Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovde par vecih hvale neke nove sindzenta hibride pogotovo na zemljama koje slabije cuvju vlagu ?

Popodne sam izmerio vlagu na mom ZP666, ima 16.6%. U pretprošli petak, pre kiše, je imao 15.5%. Nisam pametan šta da radim, da ga skidam zbog najavljene kiše u sredu, ili da ga ostavim za posle te kiše. Problem je što bi kombajn sutra mogao da dođe samo ujutro u 9, posle ide u skroz drugi deo atara. Bojim se da će zbog rose dobiti još vlage kroz kombajn...

Zeznuli smo se mnogo,lepo je rodio stvarno,ali sada je problem vlaga. Videcemo,obe opcije su tu,pa kako bude... a od sledece sezone sejem samo nesto do fao 450 najvise...
Ja sam najvise za kombajn,cale i ja sredili kos komplet prosle godine za zrno,promaja sa svih strana,imam gde da skladistim vecu kolicinu,ali kad se sj...š u startu...

Danas mjerio vlage
KWS Kashmir Fao 390_17.8%
KWS Kollegas Fao 470_19.3%
Sy Carioca Fao 480_22.5%.

Svi obećavaju preko 13 t a možda i 14 t. Na oko Kollegas bi i ove godine trebao biti najbolji kao i prošle. Hibrid velikog potencijala koji lagano ulazi u top 3 FAO 400.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Ovde par vecih hvale neke nove sindzenta hibride pogotovo na zemljama koje slabije cuvju vlagu ?
Artesian grupa. Da, imam ih sve. Chorintos, Orpheus, Carioca i Atomic. To su hibridi koje je Syngenta selekcionisala u vrelom pojasu Portugala Španije i Francuske. Kod mene su skoro egal s KWS novim hibridima a prava vrijednost vidjeće se kada bude suša i da li mogu parirati Aquamax-u.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Kako je krenula kisa izgleda ce berac raditi.Jbm ti hibride za krunjenje, kod nas samo oni koji su imali dkc su uradili svi ostali čekaju. Da li vredi rizikovati i cekati da padne vlaga na drugim semenskim kucama ili lepo uzeti dkc i biti siguran sto se tice vlage.Ove godine imam pionir 423 i kws konfites i ni blizu za krunjenje nisu. Ajd ovaj pionir je fao 510, al kws je fao 440, a najmanja merena vlaga mu je bila 15,9.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Vremenski period ce pokazati kao i razliciti vremenski uslovi koliko su dobri ti Syngentini hibridi.
Pogotovo u oslobadjanju vlage u nekim normalnijim uslovima.
Na dobrom glasu su nekad bili i Sycora i Pako i jos dosta hibrida koje vise skoro da se i ne seju.

Pre dve godine je drugar imao SY senko, odmah pored komsija njegov dkc. Komsija uradio u fulu, map u jesen zaoran i u prolece 3*16 i urea, a drugar usao u arendu kasno pa na prolece 3*16 i urea. Sasio ga drugar za citavu tonu. 8200 kg je tada imao u jusu, a seme Senka bilo po ceni u rangu sa NS hibridima.Ove godine ga nema, izgleda da su ga izbacili.

Mozes bacati kako god pozelis, ja sam se svega nagledao u mom kraju od bacanja rasipacem, do bacanja uz samu biljku.Ja sam pre dve gidine bacio 3kg po aru u sejalicu i to samo kan.Imao sam prinos 10tone suvog zrna, hibrid Kermes i 684.Nema tu nekog pravila i mozgovanja, uradis dobro, imas sklop za pocetak da bi se necemu nadao, kako god bacio djubre na kraju ce godina doneti rod, ako nema kise moze da ima korenov sistem od 12 kvadratnih metra po biljci, kukuruz bez padavina ne vredi nista, 7-8dana na visokoj temperaturi u vreme metlicenja i tu je kraj.Dve su stvari najvaznije, Agrotehnika i padavine a ovo ostalo je samo teorija koja je nebitna.
Da preformulišem pitanje. Da li će kukuruz u dobroj meri iskoristiti P i K iz NPK 16:16:16 ako se to djubrivo ulaže kroz sejalicu pored redova par cm niže od semena?
Ka privodim kraju berbu u klipu, ostalo je još nešto p1535 da se obere.
P0725 je odvalio, imam kukuruza za dve godine za stoku.
352995b7e520ff91bd9975173a724b6b.jpg

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka
a201dc4d5b08da76c31f6f40dbb7053f.jpg
a324e5a57b44bf423f664f4de2ab7102.jpg

Ako je u predprošli petak (25.09.) moj kukuruz imao vlagu 14-14,3-15,2% (tri hibrida) da li je sada vlaga manja, ista ili viša zbog ovih kiša, sunca i vetra? Sad u nedelju je palo 14 l. Ako ne bude neke velike kiše sutra i u četvrtak ja ću ga raditi ili u subotu ili u nedelju. Naravno u petak ću ponovo da izmerim vlagu.

Komsija moj stariji covek, blize 80 godina posejao 6 jutara ns640, kaze nije gledao vlagu. Reko komso nemoj ni gledati do nove godine.Kad sam mu rekao da ce ga oglobiti sa jedno 2 tone po vagonu za vlagu, ako ovako nastavi sa kisom, samo se pocesao po glavi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh