Kukuruz 2021

cNSsHCI.jpg

Evo posle jučerašnjeg obilaska sam nešto primetio kod mene na parceli pa bih ovde iskusnije hteo da pitam. Kukuruz sam posejao 26.04. i sve je urađeno kako treba (od oranja pa i sama setva). Bačeno je pre sejanja sva količina uree od 300 kg/ha. Kukuruzi su nikli svi od prvog do zadnjeg nakon 7 dana. Guraju dobro i imaju boju baš kako trebaju. Travke nema. Ali sad dolazim do onog pitanja. Zašto postoje kao "talasi" po njivi gledajući visinu stabljike? Nije svuda ali se primećuje, pa čak i sama vrsta je šarena. Da napomenem da nisam bacao ništa od zaoravajućih djubriva (3x15 ili MAP) jer prema analizama imam P i K baš dosta.

Juče u prolazu pionir 9300, super izgleda, prskan na crno tebut. I s meth. Posle u 5 listu Adengo i mustang forte, propustili malo rizomskog sirka.Moja greška bio sam da špartam pa mi se činilo da je jako mali sirka reko aj nek radi zemljišno i batalio, juče visdim da je ipak trebalo opalitii bar špartač.

Poslednja izmena:
Evo posle jučerašnjeg obilaska sam nešto primetio kod mene na parceli pa bih ovde iskusnije hteo da pitam. Kukuruz sam posejao 26.04. i sve je urađeno kako treba (od oranja pa i sama setva). Bačeno je pre sejanja sva količina uree od 300 kg/ha. Kukuruzi su nikli svi od prvog do zadnjeg nakon 7 dana. Guraju dobro i imaju boju baš kako trebaju. Travke nema. Ali sad dolazim do onog pitanja. Zašto postoje kao "talasi" po njivi gledajući visinu stabljike? Nije svuda ali se primećuje, pa čak i sama vrsta je šarena. Da napomenem da nisam bacao ništa od zaoravajućih djubriva (3x15 ili MAP) jer prema analizama imam P i K baš dosta.
Nejednak kvalitet zemlje...... toga kod nas ima bas izricito dosta, posto neke njive sadrze od prve pa do 5-6 klase zemlje na istoj parceli......

I kod mene ima svega, ne znam ni koji su razlozi nekih pojava, ali uglavnom sve je na neke krugove, simptomi su susenje kao da ga gricka nesto u korijenu i zutilo lista sa zaostajanjem u razvoju, nije mokar teren sto bi na prvu pomisao mogo biti razlog zutila.

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

Mica967 brežuljaka nema sve je to ravno i gde i ima malo višlje zemlje tu je i najbolji. Moguće je ovo što je Caco napisao da je različit kvalitet zemljišta ali to je toliko razbacano (malo ovde malo onde) da čovek nije pametan šta raditi. Probaću opet posle 4 godine da uradim analizu zemlje pa da vidim šta će reći. Mada nije ovo ništa zabrinjavajuće. To je setva 26.04. i redovi su već dobro zatvoreni, odnosno kukuruz je do struka a taj manji do polovine butina. Sad još kad bi mu pala jedna dobra kiša bio bi baš baš dobar. Ali ja mu se baš i ne radujem toliko sad u ovo vreme (da ga ne ureknem). Najviše se obradujem kad bude dobro dao kad je žetva.

kada pogledam ove slike od nekih clanova,cini mi se da nikad kukuruz nije bolje izgledao....................da li se ima navodnjavanje ili je kisa padala tamo non stop

2017 godina slike.....8 jun....ove godine duplo manji....nisam video nigde ni blizu ovome....vidim da se postavlja sve i svasta ali ovde kod nas gore u Backoj ni jedni nisu za hvalu,sto se tice vremena i datuma
Lt3p7sN.jpg
EMrvZCn.jpg

Ova godina kasni u svemu najmanje 10 dana. Čak i u plastenicima kasni sve. Dugo je se zadržalo hladno vrijeme. To je se odrazilo na sve kulture.

Nazad
Vrh