Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Paracinac ovo i nije bas najbolje spremljeno

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Pipava je ona za podešavanje, ako skratiš malo više toplink pravi brazde kao za krompir. Teoretski bi disk trebao da bude 5-10 mm niži od raonika, tj da ide dublje ali je u svakom slučaju sigurnije ići kako ti kažeš, tj produžiti toplink.
Teoretski disk za treba da ide plice a raonik pravi brazdu u stvom slucaju netreba raonik kao na magici
U uputstvu za majevicu pise da raonik treba 10mm da ide dublje

Setva 4 April DKC 5075
Sreda pre podnevec tu i tamo ima ga u 3 listu.
U Petak retko koji se video.

588c02c98a7fd0aff54e5d4fe8055c80.jpg

bb17dfc7abb9d54d0f0b8c959fb1c869.jpg

85e7b5907ec2613007bd8c5ee311c810.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nije, Dkc sa Acceleronom, Kws neka njihova zaštita a Pionir bez zaštite.
Mislio sam da mogu da budem od pomoci.
Desava se da kad se radi tretman semena nema vise one sipljivosti kukuruza(pa da klizi). Kod nas su imali ljudi takve problwme i too resavali dodavanjem pudera. Ocito je problem u necem drugom. Ja na mojoj gaspardo doradi na razmaku 20.4 po tablici imam neka odstupanja, a 21.4 razmak skoro idealan. E sad popo budi covek...

Mislio sam da mogu da budem od pomoci.
Desava se da kad se radi tretman semena nema vise one sipljivosti kukuruza(pa da klizi). Kod nas su imali ljudi takve problwme i too resavali dodavanjem pudera. Ocito je problem u necem drugom. Ja na mojoj gaspardo doradi na razmaku 20.4 po tablici imam neka odstupanja, a 21.4 razmak skoro idealan. E sad popo budi covek...
Ne pričamo o istoj stvari. Da bi bio problem u tome o čemu ti pričaš bile bi prazne rupe na disku, tj ne bi bilo semena. Za ceo dan sejanja razlike u 6 baterija budu max do 50 zrna. Npr prva poseje 178500 zrna a treća 178448 zrna. Problem nastaje kad sejalica ispusti zrno, tj dok se kotrlja po kanalu, ili je tup ulagač ili brljavi disk-ulagač odnos. Treće nema.

Ne pričamo o istoj stvari. Da bi bio problem u tome o čemu ti pričaš bile bi prazne rupe na disku, tj ne bi bilo semena. Za ceo dan sejanja razlike u 6 baterija budu max do 50 zrna. Npr prva poseje 178500 zrna a treća 178448 zrna. Problem nastaje kad sejalica ispusti zrno, tj dok se kotrlja po kanalu, ili je tup ulagač ili brljavi disk-ulagač odnos. Treće nema.
Ok. Jasno.
Ja nisam siguran koliko dubina diska imq tu znacaja, ali sam siguran da disk treba ici iste dubine kao raonik ili malo plice.

da mehanickom a raspored je takav preko 90 posto,jos je mali kukuruz a nemam bas neki kvalitetan telefon pa cu da slikam kad malo poraste da se bolje vidi

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
Bome svaka čast. Kod mene nije tako posijala, mislim nema da baci dva ili da ne baci zrno ,al jednostavno razmaci nisu pravilno. Doduše ulagaci su mi poderani ,e sad vidicu kasnije kad njih sredim. STA jos utice na pravilan razmak? Nije to nova masina pa da ocekujem cuda al barem da poboljsam preciznost.

Raspored u redu kod svih diskosnih sejalica sa visokim setvenim aparatom je šarenolik, razliku pravi samo onaj nagazni točak što pritiska seme da se ne kotrlja, geometrija semena i brzina setve... Pratio sam sve mašine u selu što imamo Matermacc, Monosem monoshox, Monosem NC, Kverneland Optima, Gaspardo, Sola, Nardi, Turske neke i kod svih je to približno jednako, neka možda malo bolje poseje od druge ali su nijanse u pitanju, nijedna ne seje idealno po pitanju preciznosti (jedino za Vaderstad ne znam jer je nema niko u selu)... Ono što je velika prednost tih sejalica jeste ujednačena dubina setve i ujednačeno nicanje što je ove godine kod nas u ataru izraženo...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh