Kukuruz 2021

Kukuruz ce vise stradati od onog sibira unaprilu i maju nego do ove sahare u junu i julu. Da je bilo normalno vreme sad bi kukuruz vec odavno imao klip, mozda ne bi bio sjajan, al bi imao neki. Ovako jadnik kako je izasao iz onog zamrzivaca odmah ga sokirala vrelina.
Nemamo srece bas ni malo.
Dobar zakljucak, zapravo najace objasnjenje.
Ja sam i ocekivao ovako nesto. Jer posle onih hladnoca bilo jr ocekivati da krene ovo

Свугде је 2012, била најгора.
Svakako ćemo je pamtiti..
Ali evo primera, ja sam sav kukuruz imao na jednoj parceli, 5 kj neki mas 5x fao 500 ili 400, a resto KWS kermes fao 600.. Mas-a je bilo 3.5 tona po kj a kermesa ništa.. Puno je značilo te godine šta je ko posejao, i što sam ja te godine na kermesu prvi put doživeo i video šta je crvenilo kukuruza, a do pola jula je bio najlepši kukuruz u celoj opštini i onda kaput..

Svakako ćemo je pamtiti..
Ali evo primera, ja sam sav kukuruz imao na jednoj parceli, 5 kj neki mas 5x fao 500 ili 400, a resto KWS kermes fao 600.. Mas-a je bilo 3.5 tona po kj a kermesa ništa.. Puno je značilo te godine šta je ko posejao, i što sam ja te godine na kermesu prvi put doživeo i video šta je crvenilo kukuruza, a do pola jula je bio najlepši kukuruz u celoj opštini i onda kaput..
Ја сам те године имао свега по мало,а највише ЗП 505 и да није било њега штрик ми не би гинуо. Декалб,Сиђента,НС,Пионир сви су били попушили једино ЗП тај је дао 3500кг/кј и срећа те сам га имао на пола парцела под кукурузом,а да ме слепац у задрузи није зајебао требао је да буде на целој површини од 24 кј.

Pa i nije bas svuda bila losija. Kod nas je losija bila 2017, bar sto se nas ovde tice!
Али код већине је та 2012.била фатална и погубна по кукуруз. 2017. Ја не памтим нешто најбоље ипак ми је 2012 остала урезана као најгора.

Jbg tad 2012-te je kod vecine bila katastrofalna godina sem kod nas u selu i jos par sela okolo imali smo po prinosima odlicnu godinu jedna od boljih u proteklih 10god.licila je godina dosta na ovu sad jer s kraja maja nije bilo kise sve do sad oko Petrovdana kad nas je uhvatila provala oblaka odnela puteve i napravila lom.Al smo tad u cugu dobili 100+L kise.Identican scenario se ponovio za sv.Iliju i dobili istu kolicinu kise i na jesen imali odlicne prinose.Tad sam imao ZP ogled i bilo je natezanja za postavljanje tabli je covek sa instituta mi prosto nije verovao da vredi dolaziti i postavljati table.Za sad su nam kukuruzi jos uvek relativno stabilni i jedna doobra kisa u narednih 10-ak dana bi ih potpuno oporavila bez vecih posledica iako zadnju dobru kisu smo dobili oko 3 juna.

Moj kukuruz juce dobio infuziju. Koliku videcu danas. Jeste izbacio metlicu i klipove i valjda ce biti nekog oprasivanja. Ovo ce mu sad malo pomoci. Ako bude jos nekih kisa u julu mozda i bude nekog prinosa. Video sam na pra mesta da je stabljika blizu metlice prelomljena. Kazu mi da je plamenac. Ali ajde videcemo dalje kako ce ova god izaci.

Znaci ovo da nisam vidio ne bi vjerovao, zadnja kisa 05.06. Nekih 10 lit. Jutros u pola 8 do 8.10 je palo, 16 litara u jednom dijelu ataru pljusak. Nakon sat vremena hidaj po njivi kako volisbuopce ne lijepi za noge nesto puno a na mjestima vec suho..... Bez, 50 lit nema nista. Ovo je sad pomoc. Di je palo da progura jos neko vrijeme

Ja se upravo vratio iz obilaska, em ga tukao led, em plamenca, em susa, ma nema od njega nista, i to u ritu. Vise necu ni da idem u obilazak kukuruza

Nazad
Vrh