Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tako je! Još kad kažu izjednačiće se oni kasnije.... Kako majku mu? Oće ovi veći da stanu sa rastom pa da sačekaju one manje? Naravno nema odgovora.

Moje neko iskustvo je da je najbolje njive posle psenice ne dirati do jeseni, nego samo total ako je potrebno.. Tanjiranje ili ugar samo otvori i isusi zemlju dodatno tokom leta i jeseni.. Ovaj deo uvek dobija manje kisa, zemlja je malo teza., mozda negde je drugacije..

I ja mislim da je tako . Nikad nisam bio pristalica ugara jos davno kad se pisalo ovde , a i total sto je kasnije moguce da nebude zemlja gola i korjen korova radi dole nesto korisno.

Zbog suvog leta se izbegava ugar,a izbog nafte,inace kada se ona tri puta okrene bude to zapravo,kada se svaki put posle oranja podrlja kopaju se kuruzi(to je izreka),jbg Ceca je Ceca ali 3x je 3x.

Moje neko iskustvo je da je najbolje njive posle psenice ne dirati do jeseni, nego samo total ako je potrebno.. Tanjiranje ili ugar samo otvori i isusi zemlju dodatno tokom leta i jeseni.. Ovaj deo uvek dobija manje kisa, zemlja je malo teza., mozda negde je drugacije..
Tanjiranje se dobro pokazalo prosle godine,zatvorili smo pukotine i svaka kisa se akumulirala u povrsinskom sloju,orali su u jesen samo oni koji su istanjirali posle zetve,a oni koji nisu,cekali su da nakisne.

Već je bila rasprava ovde koji su dobri ili loši predusevi za kukuruz, pokušao sam da pronađem onaj rad sa dugogodišnjim ogledima ali na žalost ništa. Po sećanju ću napisati kako je išlo ali nisam 100 % siguran. Znam da je rađen kukuruz na pšenicu, lucerku, kukuruz, suncokret, soju i repu.
Uslov jedan- Godina sa puno padavina i dobrim rasporedom istih- 1.Soja 2.Lucerka 3.Pšenica 4. Repa 5. Kukuruz 6.Suncokret
Uslov dva- Prosečne padavine - 1. Soja 2.Pšenica 3. Kukuruz 4. Lucerka 5.Suncokret 6.Repa
Uslov tri- Jako malo padavina - 1. Pšenica 2. Soja 3.Kukuruz 4. Suncokret 5.Lucerka 6. Repa

Ja ne znam što se svi bune, evo naš cenjeni ministar je upravo izjavio da su odlične cene i da je rekordan prinos, te bi po njegovoj matematici to trebalo da bude ovako: rekordan prinos x odlična cena = poljoprivrednici plivaju u lovi :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Članak je na linku: "ODLIČNE CENE SVIH ŽITARICA" Nedimović: Prinosi kukuruza rekordni za prethodnh 10 godina
Pre desetak godina i onaj pomoćnik od ministra (milovanović) nam je računao koliko zarađujemo.

Pre dva dana obrali mom tastu Zp 606 ja sam ga odradio od setve oa do kraja, prinos je bio oko 18t klipa u 1,4h. Ja jos moram da sacekam za vrsu, 9911 jos ima vlagu, Basmati nema ali imam ih zajedno, bice valjda lepo vreme jos.
IMG_20200925_121331.jpg

IMG_20200925_105248.jpg

IMG_20200925_095208.jpg

IMG_20200925_100125.jpg

Evo nesto i od mojih, 606 sejan krajem maja vlaga 28% Konsens malo se smezurao spolja, jeste ga dohvatilo sunce ali takav je uvek, dal je hibrid takav neznam, pre par godina je bio isti ali zrna kada se okrune su ogromna i ima odlican odnos.
IMG_20200924_181905.jpg

Ns 5041
IMG_20200913_132612_2.jpg

konsens

IMG_20200924_184014_1.jpg

Ja sam ga ove godine bacao na psenicu i kukuruz (tj gde ce biti oni) oko 35-40kg/kj...ali znam po analizi da mi tu ne treba P

@MOMOSARIC Kod nas ga ima po cijeni od cca 800 km/t, KCl ( Kalijev klorid) je u pitanju i ima ga firma Novoprom iz Modriče
Btw. Jesi ovršio onu soju što sam te pitao za sjeme

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh