Kukuruz 2021

Ima jedna basta sejem je da neraste korov.... Komisiji uzorem, pripremim, posejem, isprskam, kazem mu da kupi 50kg urea da prihranimo. Nije bila plata pa ne prihranimo i tako 10 god i naberemo u toj basti od 25 ari 300kg klipa, kakva god da je godina. Ali videcemo ove godine mozda bude 305kg. Nema prinosa bez djubrenja i dobrog hibrida!

P9300 sejan 12.4 na 21cm
Da li ce ovome biti spasa da ne izgori do klipa nakon ovog talasa vrucina do petka videcemo, bar 20-30% jalovih biljaka odokativno. Ovi ima raznih velicina neki tek vire i vec menjaju boju svile.

Imam i jednu njivu gde se digao neki sirak kad je vec zatvorio redove, sve sto ubode preko 40-50% na biljaka sa klipom ima da se lupam nogom u **greška
2cc00ef349e62b3ce1f98f7727513621.jpg
e57c1f80da8a740fc4d002ee2b22fce4.jpg

Послато са Mi A3 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Овај клип што је зоки показао тако је и код нас на клипу постоје зрна и пре метличења јасам их исто отварао по целом атару зрна и редови постоје метлица је још бела Боље изгледају раније фао групе јер имају формиран клип и метлицу ја имам фао 580 клип са свилом није провирио ни сваки пети а метлица изашла скоро сва а клип ако имате огулите видећете да има зрно мислим да метлица и свила имају улогу за репродукцију Овај пако је имао кише имам неку родбину у ђурђеву онисе куну у њега
To prije metlicenja na "klipu" nisu zrna , to je "priprems" za zrna . Kasnije nekoliko dana nakon oprasivanja se vidi dali ima zrna i koliko kad krenu da rastu

Ja stvarno ne znam kako kod mene ovi moji preživljavaju ove temp. Jeste da se preko dana uviju kao kaktus ali se nisu nigde potpalili. Samo da izdrže još danas i sutra pa onda, ako da Bog, da spadnu ove temp i da ga poliva odozgo kiša. Jeste da je dobio pred kraj juna dobio 24 l i sad 9 jula jos 10 l ali je to sve malo. Fali još mnogo a sada mu trba baš baš mnogo. Mada me otac samo teši da će sve to biti dobro i da će se vreme preokrenuti i da se ne nerviram mnogo oko toga. I da još nešto da kažem. Tamo gde su ostali poređi, gde ima razmak između i po 30 cm(povadili fazani) tu je izbacio po 2 klipa i već se obaraju. Imaju i dužinu i debljinu. Inače sam sejao na 21cm u redu. Ajde da se nadam da će ovi naši kao i ovi strani meteorolozi pogoditi za celu Srbiju da će narednih dana biti dosta kiše.

Jel nas zahebavaš? Ovo su klipovi kao iz najbolje godine. Kad ne dodje do oplodnje u 90 % slučajeva nema klipa u a 10 % ima čokanj bez zrna...
Kad ne dodje do oplodnje tj oprasivanja ima klipa, ali nema zrna. Nepojavljivanje klipa nema veze sa oplodnjom, ali je jos veca katastrofa. Po meni oplodnja i oprasivanje su isto znacenje.

Pa nek otrese svilu sa oguljenog klipa pa ce znati jel ima oplodnje i kakva je,ako svila ostane nema tu srece

Предвече обишао њиве нисам данима ишао и пријатно сам изненађен још има наде за сунцокрет и кукуруз ако падну ове кише што најављују.

Evo jedna parcela kod mene na brdu sa KWS Kašmirom. Parcela je pod nagibom, teren pada ka šumi. Kukuruz je nikao u dva dana sav. Razvijao se podjednako dok nisu krenule vrućine. Onda je gornji deo parcele počeo da zaostaje sa rastom dok je donji prema šumi rastao i razvijao se normalno. Donji deo je metličio, gornji tek počinje.
Evo kako je to juče izgledalo:

Gornji deo parcele:
fR20AGU.jpg

KydodPS.jpg

Kako se ide nizbrdo situacija je sve bolja:

eUcgaxl.jpg

U donjem delu parcele:

1yXAitb.jpg

gpAmlS6.jpg

qqvNJWQ.jpg

Parcela je zemljište 6. klase, nadmorska visina 270 m.

врло једноставно добио је неку воду и то га учинило бољим од ових што нису добили ништа

Nazad
Vrh