek na 45 kj 2750kg po kj.
Otkrovenje p 9300 razočarenje p0217.

Džaba smo krečili... Metlice sa prašnicima su skroz spržene od prethodnih vrućina. Biljka koja je kasnila u razvoju jedino ima zdravu metlicu (na prvoj fotografiji u sredini). Na jednoj njivi gde je kasno posejan, procveto je ali nema klipova na biljkama. Nema razlike po ovom pitanju između ZP555, SY Pako i P9911, svi imaju sasušene prašnike.

Po meni najbolje prošlo rane rano sejane, kasne kasno sejane još imaju da pokažu nešto ali sumnjam da je pozitivno. Ponavljammisključivo za naš atar pišem.

Sad se vratio iz obilaska. Neverovatno koliko se preporodio kukuruz od ovih kiša i nižih temperatura.I što je interesantno sad mi BC bolje izgleda od KWSa . Sreća pa su mi čisti kukuruzi jer koji su prljavi i korov buja samo tako.

I ja sam danas bio u obilasku, noćas stigao sa mora pa ne mogu da dočekam.. Veliko razočarenje I nedoumica.. Ima formiranih klipova, ima jalovih biljaka, ima koje sad teraju klip I metlicu, a sve na jednoj njivi, šta tu da očekujem ne znam, da li će ovi što kasne uspeti da formiraju kakakav takav klip nemam pojma.. Kukuruz je svakako zelen, kosd nas nije podgoreo, ili tek tek, ali stanje sa oprašivanjem je diskutabilno

Moja procena na osnovu danas Bogojeva, Srpskog Miletica, Doroslova, Stapara i Backog Brestovca da tu maks ima 50% roda u odnosu na redovnu godinu. Tipujem na 5-6t/ha prosek.

Nazad
Vrh