Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Previse uree tj djubrenja ume da bude mac sa dve ostrice bar na zemljistu ovde kod mene. Isli 2012 sa 350kg/ha pa i vise uree bile su bele njive pred pripremu. Usrali se debelo nisu imali sta da skidaju. Najbolji kukuruz imali oni sto slabo djubre. Dok u 2014 ko je djubrio ureom preko 300kg/ha nije mogao da preveze kukuruz ali ni vlagu brzo da skine. Te iste godine sam se uverio da se azot ne spusta tako lako kako se misli.
Ja sam nasao neki kompromis sto se tice uree i za susu i za kisnu godinu. Sa nekih 250-270kg/ha postignem i dobre prinose i otpusti lepo vlagu u dogledno vreme.

Kod nas u Banjaluckoj regiji kasni vegetacija u odnosu na Semberiju a jos vise u odnosu na Vojvodinu, kad se putuje to se najbolje vidi po stanju usjeva, zato mi ovde imamo vise problema sa otpustanjem vlage u jesen.
Na Pionirovom sajtu isti hibrid kukuruza nije isti Fao za Srbiju i HR.

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Kod mene u sjeverozapadnom dijelu HR je Pajdaš najkasnija sorta. Dakle FAO490. Možda bi još prošlo do FAO 520, ali nategnuto. I to berba u klipu. Za zrno, samo u iznimnim godinama (1 od 10).

Kakav se prinos može očekivatu gde na klipu ima 20 redi zrna i u redu u proseku 37 zrna. Setva na 20.8 cm.

P9241
Sitni klipovi
A inace sitni su i kod drugih hibrida, kao da su tokom porasta imali neki stres
4826749042c96c63b8ecaa08f8b0c48a.jpg

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Kakav se prinos može očekivatu gde na klipu ima 20 redi zrna i u redu u proseku 37 zrna. Setva na 20.8 cm.
Evo ja cu reci svoje zapazenje za 2019. Znaci u pravilu je 16 redova bilo po 35 38 zrna kako koji klip (ove godine velik broj klipova na 18 redova imam pa ce o vidjeti) i sjetva je bila 19 cm znaci 75 000 biljaka posijanih. Broj biljaka koji je bio na njivi je bilo oko 68 000 u pravilu. Tezina zrna na bazi vlage 16 17 je bilo oko 240 245 grama i onda sam ovako racunao. 68 000 puta 0.24 kg i onda 16 tona broj koji dobijem pomnozis sa 0 8 ili. 075 jer to je broj jalovih biljaka ili koji imaju manji klip itd itd i dobijem oko 13 tona ili malo manje i tako je na kraju curilo. Znaci 20 redu tvoj klip bi trebao biti oko 270 280 grama na bazi blizu suhog e sad koliki broj zaista postoje ih biljaka imas to moras racuna ti kad kukuruz bude u 3. 4. Listu. Naravno to vazi za kisne uvjete iz 2019. A ove godine neznam sta ce biti

Naidje oblak i bude ta 0, jer znam po sebi pre 2 godine, tako smo i mi bice odlicnog prinosa obecava, i krk na kraju pocisti grad. Bolje prvo skoci pa reci hop nego kontra. Tek kad udje kombajn mozemo imati sigurnost

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh