Kukuruz 2021

Evo imam jedno pitanje za članove. Naime ovde vodila polemika da će biti suša jer nema debelog snega. Da li može mišljenje da se ovde napiše kakvi bi danas bili kukuruzi da je npr zimus palo 1m snega? Neki su pisali da je bitnije da pada kiša u periodu jun-jul-avgust i da tada ima roda. Hvala na datom mišljenju.
2012 je palo skoro metar snega,krajem februara i zadrzao se do polovine marta...april kisovit...zavrsio sam setvu 06.05. Djurdjevdan i neki izbori ako se ne varam...poslednja kisa kod nas je bila oko 10.06....posle temperature oko 40...kise nije bilo oko 3-4 meseca...epilog znate!

Sneg uglavnom nicemu ne sluzi kod nas, osim na planinama da bi gradjani imali gde da se skijaju. Svaka zimska kisa je mnogo vrednija od snega jer je sneg samo prividna vlaga, to jest mnogo manje je donosi nego sto se misli.

Jel ovo u vezi snega vazi samo za kukuruz, ili uopsteno mislis u ratarstvu, da ne generalizujem za celu poljoprivredu sad? Ja verujem da je sneg bitan faktor za ozime kulture, ajd za okopavine kad bismo terali mak na konac ko zna gde bi stigli.
I ne mislim na onaj N sto se skuplja po cm snega, nego na zastitu od suvih mrazeva tokom mirovanja psenice, uljane repice itd.
???

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Kad god je setvu aprilsku prekidala kisa ili zahladjenje, bila je susna godina.
A takva je svaka druga godina. Jedne godine rodi, jedne godine zasusi i tako vec skoro 10god

Od snega nema puno vode ali čitao sam da na 1m2 ako padne 10cm snega da je to 1kg čistog azota e zato je dobar sneg zbog azota a ne zbog vode.

Ostavi neku kofu da se napuni snegom bez da ti sabijaš sneg u kofu pa onda istopi taj sneg videćeš koliko tu ima vode.Pre je bilo snega koliko hoćeš a sada za 10 zima ne padne metar snega, bacamo veštaka ko ludi i opet mi se čini da je pre bilo više kukuruza.

Poštujem svačije mišljenje ali ako nema zimske vlage ,letnje kiše od 20 mm mesečno ne znače mnogo .Kada su podzemne vode visoke uz normalne temperature ima se čemu nadati Sada treba da padne 100 litara da povrati biljke ........

Kolega je to ukratko objasnio, zimske rezerve vlage su jako bitne jer se tako održava i nivo podzemnih voda, kod nas kanali za odvodnjavanje su suvi i zimi i leti zadnjih 7-8 godina a samim tim i pokazatelj da podzemnih voda nema blizu površine.Kad ima tih rezervi vlage onda leti i kiša od 10lit. puno znači jer sastavlja sa vlagu a sad kakvo je stanje treba bar 50-100litri da padne da bi bilo nekog efekta, ali no_Ovo pravilo važi kod nas a mislim da je svugde tako.

Kolega je to ukratko objasnio, zimske rezerve vlage su jako bitne jer se tako održava i nivo podzemnih voda, kod nas kanali za odvodnjavanje su suvi i zimi i leti zadnjih 7-8 godina a samim tim i pokazatelj da podzemnih voda nema blizu površine.Kad ima tih rezervi vlage onda leti i kiša od 10lit. puno znači jer sastavlja sa vlagu a sad kakvo je stanje treba bar 50-100litri da padne da bi bilo nekog efekta, ali no_Ovo pravilo važi kod nas a mislim da je svugde tako.
I ti 100lit je malo, vodu u kanale ne pamtim od 2012te ...

Ja je pamtim 2014 u kanalu i van njega naj....smo ove godine ako ne padne nesto uskoro

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Poslednja izmena:
Kukuruzi ko da je kraj maja a ne Jul koji je tu.Na sta ce ovo sve ispasti, a kisa ukinuta

Svi smo mi čuli za Nadu ko je i šta je,al meni se čini da će ove godine tarup biti tražena mašina i znam da u ovo dobagodine lenijom iz traktora nisi mogao videti drugi kraj njive a sad iz golfa 3 vidiš na dve duži.

Svi smo mi čuli za Nadu ko je i šta je,al meni se čini da će ove godine tarup biti tražena mašina i znam da u ovo dobagodine lenijom iz traktora nisi mogao videti drugi kraj njive a sad iz golfa 3 vidiš na dve duži.
Kod mene u Padini neće biti tarup tražena mašina. Kukuruz je visine 1,5m kad se osuši biće još manji to će dobri plugovi bez problema da zaoravaju bez tarupa i tanjirače. Slažem se da netreba kukati ali kad vidim kakva je suša i još gore kakva je vremenska prognoza drugo nam nepreostaje :(

Nazad
Vrh