Kukuruz 2021

Олалија, мислим да се и пре 1990 могло имати више земље али разбаце на породицу. И она фора је била да се на неки начин помагала куповина земље па је једна парцела продавана међу рођацима. И још једна ситница где су појединци стекли земљу комесација из 1980-тих је проналазила земљу која није имала власнике. Радиле задруге, комбинати и мало храбрији у селу. Имао сам једног у породици. Е ту су појединци( паметни ) створили почетни капитал и сада имају 1000+ хектара. Проблем је што таква земља није била укњижена и само је један у породици то знао. Где се налази земља. Кад тај премине одједном дође до урушавања зато што у ствари породица не зна шта је њихово и где се све земља налази. А други вребају...
Moglo je do prve agrarne reforme, posle , ne.To je prevara, nije nikakva hrabrost, obični lopovi i prevaranti. Kod nas je samo jedan radio tako bez posledica jer mu je ujak bio jedan od najbitnijih narodnih heroja iz WW II, ostali su trpeli posledice, kazne itd...Da bi došao do 1000 ha morao je da krene sa min 300 a to je nemoguće. Tu niko pametan nije bio, obični gramzivi lopovi. Ne vređaj pametne ljude, oni su otišli iz ovog blata...

Овај што је сакупио 1000+ хектара је изјавио док је био жив нека 3-4 године радим на нули једна добра година ме покрива и шири. То је било негде крај 80-тих и почетак 90-тих. Сада је то пуно теже.
Види једну ствар кад спомињеш, колико би се ти снашао и створио да си отишао у бели свет, нека слободна процена? Не треба бити толико самокритичан, што би рекли буњевци такви умиру од вишања.

Овај што је сакупио 1000+ хектара је изјавио док је био жив нека 3-4 године радим на нули једна добра година ме покрива и шири. То је било негде крај 80-тих и почетак 90-тих. Сада је то пуно теже.
Види једну ствар кад спомињеш, колико би се ти снашао и створио да си отишао у бели свет, нека слободна процена? Не треба бити толико самокритичан, што би рекли буњевци такви умиру од вишања.
Znam dobro istoriju svog kraja, zemljoposednike itd. Čak ni Đorđe Vojnović nije uspeo da skupi 1000 ha iako je kupovao zemlju za 3 kašike masti jutro a imao je rudnike, zemlju, Boga oca...
Mene uopšte ne zanima neka velika materijalna tekovina, imam potpuno druge ciljeve kojima težim. Nikad ne razmišljam šta bi bilo kad bi bilo, kod mene u porodici je kao u Game of Thrones, imamo svoje reči. Nisu tako romantične ni zanimljive kao u seriji: Mi ne sejemo, Zima dolazi, Porodica-Dužnost-Čast itd.
Kod nas je: Posle je**nja nema kajanja...

Restitucija stopirana vec godinama za fizicka lica, kako drzava ne bi ostala bez zemlje koju izdaje u zakup, a crkvama se vraca zemljiste i crkve iz Srbije i Bačke dobijaju povrat zemljišta u Sremu, zarad nečijih interesa..
Htedoh reci, da li bi vrednost zemljista bila ova koja je sad, da je vise zemljista za prodaju na trzistu.. Veca je potraznja nego ponuda, sto od strane poljoprovrednika sto od strane "biznismena". U povratu 90ih godina, kad je vracena velika kolicina poljoprivrednog zemljista, kupovna vrednost iznosila 1000 - 2000 maraka i niko je nije hteo godinama, zbog same situacije u drzavi i vrednosti poljoprivrednih proizvoda, cim se situacija malo stabilizovala vrednost pocela da skace i kupovalo se zemljiste. Kad ukinu moratorijum od 2023, eto nam brzo cene za hektar preko 20000e.
Dali smo izraelcima 20.000 ha zemljista i to kakvog, pod zalivnim sistemima, u Sivcu, Gajdobri, Karadjordjevu i dr.. da nas "nauce" kako se proizvodi, kad nas nauce dacemo im i resto, a mi duvati u prste..

