Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod nas skoro sve gotovo. Susa ucinila da zetva dodje ranije. Pretpostavljam da su prinosi bolji tamo gde jos nije ovrseno jer je bilo kise i vegetacija se otegla. Kad pogledas koliki su sad troskovi susenja bice da smo na istom ako ne i da smo bolje prosli jer smo uradili u suvom i imamo vise vremena za pripremu setve psenice.
Kod nas odavno zavrsen kukuruz koliko znam,ako je bas ostala po neka parcela negde,za setvu psenice je dosta povrsina spremljeno,neki su mislim i sejali nesto.Ja sam pisao da se na slabijoj zemlji kod nas mogao kukuruz poceti skidati za zrno jos krajem avgusta meseca,jedino nije prijem kukuruza radio zbog suncokreta.To kod ovih koji su imali padavina su mogli samo sanjati o tome.

U čardak može da stoji i sa vlagom 16-17% do marta.
Ako bi postojala mogućnost eleviranja, znači ne sušenje već samo da ga prebacim iz jednog dela čardaka u drugi, da li bi mu to produžilo vreme koje bi mogao da ga čuvam a ne recimo do marta kako kažeš.

Meni je sa 17% vlage stajao u čardaku do avgusta bez eleviranja, rađena samo fumigacija zbog žižka i to par dana pre prodaje.

Osijecki 'velimir' mislim peta grupa zrenja , skinut pre kise sa 15,8 vlage i prinosom 5t/jutru...

On je meni prošle godine bio najgori u ogledu.Nije za gustu setvu, dosta biljaka bude jalovo a raste preko 4 metra u visinu pa bi pre bio za silažu.

Danas mjerena vlaga kod OS Kulak, konačno je pala na podnošljivih 15%, vršim u subotu, ima sutra i prekosutra do podne da se još malo osuši, vjetar duva kao lud bez prekida od sinoć, računam da će pasti na 14.5% sigurno. Kako god bilo on mora da se skine jer od ponedeljka najavljuju baš ekstremno pogoršanje vremena sa kišom od 7 dana i susnežicom.

Juce se dopisujem sa drugom i kazem mu kad ce da vrsemo on kaze po svetog Nikolu sigurno

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Ma ovaj zimski,do letnjeg ihaha ima mnogo da se ceka

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Ja ću u nedelju da radim. Ne čekam više ništa. Mislim da mu je ok vlaga (kasnije ću da proverim). Jer ako preskočim ovaj vikend onda za 15 dana neće moći da se radi - ako bude pala ova kiša iz najav. Mada ima i ono "ko ga pokvasi taj ga i osuši".

Sta znam, kod mene jos stoji kukuruz na 70-80% povrsina. Pitanje kad ce se skinuti sve to, verujem da ce neki stvarno docekati Sv. Nikolu koliko god se mi zajebavali.. :(

Ja sam danas merio vlagu na mom ZP666, 15,9% je i sutra ga vršem (ako sve bude kako je dogovoreno). Nemam ga puno, deo ću ostaviti kući pa neće puno ostati za šišanje. Kaže mi kombajner da svi traže da im se vrše u nedelju. U ataru ima još dosta kukuruza, tu gde sam prolazio ostalo je sigurno oko 40%

A moj ZP 666 ovako izgleda! Hteo sam u klipu ali vetar ga srušio a i svinje grickaju u to dobro! Vlaga do sad 2 puta mereno, pre ove kise 20% a posle u 03. okt. je 20.2%
U nedelju skidam ne mogu više da čekam.
1cd6663d28620918217003f7d71ad457.jpg
def0607d965a250345fbd9eac107d200.jpg

Lomljenje stabljike je izgleda prisutno kod vecine ZP hibrida, kod mene 606 sav izlomljen, kod komsije 666 i 427 isto polomljeni

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

I kod mene su zp 427 i 434 skroz izlomljeni.Na istoj parceli je i P 0412 a on nije uopste izlomljen.Vlaga 16.5 - 16.1 i 17.4.Ja cu sacekati i sledeci talas kise da prodje pa onda krenuti u vrsaj.Ne zuri mi se posto ce na parcele gde je kukuruz ici pola soja pola ovas.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh