Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da . Plus toga medjuredno kultiviranje gledam da izbjegnem , dali motikama , ili s oprugama , nebi ro radio , samo da postavim djubrivo , zato cu traziti nesto s diskovima ili slicno , kao na sijacici diskovni ulagac.

A šta fali međurednom kultiviranju, mislim zašto bi ga izbegavao? Ako i nema trave bar raspustiš i provetriš zemlju.

Neznam , ovde kod mene skoro niko ne kultivira ni kukuruz ni soju , ako neko i radi , samo zbog prihrane kukuruza, i onda skidaju motike , samo ulagaci . Soju pogotovo neznam dali iko kultivira a prinosi su sasvim ok , zavise samo od zemlje i od padavina . Neznam sto bi provjetravao zemlju . Licno sam probavao i nikakvu razliku u prinosu nevide , pa vise neradim.

Neznam , ovde kod mene skoro niko ne kultivira ni kukuruz ni soju , ako neko i radi , samo zbog prihrane kukuruza, i onda skidaju motike , samo ulagaci . Soju pogotovo neznam dali iko kultivira a prinosi su sasvim ok , zavise samo od zemlje i od padavina . Neznam sto bi provjetravao zemlju . Licno sam probavao i nikakvu razliku u prinosu nevide , pa vise neradim.
I ja se uverio, nema apsolutno nikakve razlike na prinos ako su korovi reseni u potpunosti. Izbegavacu kultivaciju u buducnoati definitivno.

Mi smo ove godine ospartali 50% povrsina pod kukuruzom,iz razloga sto su te njive uglavnom na niskom terenu i hladnija je zemlja i posle onih silnih kisa,biljka je ostala na 30ak cm visine,limun zute boje i mucila se da krene. Tu smo uradili plitku kultivaciju da se otvori zemlja i da biljka lakse krene. Inace retko sta spartamo...

Kod mene danas puk'o top.Najlošiji prinos mi je bio na soji kao predusevu , hibrid DKC 4351 setva na 19 cm, zaorano 100 kg/k.j Map i predsetveno 150 kg/k.j urea, klijavost i energija katastrofa što se na kraju odrazilo i na prinos koji je bio 5,7 t/k.j sa 12% vlage.Ostali kukuruz mi je bio na strništu kao predusevu, đubrenje identično plus stajnjak na jednoj parceli a hibrid OS Tomasov, setva na 19 cm a prinos je lagano išao od početnih 6 do 7 t/k.j a s' obzirom na cenu s.j ja sam više nego zadovoljan.Kako sam i napisao DKC nikada više jer za ove cene semena očekujem seme koje mora da nikne i da ga baciš u oranje a ne da bude pušiona.Sledeće godine ide OS i možda nešto od Pioneer-a.Toliko od mene u ovoj temi.

Baca to ti je bilo do stare sejalice,traktor u kvaru. Daj im jos jednu sansu sa novim traktorom i masinom kad upeglas. Ko zna mozda i prskalica bude novija pa bude bolje, nemoj odma po semenu.

Au mangupi, opasni ste. Kad smo već kod DKC 4943 dajte koji i za mene, da se ja ne mučim po stare dane.
I ja sam prošao slično, još i gore sa istim.

Pozdrav za sve forumaše. Nisam znao gde da postavim ovu poruku pa sam rešio ovde. Ako je trebalo na drugu mestu neka moderatori premeste.
Ove godine sam sejao As hibride i to As507 i As72. Juče sam brao 507, sa svojim beračem zmaj 214 i imam jedno zapažanje klip se dosta više kuni a mnogo lošije čisti od šašovine. Npr pre neki dan sam brao 555, 666, 606, 505, i čišćenje je bilo zadivljujuće a krunjenja skoro uopšte nije ni bilo. Ali kad sam ušao u moju njivu kao da sam promenio berač. Tako da eto to je neko iskustvo sa as hibridom što se branja tiče... Pozdrav. .....

Aj kad polemišete da pitam nešto. Da li valja baciti mešavinu kroz sejalicu pored redova dublje nego što ide seme? Da li će je kukuruz iskoristiti?

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka
Mozes bacati kako god pozelis, ja sam se svega nagledao u mom kraju od bacanja rasipacem, do bacanja uz samu biljku.Ja sam pre dve gidine bacio 3kg po aru u sejalicu i to samo kan.Imao sam prinos 10tone suvog zrna, hibrid Kermes i 684.Nema tu nekog pravila i mozgovanja, uradis dobro, imas sklop za pocetak da bi se necemu nadao, kako god bacio djubre na kraju ce godina doneti rod, ako nema kise moze da ima korenov sistem od 12 kvadratnih metra po biljci, kukuruz bez padavina ne vredi nista, 7-8dana na visokoj temperaturi u vreme metlicenja i tu je kraj.Dve su stvari najvaznije, Agrotehnika i padavine a ovo ostalo je samo teorija koja je nebitna.

Skinuo 4,5 kj pionira 9911 vlaga 15,8% prinos nešto manje od 24.400 kg naplativo.
Još ostalo nekih 50 ari os tomasova da se uradi.

I ja riješio kukuruze, izvezeno je ravno 170 tona sa 10ha. Od toga je na 5ha bio posijan famozni DKC 4943, koji u konačnici i nije ispao toliko loš, mada je sigurno bilo gubitka prinosa, a i ja sam ga malo prerijetko posijao, pa je to srušilo prosjek. Vlaga se kretala od 21 do 25, a najviše oko 22%.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh