Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Broje se svi listovi, čak i ona dva početna ali samo oni listovi koji su celi izašli (vidi im se kragnica oko stabla).Ja sam slušao savet gde stručnjak kaže da se broje svi listovi čak ako kukuruz ima 5,6 lista kaže pogledaj bolje i videćeš ožiljak gde je bio prvi list koi se desi i da otpadne, osuši se e i taj ožiljak se broi.
Jesi probao ovo da teras u suncokret, da li pravi stetu?Imao sam isti problem na jednoj parceli,danas resio problem.skalameria stara 100 god.ali odradjuje posao
Ne znam, mozda si ti u pravu jer ja nisam ucio uopste o kukuruzu u skoli. Ali znam sigurno da sa 2.4D, dikambom i drugim hormoncima ako se ne vodi racuna o mnogim stvarima, a pogotovo o vremenu primene, gubis procente na prinosu. I ja bih tu izbrojao svaki list! Ne smatram se za picajzlu i desavalo mi se da prekoracim vreme primene i sa dikambom i sa merlin flex-om, rim i niko sulfuronima itd., i nisam video nikakve posledice Bogu hvala, ali bih sad vodio vise racuna- pogotovo sad kad se 2.4D vratio u modi u kukuruzu.Listovi se prema mjestu zametanja te prema značaju dijele na klicine listove, prave listove (Slika 3) ili listove stabljike te listove omotača klipa ili listove „komušine“. Klicini listovi imaju svoje začetke u klici sjemena. Ima ih 5-7, a potpuno se razviju u prvih 10 do 15 dana nakon nicanja. Tada imaju osnovni značaj u životu biljaka kukuruza. Nakon što se formiraju pravi listovi, klicini listovi gube značaj i veći dio ih propadne i osuši se u prvom dijelu vegetacije. Pravi listovi nalaze se na stabljici. Na svakom koljencu se nalaze se po jedan list, pa njihov broj varira kao i broj koljenaca. Najraniji hibridi u nas formiraju 13-18 listova, srednje kasni 18-21, a kasni od 21-25. Listovi omotača razvijaju se na koljencima skraćenog bočnog izdanka odnosno na dršci klipa. Njihova uloga je zaštitna, jer štite klip i zrna na njemu od uzročnika bolesti, štetnika, ptica kao i nepovoljnih vanjskih čimbenika.
evo ovako smo mi u školi učili.ona dva mala lista se ne računaju