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Poslednja izmena:
Sinoc bio u atar mogu reci da kukuruzi izgledaju odlicno.
Ovo hladnije im prijalo potpuno se oporavili a ujutru rose ima. Mislim da ce docekati kisu samobda padne.
Inace nikada nizi nisu bili ali to ne zanci nista. Video sammvise puta pogotovo u kraj njive biljke jako niiske a klip strasan.

Jezicak na vagi se ljulja na koju ce stranu, pomozi mu da prevagne na tvoju.Ima nekih nagovestaja za vikend sto se tice padavina , videcemo.

Ima nagovestaja za kisu tamo oko vikenda, e sad, u zadnje vreme kako se priblizava taj dan za padavine, sanse se smanjuju, tj. menja se prognoza, kao da smo prokleti.Mislim da je jun ipak presudan za ratarske kulture tipa kukuruz, soja, a on je ove godine drasticno omanuo sa kisom.2016.2018.,2019.,2020. svih tih godina jun je bio kisovit. nije bio 2012. 2015.,2017. a svi znamo kako se tada zavrsilo.

Ima nagovestaja za kisu tamo oko vikenda, e sad, u zadnje vreme kako se priblizava taj dan za padavine, sanse se smanjuju, tj. menja se prognoza, kao da smo prokleti.Mislim da je jun ipak presudan za ratarske kulture tipa kukuruz, soja, a on je ove godine drasticno omanuo sa kisom.2016.2018.,2019.,2020. svih tih godina jun je bio kisovit. nije bio 2012. 2015.,2017. a svi znamo kako se tada zavrsilo.
Jul je veoma bitan za kukuruz, tad ce izbacivati metlicu i svilu, pored padavina ne odgovaramu ni suv vreo vazduh sa 38+ stepeni....

Ako ne propadne i ne osusi se skroz u Junu?!
I te kako je presudan i Jun.
To se baš rijetko dešava. Čak i sa ovih slika koje si ti postavio a i ja imam takvih kukuruza ponegdje i gorih. I oni će se vratiti u igru ako bude solidne kiše i malo zahladjenja. Juli ubija kukuruz kako takav žedni, isto tako može da ubije i kukuruz u najboljem stanju. Avgust u nalivanju isto može da poveća ili smanji masu zrna i do 40%

pa komunisti kad su krenuli da uzimaju prvo sto su ljudi radili je da su raspisali zemlju....ovde kod nas ima koliko hoces toga+i sada ljudi raspisuju na druge da bi se uzele i ove sitne subvencije(da ne pricam u vreme onih "LOSIH zutih" i 100h po 14hilj sta se radilo),takodje prenos para tj varanje prihoda ide u nedogled.....lupam primer Ivan ima previse pa zove Bozu,Peru,Miku i preda na njih vrednost robe 15milki on je sebi zaradio zbog pdv-a njima da odredjenu sumu....ima godina kada su vadili listing iz banke jer vec nisu znali koliko su prebacivali pa da se ne zajebu.....desilo se i da direktor jedne banke dodje iz novog sada da vidi domacina jer ima veliki obrt novca pa da mu ponudi kredit itd...kad je video gde je dosao sve mu je bilo jasno....

Ma kakav jun. Jul i avgust su presudni.
Sta ti vredi jul i avgust, ako on zavrsi karijeru vec u junu? Takodje, gledano logicki, veca je sansa da jun bude kisovit, nego sto je to jul ili avgust, statistika govori tako_On u junu pravi masu stabljike, ako ona bude velika, ima sansu da izgura kakav takav klip, uprkos susi.Ako on nema padavina u junu, pa ostane mali, sta ce on da uradi ako nastavi susa dalje ne daj boze?

Nazad
Vrh