Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da bas . Gledam kako pocetnici kad krecu veci teret rade kontra , kad osjete da poteze oni po gasu , a treba u momentu potezanja popustiti gas da lamela uhvati kako treba i da trazimo minimalnu brzinu startnu od traktora pa kasnije da se ubrzava , al to je iskustvo.

Tako je! Ima tu malo i do neiskustva, neznanja a malo i do kur.enja. E kad sabiješ koju godinu i kad ti se svašta desi u tom npr prevozu onda stekneš iskustvo, naučiš i nije ti do kur.enja.

Ko sto naucis da kad vuces teret , gledas daleko ispred na putu , i kad vidis npr neko stoji skraja puta autom ili necim 500m daleko vec usporavas da nebi bilo problema .

Da, mnoge stvari se nauče vremenom. Ali evo meni se desilo u ponedeljak nešto što sam mogao očekivati, samo da sam ga video ranije, ali nisam.... Izlazim sa traktorom i one dve pronarke sa lokalnog puta u levo na somborski put, ujedno se i sklanjam kamionu iz raskrsnice kako bi mogao da skrene u desno u taj isti uski put odakle ja izlazim, i taman nekako uspem da pokrenem kompoziciju (džaba skoro 6t traktor kinez kad kiša paducka a asfalt klizav ko staklo, još je i kontra nagib) kad evo ti lika, somborske table (sory somborci ali katastrofalno vozite (velika većina) na relaciji So-Su) u mojoj traci obilazi šleper preko pune linije i već vidim kako ću mu tegovima i prednjicom traktora namestiti desnu stranu auta dok odreaguju kočnice i dok se zaustavim... Jbt, kako sam popiz...... Sreća što nije bio u zaletu, inače bi bilo baaaam! A nisam mogao da ga vidim nikako jer su mi prvo smetala drva koja su posađena tik uz put, ogroman putokaz takođe zaklanja pogled ka levo a i sam šleper mi zaklonio pogled. Ovaj je vrv išao iza njega....

Juce popodne merio vlagu na kws konfites 15,9,danas bas duva vetar i greje. Sta mislite jel bi moglo sutra popodne da se radi, a da padne vlaga kad prođe kroz kombajn ispod 15.Bitno mi je da bude ispod 15 jel onda nemam odbitaka i kolko da racunam na kombajn da ce dići vlagu.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Mora da se nagodi za vrsu,svi mi cekamo da se prolepsa vreme da jurnemo

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Juče i danas skinut ostatak kukuruza, ostalo još 2 k.j za kasnije jer nemam prevoza a ni vremena.Sve se istovara kući, vlaga je juče bila 15,9% a danas nisam merio.Sve je OS Tomasov i mogu reći da sam zadovoljan jer je prešao 6 t/k.j sa HL 75 ako to nešto nekome znači.Za sledeću godinu ići će on i novitet Filigran iz iste semenske kuće.DKC definitivno izbacujem.

Evo jedne zanimljivosti, miletu kosim dkc 50xx I uporedo zp 427,prinosi su jako slični, a hl se kreće oko 77,78..ako nekom znači.. Prinos je od njive do njive, od 6 do 6.5t...

Merio vlagu na Konfites 18.3. To kada prodje kroz kombajn ode na 20. Pionir p9911 nisam isao, ali racunam da je zeleniji tj sa vecom vlagom. Jer je skoro bio poprilicno tezak i vlazan.

Nema sad nikakvog dodavanja kroz kombaj jer nema od cega da dobije vlagu.. Danas kod nas ko je kosio od podne vlaga ispod 15.. Lisca na stablu vise nema, samo klip.. Za sada..

Juče i danas skinut ostatak kukuruza, ostalo još 2 k.j za kasnije jer nemam prevoza a ni vremena.Sve se istovara kući, vlaga je juče bila 15,9% a danas nisam merio.Sve je OS Tomasov i mogu reći da sam zadovoljan jer je prešao 6 t/k.j sa HL 75 ako to nešto nekome znači.Za sledeću godinu ići će on i novitet Filigran iz iste semenske kuće.DKC definitivno izbacujem.
Jel ga susis, zar nije 15.9 % mnogo za cuvanja?

Sent from my M2006C3LG using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh