Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja tebe kolega nikako ne razumijem pa odustajem . Valjda je poenta tvoje priče da kod vas mnogo uzimaju na tablicama prijema kukuruza sa višom vlagom . Otkupljivači postavljaju tablice kako hoće , al tu su ugradjena dva dijela odbitka , jedno je usušak a drugo je trošak sušenja . Bilo kako bilo neznam šta znači da bi kod vas prinos bio 20 t po ha ? Hoćeš da kažeš da kad bi ti utjerao kombajn probe radi u kukuruz sa 30 posto vlage , misliš da bi nakosio 20 t sa ha ?
Ma jok, mislio sam da bi se nadlagivali još više. Sa tvojom matematikom bi imali i preko 30 tona/ha...Kako si leba ti došao do 18,6 tona sa 30 % vlage? Ukradeš od komšije 3 tone?

Uf pardon 16.27 t nisam dobro sračunao , , a to za nadlagivanje ako si mislio često jeste tako . Najtačnije je onaj što mu sin rekao kolko je kod komšije bilo kukuruza , a stari ga pitao : "Jel se vidi na njemu "?

Uf pardon 16.27 t nisam dobro sračunao , , a to za nadlagivanje ako si mislio često jeste tako . Najtačnije je onaj što mu sin rekao kolko je kod komšije bilo kukuruza , a stari ga pitao : "Jel se vidi na njemu "?
Ovršem uslužmo 250 ha kukuruza i polovina gazda kojima nisam radio su prošle godine imali 2 tone/ha više...Prethodni kombajner im verovao za površine...

To je ono što sam nekad pisao , Njive su najveće u proljeće prije sjetve kad se u kafani priča ko ima kolko zemlje i ko će kolko posijati , kasnije se smanjuju i kad se važe kukuruz tad su njive najmanje u toku godine ,kad se ore opet se povećaju.

Код нас, по мојој процени, нешто више.... И тако стоји већ колико дана, од када су почеле кише.

Kod nas skoro sve gotovo. Susa ucinila da zetva dodje ranije. Pretpostavljam da su prinosi bolji tamo gde jos nije ovrseno jer je bilo kise i vegetacija se otegla. Kad pogledas koliki su sad troskovi susenja bice da smo na istom ako ne i da smo bolje prosli jer smo uradili u suvom i imamo vise vremena za pripremu setve psenice.

Od kad se bavim ovim poslom nikad nisam skinuo sve sa njiva do 3 Oktobra, cak ni onda kad sam mnogo manje zemlje radio.
Kao drugo nikad za redom 3 godine nisam skinuo sav kukuruz u jusu, osim ovih zadnjih 3 god.
Malo je sasvim kukuruza ostalo po ataru.

Posle ove kiše od 24 l u mom kraju krenuo je da duva vetar i nadam se da će duvati danas ceo dan, a može da duva i sutra isto tako. Sutra popodne ću uzeti i odneti na merenje uzorak, pa ako bude zadovoljavajući u subotu ga vršem. Ako bude i do 15% ja ću ga raditi. Stavljam ga u čardake (kotobanje) koje su na takvom mestu gde je dobraaa promaja. Nadam se da sa takvom vlagom mu neće biti ništa.

Posle ove kiše od 24 l u mom kraju krenuo je da duva vetar i nadam se da će duvati danas ceo dan, a može da duva i sutra isto tako. Sutra popodne ću uzeti i odneti na merenje uzorak, pa ako bude zadovoljavajući u subotu ga vršem. Ako bude i do 15% ja ću ga raditi. Stavljam ga u čardake (kotobanje) koje su na takvom mestu gde je dobraaa promaja. Nadam se da sa takvom vlagom mu neće biti ništa.
Kako to stoji u čardaku? Opšiveno sitnom mrežom ili?

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Jutros sam bio na lokalnom silosu, gazda razgovara telefonom i čujem kako je rekao da nema više ništa od vlage u jusu, sušara im je spremna za akciju.Tablica i dalje nepromenjena.

U čardak može da stoji i sa vlagom 16-17% do marta.

Bioč da sa mrežom za fasadu sa unutrašnje strane. Jedan je žičani a drugi stari drveni (klasično).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh