Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jovo,
Kod mene ima jos mnogo ljudi koji seju 40 do 45000 biljaka po ha. Pošto uglavnom svi tanjiraju u proleće, izgube i ono malo vlage što ima, onda možeš misliti od tih posejanih 40000 biljaka koliko nikne i kada nikne. Ali kad odvali klipčinu, pa kad se uberu dva komada pa okače o prednji far fergusona, e to je onda domaćin.

Ljudi, jeste problem u pojedinim krajevima gustina.Ja vam kazem da sam imao na 18ove godine vec bih se oprostio od njega, jebes klip koji nema 100grama zrna.Kod nas nemoze.Ja sam jedini koji seje Pionir za berbu u zrnu i jedini idem na neku gustinu koja je dobra 23cm je dovoljno za moje parcele, nema svrhe praviti veci sklop jer nemogu da isprate njive, to je kocka sa vremenom.U principu u Srbiji bar u centralnoj, ide varijanta dva u metar u proseku, jer obicno bude posejano na 33i tu nicanje bude losije i onda se ubaci 640,704,677 pa ga okace o ferguson i hvale se a ovamo prinos 4 tone po hektaru a vlaga 30%.Prosle godine moj tast je imao 640 a ja Pionir ista njiva 3hektara moj je bio gusci ali voda ga davila niie imao visinu, zezeao me sve dok nisam zavrsio vrsu onda je ispalo da imam veci prinos od njega, nije sve u velicini.

Navike su cudo, ali u principu treba probati svasta. Stvarno ima zemljista koja ne mogu da isteraju neku gustinu. Kada bi dve-tri godine zaredom merili prinos po sadasnjoj gustini i hibridima a uporedo sa nekim hibridima novije genetike iste fao grupe na guscoj setvu verujem da bi vecina tvrdokornih shvatila sta znaci 2-3cm gusca setva i mladji hibrid je adaptiraniji na sadasnje klimatske uslove. Nisu isti klimatski uslovi kad su izasli stari kraljevi 640, 704, 677 itd i sad. Ali bih ja da imam zemlju tako loseg kvaliteta forsirao fao 500 eventualno fao 400 nebitno da li zrno ili klip. Jer neka praksa mi je pokazala da su mi mnogo stabilniji hibridi u odnosi na fao 600. Jer fao 600 mi mnogo lako u susi izgube dobar deo prinosa plus na jesen problem sa vlagom.

Mi sadimo zp 555 na 30 sledece ide na 27.Njiva je slaba 6 kalasa gornji deo njive je pesak.

Prosle godine je bila susa kod nas opet smo dobro prosli.Ko je sadio na 25 ti su omanuli. 555 daju dosta po 2 klipa u dobroj godini.

Najvise podgoreva kada je suvo a naliva zrno,vuce vodu kao KAMA18,ako mu padne kisa tada nema problem,ranijima u zetvi,kasnijima za sv.Iliju.

Od faze metlicenja mu treba oko 20 litara nedeljno padavina,neki to imaju,ali mi mozemo sanjati,mozda 2016-te je bilo tako idealno.

Koje je ovo cudo
4ca7b75ff4330ca3c9e5b2bad7090491.jpg

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Ja sam par puta kukuruz posejao GRESKOM na nekih 16-17 cm umesto na 21.
Bili dosta sitniji klipovi ali na kraju vaga uvek presudila u korist greskom posejanog....
A kako smo mi uvek rupa u oblacima sto se tice padavina, i redovno najmanje kise dobijamo ili je cak i ne dobijamo, drzim se rastojanja 19-21 cm u redu...... Mada je 2017 i to bilo pregusto, tada su kukuruz imali oni sto su posejali na famoznih 30 cm, taman toliko da vrate ulozeno.......

Takodje sejem od 19 do 21cm i uvek je bilo u korist gusćeg sklopa u odnosu na ove sto seju redje, pricam za moj atar. 2017 greskom P0725 posejem na 18 cm odmah na pocetku setve, reko sta mu bog da, godina nije bila naklonjena padavinama al je bio dobar toliko da sam se iznenadio.

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh