Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nema uticaja disk na raspored zrna. Sejao sa skroz spuštenim kad sam ih dokupio, pa uvideo da ne valja, jer gde nadje na mekano, baterija potone I vadi blato i pravi haos. Pa smo ih podigli I rapsored se ništa poboljšao nije. Generalno raspored loš za novac koliko kosta nova. Diskovi su nepotrebni ukoliko je lak tip zemljišta i lepo spremljeno bez žetvenih ostataka. Slikacu bas kad budem obilazio kukuruz i suncokret. Nije još svaki izašao, pa se ne može baš najbolje videti. Čini mi se da sejalica traži tvrd teren. Jer kada sam sejao na državnoj zemlji gde je samo tanjirano u proleće pa spremano, mnogo je bio bolji raspored nego na oranom.
Ali suncokret katastrofa sa nicanjem, barem sindzenta, to bih trebao u odg temi pisati.

Poslednja izmena:
Te diskosne i jesu predviđene za tvrđa i teža zemljišta čim ona ima 100 i više kilograma pritisak po bateriji a diskovi treba da otvore zemlju, raskrče žetvene ostatke i raonik da napravi kanal za polaganje semena i zato raonik treba da bude bar 10-ak mm niži od diskova a možda i koji mm više.

Nije ovde reč o diskosnim sejalicama, već raonim, koji samo imaju dodatne diskove.
I diskosne, pored dva diska imaju mali ulagač. Ne znam dal bas sve imaju, ali Monosem ima.

Mali raonik koji se menja zavisno od tipa kulture, tj semena. Usmerivac bi bila samo cev, koja nema veze sa tipom semenom, ali nebitno. Kolega ima Solu, I ima samo cev, drugar na ovoj Monosem mali ulagač.

Poslednja izmena:
Ok... Mozda gresim... Pisem zato sto imam to na Sakalaku i u njihovom uputstvu pise takodje usmerivac, dodatak koji potpomaze preciznost u rasporedu zrna...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Hahaha, ovo vec postaje tradicionalno!
Ej, ako te ne mrzi imas na 529 strani postavio sam i jedan video bas zbog polemike oko visokog i niskog aparata i raona ili diskosna...

Malo brzo si pomerao telefon, ali aj da kažem solidan raspored, ipak je visoki setveni aparat u pitanju. Meni je neshvatljivo zašto nizak setveni aparat kod novih sejalica pravi greške, dok npr nodet štanca perfektno, a još ima kupasto tanjirasti pogon gde moze imati lifta ohohoj, a ovde pogon na lanac, barem kod mene. Nisam nikako zadovoljan, bas cu postaviti slike kad budem isao u obilazak. Možda fali usmerivac kod mene
Npr Monosem monoshox sa snimka, pravi jako dobar raspored.

Poslednja izmena:
Vise sam i nego zadovoljan sa rasporedom, sa Nodetom sam imao lep raspored, sa ovom mnogo bolji, i ono sto je velika prednost to je da je nicanje ujednaceno, kakav je jedan takvi su svi... Nagazni tockic je mama...

75e6df0ee6677b7b42ac301dbc58a2f9.jpg

Ovo od nodet nikako ne može biti bolje. Usevanje jeste na strani svih novih sejalica, jer su teške. Ali kad se ranije pripremi zemljište iza nodet, sve nikne jednako. Ali, treba imati svake godine takve uslove.
Ima i do kalibracije semena, krupnoće i težine, ali na niskom setvenom aparatu je kratka putanja i tu može biti maksimalno odstupanje od 1cm, a dešavaju se mnogoo veća. Jedino da seme udari negde, ili da se kotrlja po kanalu.... Ne znam ni sam.

Nema kotiledone. Ima kotiledon posto je monokotiledona biljka.
Ajde da zavrsimo sa kotiledonima, kukuruz spada u porodicu trava, nema kotiledone , prvih 5-7 listova su klicini listovi , ali su LISTOVI.
A to pise u knjizi za polj fakultete

Posebno Ratarstvo I

grupa autora:

Prof dr Stevan Jevtic , Novi Sad
Prof dr Milan Šuput , Beograd/Zemun
Prof dr Josip Gotlib , Zagreb
Prof dr Aleksandar Pucaric ,Zagreb
Prof dr Nadezda Miletic , Sarajevo
Prof dr Stavre Klimov , Skoplje
Prof dr Jordan Durdjevski , Skoplje
Prof dr Joze Spanring , Ljubljana
Doc dr Goce Vasilevski , Skopje

Izdanje , Beograd 1986

Ako neko ne vjeruje neka slobodno provjeri.

Da ne zavrsimo glupi. Kukuruz ima jedan kotiledon, tako su nas davno ucili, a da ne bi bilo velike rasprave ima ovde i fakultetski obrazovanih pa nek se izjasne.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh