Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bas bih voleo da vidim analizu zemljista od Zombija. Pa tu garant ima svega u visku debelo. Nzm koliko dugo ovako đubris, ali mislim da je to kontraproduktivno i za biljke, a i za tvoj džep.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Kod nas se uglavnom baca u jesen map 100-125 kg/kj, a u prolece 150kg ureje/kj za kukuruze. Seje se od 19 do 23 razmak(stariji poljoprivrednici).Mi mlađi volimo to malo gusće.Prinosi u dobroj godini idu do 8500 kg/kj sa takvim đubrenjem.

Kod nas nastane problem sa vlagom ako se pretera sa N i okiša godina.Obično se ide 150 kg Uree/k.j i zaoravanje Map-a ili NPK u jesen plus stajnjak.

Za kukuruze obično zaoravam 300-400kg/ha NPK i u proleće 300kg/ha Urea.Za pšenicu ide 200kg/ha MAP u red prilikom setve i u proleće oko 400-500kg/ha KAN.Za soju u jesen zaoravam 200kg/ha 8:16:24 ili neko drugo đubrivo sa više kalijuma.

Nije tako skupo djubrivo ovdje. Sjetva 3 hektara me košta oko 2000-2500 evra (sve+vršaj), prinos imam uvijek više od 10 tona zrna po hektaru. 10 tona prodam po 3000-3500KM (1540-1800 evra, nek je srednja vrijednost 1670 evra) a uvijek prodam oko 25 tona, od ove godine ću prodavati 30 tona jer više ne držim bikove.

Dakle 3 vagona x 1670 evra je 5010 evra. Uložio sam 2000-2500 evra, dobio nazad 5010 evra, znači oko 2500 evra zarade. Po meni odlična računica.

Bas bih voleo da vidim analizu zemljista od Zombija. Pa tu garant ima svega u visku debelo. Nzm koliko dugo ovako đubris, ali mislim da je to kontraproduktivno i za biljke, a i za tvoj džep.

Zemlja je veoma plodna i "živa", sve što u jesen zaorem u proljeće ga više nema, istrune. SIjam kukuruz jako često, niko u mom kraju ne sije ispod 22-24, ja na 18-19 cm tako da na zemlji ima dovoljno biljaka da pojedu to djubrivo. Oranični sloj je izuzetno dubok, kamena i šljunka nema do 25-30 metara dubine. Imam svu mehanizaciju sem kombajna, radnu snagu ne plaćam jer sve radimo sami svojim mašinama, dodatne traktore potrebne za prevoz skupim u toku godine tako što susjedima pomognem oko popravke mašina (svo zavarivanje i majstoriju u komšiluku radim ja), nekome pokosim voćnjak (imam samohodnu duplex kosilicu), nekome prevedem kakvu dokumentaciju (znam engleski i njemački), pomognem učenicima/studentima (magistar tehničkih nauka, mašinski inženjer) i tako sve prelamam kroz te usluge), utovar kukuruza vršim sa velikim pneumatskim transporeterom (10-12 tona na sat). Sam sebi orem, spremam sa rotodrljačom, sijem, valjam prskam, tarupiram, djubrivo bacam sa kolicima koja sam sebi napravio jer ne smijem da špartam zbog erozije (kiša nosi zemlju)

Ma sve to stoji sto ti kazes, nego mozda ne moras toliko bacati mesanog npk đubriva.Mozda ti je fosfor i kalijum u suvišku, a onda je to kontraproduktivno za biljku.Zato sam ti to napisao.Sa manje đubriva ostvaris isti prihod, a smanjis inpute.

Idem prije sjetve 150kgpo ha uree i poslije u prihranu , kolko kasnije mogu ući , još 250 kg po ha uree . Ako sam siguran u kišu u dan dva idem prihranu rasipačem odozgo , a ako ne onda kultivatorom. Prinos prosjek mi bio 2017 oko 9.5tpoha jusa , 2018 11.5t a 2019 oko 10.5t po ha . računam da gubim bar 10% prinosa zato što su nam njive male i nepravilne . oko 40ha na oko 40 njiva . Mnogo se izgubi gaženjem , na uzglavnicama i špicevima , suženjima , preklapanja , kombaj isto dosta mora zgaziti , a ima i hladovina ponegdje od šume.
Ove godine nemam mnogo kukuruza , ali evo danas išao da vidim , dkc 6340 fao 630redvno sijan u prvoj polovini aprila , ali sjeme prošlogodišnje zaprašeno , a i lani je bio nešto kilav. Nicanje katastrofa , fali kolko oćeš , tri puta sam se spremo da presijem i odlučim da ga ostavim ipak . Sklop je sada samo oko 40 000 . Da je niknuo normalno bio bi strašan prinos .

Poslednja izmena:

Nisam birao prosjek , al ruka dabome leti za veći klip , uglavnom zbog albog sklopa ujednačeni su . Vlaga je 30 i koji %

c49715e6f3ad97aa58648a4cf48d69f5.jpg

Pako , sejan na 21cm , vlaga 13% , predusev kukuruz , katastrofa ce biti kad udje kombajn..

8a5318b100194fe7793dd7befb3a3030.jpg

9911, sejan na 19, vlaga 19% ,predusev psenica , isti deo atara kao i pako, deluje da ce biti mnogo bolji od njega.

Djubrenje 150kg npk i 100-120kg urea.

Kukuruzi kod nas ne obecavaju ,kise nije bilo nikako, sve nesto 3 litre , 5 litara..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh