Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Grubo gledano na nekih 6jutara gubis pola jutra ako ides na 75cm...nema logike,ako sejem hektar na 70cm razmak a sklop na 22cm treba mi oko 65hiljada zrna a ako na 75cm treba mi 61 hiljada...razlika nije mala

Jeste, tako i ja razmisljam, ali ocigledno ljudima znaci tih 5cm. Samo posle ides i biras ko ce da ti skida kukuruz, znam po sebi, pre par godina secam se, sve posejano na 70 i dodje heder 6 vrsta na po 75, prve dve se nekako i uklapaju, treca i cetvrta se solidno iskrive ali hvata nekako, peta uhvati nekih 60-70% a sesta uhvati max15-20% i to kad se pogodi da su klipovi visoko pa se nekako uvuku u adapter.

U ovoj nasoj drzavi kakva je, i dalje je za vecinu realnost Zmaj 142 ciji su adapteri cini mi se na 70, e sad ko ima potrebu da siri on siri ali kome ne smeta ne vidim neki razlog da se prelazi na 75cm.

Zar nije lakše suziti adapter na 70cm? U Erdeviku jedan majstor to uradi kako treba.

Danas skinuo jednu malu parcelu Zp 606, prinos odlican, bas kako sam i racunao povrsina 0.15h sejano25maja, razmak 25 cm, sklop je bio oko 90%, prinos je negde oko 2400kg u klipu, za malo nepuna prikolica od 5,5kubika, Vlaga je 26% proverio sam pre par dana, Imam i Konsens tu blizu ali jos nije za branje u klipu, Neznam kakv ce mi biti 9911videcu, cekam da mu padne vlaga, on je na 23cm ima dosta sa dva klipa,imacu na nekim parcelama preko 11t zrna a na nekim oko 7-8t Samo da poaluzi vreme.

Lule kako ti nije jasno ? Sklop mozes imati koji hoces.
pa naravno da mozes ali sklop donosi i odnosi prinos ako se razumemo...a medjuredni razmak u neku ruku pogorsava koriscenje vestaka u osnovnom djubrenju....zato se prihrana i radi u spartanju da dodje do stabljike tj korena...svakako nije tema ovo,bitno da se razmenjuju misljenja...poz

Колико утиче већа количина азота у некој каснијој примени нпр.међуредној обради на сам клип и дужег држања влаге

pa naravno da mozes ali sklop donosi i odnosi prinos ako se razumemo...a medjuredni razmak u neku ruku pogorsava koriscenje vestaka u osnovnom djubrenju....zato se prihrana i radi u spartanju da dodje do stabljike tj korena...svakako nije tema ovo,bitno da se razmenjuju misljenja...poz
Kukuruz je biljka sa genetskim potencijalom rasta korijenovog sistema 600 cm horizontalno i 180 vertikalno.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Ne radim prihranu i spartanje i imam veci prinos od ovih oko mene koji to rade , nema kukuruz korijen od 25cm pa mu smeta siri red od 5cm.

Jutros izmerio vlagu ZP 4267-14,3 %. Setva oko 15.4. Danas oko 4 počeo da ga skidam,ne smem više da čekam ni zbog vremena,a i zbog kradje...

U ogledima mi je redovno bolji prinos dala prihrana rasipačem nego špartačem. Toliko o tome koliko je bitno da azot bude blizu.
Kod špartača rezultat se odmah vidi u intenzivnom porastu i onda brzo jenjava. A kod rasipača prvih 21 dan skoro ništa a onda kada krene ide do kraja vegetacije.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Ne radim prihranu i spartanje i imam veci prinos od ovih oko mene koji to rade , nema kukuruz korijen od 25cm pa mu smeta siri red od 5cm.
ne radim ni ja prihranu spartanjem....ako gledas 1 kukuruz onda da ali ako gledas primer 50redi ili kako neki zovu vrsta ima itekako razike u tih 5 cm jer na istoj duzi ti je 2.5metra uza njiva a da uzmemo isti broj biljaka na njivi...cista matematika

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh