Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Iskreno, ne znam zašto ste nezadovoljni sijačicom svojom? Dosta dobar sklop po meni.

Sklop uvek bude dobar, ali raspored za niski setveni aparat mora biti mnogo bolji. Mali je kukuruz, i ima koji će izaći za dan dva, pa će sklop biti potpun I na slici lepše.
No, ovih dana se vrtimo oko nje, pa cemo videti hoćemo li ispraviti neke greške...
Evo raspored od visokog setvenom aparata Monosem sa monoshox sistemom.
Jbg nisam uslikao nodet kod jednog čoveka kako je niklo, em jednako, em raspored fantazija.
2d3bf735e5bfb0746abc68fd7f520fd4.jpg
a5bd6efe9ea8903db9d4ed902b8b574a.jpg

Vlaga je sačuvana jer se sa 3 prsta spremalo, tako da je za prolećne kulture bilo, ali i tu se vidi deficit, na uvratinama pukotine. Kiša poslednja što je pala bilo je 3,5l, a pre toga nije pala više od mesec dana. U pšenici na ritskoj zemlji, pukotine samo takve, lakši tip zemljišta se još i dobro drži.
Neko je uspeo i na 3cm da sačuva vlagu. Zimus nakon slegnutog oranja prešao gruber, i jedna priprema teškom drljacom, pa setva. Niklo svako zrno.

Ne treba slika rasporeda biljaka posle Nodetke, dovoljno je reći da kada se njiva pogleda sa strane raspored izgleda kao drvored. Savršeno.
Kapa dole.

Gledao jednog magarca kad je spremirao zakrjao spremac sa 82.1 nov, samo vri crna zemlja iza njega. Danas prolazio pored te parcele i setim se, stanem kad nema da fali, vlage nema ni na 7-8cm a kukuruz ni ne pomislja da nice, a i kako ce kad su mu smestili :haha:

Danas sam obilazio njive, najbolje mi je nikao Pionir 9911. Nisam brojao sklop ali ovako na prvi pogled - ne bih ja tu ništa menjao. :) Ok, možda samo da su praviji redovi... :)
DKC 4943 mi se već manje sviđa. On nije jednobrazno nikao kao Pionir, jedan deo je malo kasnio pa sad imam situaciju da je onaj dobro niknuti kukuruz u trećem listu, a ovog što je kasnio ima i u dugom, a ima i da tek izlazi iglica. Šta će tu biti nemam pojma, slušao sam ranije da kašnjenje u nicanju može da prođe do faze tri lista, a kad je veće onda od tog kukuruza nema ništa, tj. ostane bez normalnog klipa zbog konkurencije susednih biljaka. Šac metodom, takvih zakasnelih ima oko 10-15 %...
ZP666 je solidno nikao, možda je u sklopu za nijansu slabiji od Pionira, ali je jednako izašao, nema ovih što kasne kao kod DKC-a. Kod njega je karakteristično da ga jako gricka nešto (valda pipa), ali nije za prskanje.

Danas razbacio KAN na kukuruze očekujuci kišu,na jednu parcelu cu baciti pre špartanja da vidimo kakav će biti efekat i šta je bolje.

Gura dobro,samo fali kise,oprskan je totalom i matonom,tu je trebala biti repica ali nije nikla kako treba,krece po koja trava i sirak,toplo,posle ovog loseg vremena ide ona "muckalica",bice u 5-6listu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh