Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam posle podne proverio vlagu na 0074 15,5,a na 9241 14,5. Sutra ako bog da da se završi sa kukuruzom. Da dodam da su njive u Radinackom ataru...

I ja danas gledao moje kukuruze, p0216 nešto iznad 16,a 0725 je 17 vlage... Zreo i prezreo, jako se lako kruni ali vlaga ne pada, tačnije ova spoljna od kiše, kako stoje stvari bar pola skidam u nedelju pa šta mi bog da, ponesem vazelin na silos i ćutim...

Kad već pričate o slomljenim stabljikama... Danas brao drugaru kukuruz, zp434 izlomljen skroz, a ns5051 ni jedna šaška da je polomljena. Ista parcela.
Ne bih da me neko pogrešno shvati ali ne poznajem nikoga ko sije ZP a da radi vaganje. ZP ima hibride sa najljepšim klipovima ali što se tiče prinosa, randmana zrno -klip, otpuštanja vlage, kvaliteta i prinosa silaže ZP jednostavno zaostaje za konkurencijom. Ne pričam o stranoj nego balkanskoj. OS ga npr šije u svakoj kategoriji, NS se takođe uozbiljio i prati trendove a ZP radi za prošla vremena.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

ZP ima odlicno nicanje, meni je to jedna od najvaznijih stvari jer ako tu kiksa posle nema nacina da se nadoknadi los sklop.

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

ZP ima odlicno nicanje, meni je to jedna od najvaznijih stvari jer ako tu kiksa posle nema nacina da se nadoknadi los sklop.

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
Ajde molim te ko ti je onda loš ako ti je ZP dobar u nicanju??? Imam sasvim suprotno iskustvo. Upravo je nicanje bilo kap koja je prelila čašu. 427 mi je pio krv godinama i nikada s njim nisam mogao ostvariti sklop preko 55.hiljada. Čak i u najboljim godinama.
Jedino lošiji bio mi je LG koji je neopjevano smeće katastrofalno loše energije.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Ja juce merio vlagu Pionir P0725 na dve parcele 14,9 i 15,1,a Euralis Debusej 15,6 vlaga danas skidam pa kako mu Bog da posto zadruge sa kojima koperiram ne misle da dizu cenu preko 16,5 din kukuruz ce ici privatno liku sto ima mesaonu 17din na blatobranu.Najgore sto su pod selom poceli masovno da kradu pa cu morati da prvo taj resavam.

Скочио до њиве поред села на којој ми је "Пионир" 9911, да видим каква је влага - 16,1%, ал' к'о што што људи пишу, то је све споља, а он је зрео како треба. Ал' оно што сам затекао је да су ми стабљике на читавој њиви, два-три коленца изнад клипа, поломљене од ветра. Никава штета, чак вероватно и већа корист од тога, ал' ето први пут да имам неки хибрид кога ветар тако уредно "подшиша".

Tako je i kod mene, doduše p0216 je u pitanju, ali je do klipa polomljena stabljika... Juče je vlaga bila oko 16 iz ruke danas 14.9 posle kombajna i prinos oko 7.5 t po kj... Sutra napadam 0725 i 1114,juče je bila vlaga iz ruke za oko 1 posto više, sutra šta mu bog da, ja sam kratak sa živcima postao, a i ostao među poslednjim u tom delu atara...

Ја јуче имао влагу 15,1, данас кад је прошла кроз комбајн влага је отишла на 16,8 када сам видео колико су ми скинули на сушење мука ме ухватила.

Код нас, чујем, не одбијају до 15%, ал' ми пре личи да скидају за влагу као и до сада, тј. нису пребацили то досадашње одбијање које је било од 14 до 15%, на ово "новокомпоновано" од 15 до 16%. Просто, таблице су им исте, осим тог суспендованог одбијања за влаге од 14 до 15%. И сад, не знам колика је ових дана корист од тог "подизања ЈУС-а" на 15%...

Skinuo sam danas moj ZP666, vlaga je bila 16.5%. Juče sam merio vlagu i bila je 15.9%. Ipak kombajn doda vlagu, radili smo oko 11:30... Na tu vlagu (16.5%) skidaju 2.91% za usušak, 7.45% za sušenje, i nezaobilaznih 0.5% za kalo i rastur. ZP je sejan na 24.5cm (bio je namenjen za berbu u klipu), predusev je soja, setva oko 11-12 aprila, pre zimskog oranja je bačeno 110 kg/kj MAP-a, i predsetveno je bačeno 120 kg/kj uree. Prinos je oko 6 t/kj ovako vlažnog, a ako se uračuna skidanje navedenih procenata (SRPS količina) onda je oko 5.4 t/kj.

Drugar je takođe danas skidao svoj kukuruz, imao je na jednoj parceli dva Pionira i jedan DKC, njegove vlage su bile oko 14.2 -14.5 %.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh