Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja ga do nekle i razumem, nije se ovo nase podnevlje bas pokazalo kao pogodno za gustu setvu, mada tako pricaju stariji, novi hibridi bi trebalo da su prevazisli taj problem. Mi ove godine nikad gusce, DKC hibride (inace prvi put sejemo DKC) na 23 cm, ubedjivali su me da ne idem preko 21 ovi iz Dekalba ali nisam smeo gusce. Za sad se drze dobro, ako ova godina prodje kako treba sledece godine cemo probati na 21.

To sam i hteo da kazem, ali se svaki put iznenadim kada vidim da neko seje na takav razmak, doduse i ovde ima par njih koji i niske fao grupe seju na 27 i vise. Dzaba im svo pricanje.

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Za ovog moga iskustva sa kuruzma kako se kod mene kaze najvaznije je imati dobro nicanje >90% a sad da li je koji cent gusce ili redje je manje bitno, dzabe sve ako pet nikne pa tri nema.

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

To vam je jednostavno tako,u ovim delovima Srbije gde poljoprivreda nije primarno zanimanje zadnjih 50+ godina.Ovde kod mene seju na 33 pa cak i 35cm. Po sistemu 3 biljke u jedan metar dosta! Posto 90% ljudi bere kukuruz u klipu ide se samo da klip bude "po metra" da bi se k.... po selu a prinos koliki je zapravo to nije bitno.Iskreno pre 10-ak godina kada sam ja kao klinac pocinjao da se bavim poljoprivredom i moj deda je tako sejao kukuruz a i ja posle "poducen" njegovim znanjem.No naravno kad se malo obrazovalo to se i promenilo.

Koliko vidim Andonijevic je mlad,a verujem da i ako bi sta menjao ne moze se izboriti sa roditeljima kao sto sam ja ginuo par godina.....

A evo i jednog primera tako posejanog kukuruza kod prijatelja u Makedoniji kome sam pricao sta i kada od agrotehnike da radi ali covek koji mu seje nije hteo za boziju glavu da presteluje sejalicu nego posejali na 35. (naravno slika je od pre par meseci)

109905038_610169386283918_2409198503951023341_n.jpg

Poslednja izmena:
No kad smo vec kod kukuruza danas svratio u zp427 pored puta da vidim ima li pecenjaka. Bice za koji dan!
Svaka biljka uglavnom ima po 2 ovakva klipa.(ovi su ubrani sa iste biljke)

109537123_2783242615115332_2476837757129146893_n.jpg

To vam je jednostavno tako,u ovim delovima Srbije gde poljoprivreda nije primarno zanimanje zadnjih 50+ godina.Ovde kod mene seju na 33 pa cak i 35cm. Po sistemu 3 biljke u jedan metar dosta! Posto 90% ljudi bere kukuruz u klipu ide se samo da klip bude "po metra" da bi se k.... po selu a prinos koliki je zapravo to nije bitno.Iskreno pre 10-ak godina kada sam ja kao klinac pocinjao da se bavim poljoprivredom i moj deda je tako sejao kukuruz a i ja posle "poducen" njegovim znanjem.No naravno kad se malo obrazovalo to se i promenilo.

Koliko vidim Andonijevic je mlad,a verujem da i ako bi sta menjao ne moze se izboriti sa roditeljima kao sto sam ja ginuo par godina.....

Jako dobro opisana situacija u vecem delu Sumadije, cast izuzecima! :LOL: Meni deda kaze sad skoro: "ja kad sam sejao nije se ovako gusto sejalo, neces nista da imas", ja odem pogledam, kukuruz extra izgleda, malo podgoreo ali nista strasno, klipovi kao kod tebe na drugom postu, nocas mu pala extra kisa i sad ce dobiti snagu da gura dalje.

Veoma bitna stvar kod sklopa je tip zemljista i kvalitet rada.Kod nas na primer kada bi posejao na 18cm samo cudo bi ga spasilo da se ne upali kada zagreje dobro.Ja sam na nekih 23 pionir a Konsens na 25.Znam mogucnosti, dobar sklop daje prinos.To je jasno kao dan.Ja sam za gustu setvu u granicama normale,Srbija ima razlicite reone i drugaciji tip zemljista.Kod nas u kraju lakse ce uspeti kukuruz 50000biljki po hektaru nego70000.u teoriji svaki klip moze dati 300grama zrna sto je vrhunski prinos ali na kraju u berbi obucno bude5-6t.Nezahvalno je komentarisati tudju njivu i sklop.Svi smo slozni da gustina daje prinos ali nije uvek tako

Ali veliki klip izgleda lepše.
Dosta ljudi i dalje seje na 27 i više u redu, to je prosto navika i neke stvari se ne menjaju. Slično je i sa tanjiranjem u proleće. Ko se bavi isključivo poljoprivredom i to na većoj površini je izbacio to da klip bude najveći u selu. A opet, sa druge strane, (trebalo bi da) svako zna svoju zemlju i koliko može da rodi pa stoga i seje malo ređe od preporučenog.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh