Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo pretpostavka , radite sve dobro u Vojv. ,zemlja ekstra , arenda isto top , hibridi top , korove ste prevazisli , nicanje ekstra , cak spartate , godina sa padavinama dobra pa i vise nego dobra ... ? Mislim da nepratite azotom dovoljno rastuce potrebe povecanih prinosa, iscrpljenog zemljista , pada humusa i potreba novih hibrida . Savjet za problem u prinosu kukuruza kod vas i ekonomiji istog da se isplati je SMANJITE ARENDU A POJACAJTE AZOT .

Ma ok , ti si nadrljao i tvoj kraj , ali uglavjom je bilo padavina pa kazem . List kukuruza bi trebao da predje iz tamno zelene boje u zrelost susenje a ne da bude svjetlozut bilo kad u normalnoj godini.

Rekordnih prinosa neće biti, tj biće u nekim predelima. Sve zavisi kako je ko pokisao, kod mene je šarena situacija u ataru. Ali naši domaći hibridi, imaju lošu genetiku, i dosta podbace u susnoj godini, zato i pišem, sta drugo očekivati od njega. Kod mene u susnoj godini je bila drastična razlika izmedju Pioneer-a I ZP iste fao grupe, sejano u istoj parceli, kao sopstveni ogled. Cisto uzeli za probu, I nikad vise, mozda nekad ako porade na genetici.

@MOMOSARIC koliki su kod tebe prinosi sa tolikim "frljanjem" azota, koji toliko potenciras? Ljudi u proleće pretežno izbegavaju velike količine azota, zbog manjka padavina, i ne izgori toliko brzo, bitnije je zaorati osnovno, i nešto uree. Dok u proleće, ukoliko se baci velika količina azota, i izostanu padavina, taj kukuruz prvi izgori. Neko moje iskustvo. I više sam za prvu varijantu, i kad su solidne godine dobacuje 7t/kj olako.

To se ovde cesto pise da sa dosta azota prvi izgori . To treba malo provjeriti , o cemu se tu radi , jel to provjereno ? Skeptican sam totalno po tom pitanju , ovde mi se cini da je suprotno , da bas prvo izgori sa manjkom azota . Eto istjerajte to na cistac , pokazite ogled da se to dokazuje pa u redu onda .

Ovdje prvi izgorio onaj sijan po preporukama proizvodjaca sjemena , sijan na 17cm i vec poceli neki da vrse. onaj od 20 i 22 jos su jaki.
A prinos ce biti izgleda obrnuto proporcionalan gustoci sjetve.

To se ovde cesto pise da sa dosta azota prvi izgori . To treba malo provjeriti , o cemu se tu radi , jel to provjereno ? Skeptican sam totalno po tom pitanju , ovde mi se cini da je suprotno , da bas prvo izgori sa manjkom azota . Eto istjerajte to na cistac , pokazite ogled da se to dokazuje pa u redu onda .
Najedi se sunke pa nam javi koliko si izdrzao bez pijenja vode. :osmeh:

To sa pojačanim azotom i sušom smo videli proletos sa pšenicom. Vrhunski su izgledale i kada je ozbiljno zasušilo a one iskoriatile svu vodu koja im je bila dostupna, one su nepovratno poklekle. E tako je i sa kukuruzom.

Samo pretpostavka , radite sve dobro u Vojv. ,zemlja ekstra , arenda isto top , hibridi top , korove ste prevazisli , nicanje ekstra , cak spartate , godina sa padavinama dobra pa i vise nego dobra ... ? Mislim da nepratite azotom dovoljno rastuce potrebe povecanih prinosa, iscrpljenog zemljista , pada humusa i potreba novih hibrida . Savjet za problem u prinosu kukuruza kod vas i ekonomiji istog da se isplati je SMANJITE ARENDU A POJACAJTE AZOT .

Oranje 35cm i više, rotodrljača u martu (zatvaranje brazde), još jedan prelaz pred sjetvu, ne špartam, zaorava se sva biomasa uz tarupiranje, sav stajnjak (40-50 tona) dobija jedna parcela godišnje (4 parcele imam).

Djubrenje 2018. godine, hibrid Pioneer P1114 (EDIT Sijan ana 20cm)

Ruska Urea: (proljeće) 600kg/hektar
Ruska 3x16: 600kg hektar
LInzer KAN: 740kg/hektar

Prinos 14200kg suvog zrna (13,8% u vršaju) po hektaru (imao sam 2.8 hektara)

Djubrenje 2019. godine, hibrid OS Tomasov (EDIT sijan na 19cm)

Urea: 200kg/hektar (zima)
Ruska 3x16: 650kg/hektar
Genezis KAN (Madjarski): 650kg/hektar

Prinos 11.300kg suvog zrna (13,6% u vršaju) po hektaru, (imao sam 3 hektara)

Djubrenje 2020., hibrid OS Kulak (EDIT sijan na 19cm)

Ruska 3x16%:650kg/hektar

Prinos ćemo da vidimo, imam 3.2 hektara.

Poslednja izmena:
P0725, setva 11.4. Od veštaka 400kg urea po ha i baš dosta stajnjaka godinama unazad. Na ovoj parceli je kukuruz u monokulturi 5 godina, zemljište je 4. klase, kisela gajnjača. Prska se tri puta uvek jer korovi zbog stajskog bujaju.
d186750e21dfee460e93f25fbae041ba.jpg
db29beaba658bac25693fe5efc7e19fe.jpg

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Poslednja izmena:
A ovde ljudi sreca rade od juče poljoprivredu, pa nisu sve i svašta probali....
Nego reci ti nama koji su kod tebe prinosi i koliko bacas djubriva?

Ja sam sad računao ovo što je Zombie pisao kako je djubrio 2018. godine. Kod mene bi ta količina djubriva koštala oko 68.000 din po ha. Inače sam te godine išao sa 300 kg ruske 16-ice i sa 250 kg Ureje što izadje oko 22.000 din. Prinos te godine je bio oko 11 tona po ha. Da sam ga podjubrio više, sumnjam da bi opravdano dao više.

Moje misljenje je da ne treba preterivati sa tako velikim kolicinama djubriva. Vec djubriti svake godine po 100-150 kg/kj osnovnog i azotnog djubriva(sve kulture,ne samo za kukuruz). Kad tako radis u kontinuitetu posle par godina ono sto ti odredjuje visinu prinosa su padavine i nema tu velike dalje matematike.

200 kg npk 15 15 15 i 200 kg ureje po jutru to je neki maksimum to kod nas bacanu devizni i ovi koji rade malo zemlje inace veliki kombinuju map i ureu po 100 kg po jutru . Moj otac je bacao lopatom vestak al radio samo jutro zemlje pa dok ima kise kuruz buja i on zajebava ljude e kad zasusi avgust onda zajebavaju njega jel lozi vatru u kukuruzu

Mnogo azota zakišeljava zemljište. Ja takođe bacam 200-250 kg/kj i osnovno đubrenje i predsetveno ureu.I nisam siguran da bi više đubriva dalo mnogo veći prinos i opravdao ulaganje istog.

Oranje 35cm i više, rotodrljača u martu (zatvaranje brazde), još jedan prelaz pred sjetvu, ne špartam, zaorava se sva biomasa uz tarupiranje, sav stajnjak (40-50 tona) dobija jedna parcela godišnje (4 parcele imam).

Djubrenje 2018. godine, hibrid Pioneer P1114 (EDIT Sijan ana 20cm)

Ruska Urea: (proljeće) 600kg/hektar
Ruska 3x16: 600kg hektar
LInzer KAN: 740kg/hektar

Prinos 14200kg suvog zrna (13,8% u vršaju) po hektaru (imao sam 2.8 hektara)

Djubrenje 2019. godine, hibrid OS Tomasov (EDIT sijan na 19cm)

Ruska 3x16: 650kg/hektar

Prinos 11.300kg suvog zrna (13,6% u vršaju) po hektaru, (imao sam 3 hektara)

Djubrenje 2020., hibrid OS Kulak (EDIT sijan na 19cm)

Ruska 3x16%:650kg/hektar

Prinos ćemo da vidimo, imam 3.2 hektara.
Ti bacas djubre kao da ga vadis iz bunara

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh