Kukuruz 2019

Okruniš ručno 6-7 klipova i odneseš na otkupno mesto da ti izmere vlagu. A za lager u džakove od 50 kg ne znam, možda do nekih 18% maksimalno.
 
Imas mozda negde u okolini neku fabriku stocne hrane ili mlin, pretpostavljam da bi oni trebalo da imaju vlagomer. Sigurnija ti je opcija i da predjes neki km vise nego da skidas i skladistis vlazan kukuruz. Ja licno nema iskustva sa cuvanjem u dzaku bar ne sveze ovrsenog, ali ne bih pakovao vlazniji od recimo 16-17%.
 
Za skladištenje u džakove nikako preko 18% vlage. Bilo bi poželjno staviti neko sito da se odvoji lom i primjesa jer to najviše "upali" kukuruz. Sito staviti na ram ukoso i sipati. Dobra zrna idu preko sita u vreću a lom i primjesa propadnu kroz sito. Još bolji je trijer. Ako ide na ploču da se prirodno suši ne ići sa vlagom preko 20%. Betonska ploča koliko god privlačna bila nije baš dobra za sušenje kukuruza. Dobro povuče vlagu ali je zadržava i ponovo otpušta u zrno. Osim toga mogu sa donje strane da se pojave fleke od vlage.
 
Do 16% ti je najsigurnije ali s'obzirom da seješ fao 600 nemoj žuriti sa skidanjem jer garant nemaš vlagu ispod 19%.
 
Zavisi koliko kisa je imao,kakvu mu je zemlja,kad je sejao,ali kod mene Zp 606 na njivi ima oko 14% vlage.
 
Vlaga na juče urađenom kukuruzu 14,6%.Danas hteli da radimo ali vreme neko kilavo pa nismo.Sutra idem da merim vlagu pa da napadamo jer se plašim da mi neko ne zapali njivu jer je nekima već izgoreo ne urađen kukuruz.
 
Meni muči ista muka, rado bi ga ostavio još koji dan ali se bojim da izgoreti. Ne bio prvi put.
 
Danas ovrseno jos 1.2 hektara, hibrid OS Tomasov FAO420, vlaga 13.8%, prinos oko 14 tona. U toku noci je bila strasna oluja sa vjetrom no srecom bez kise tako da je polomila mnogo kukuruza. Svaka cast kombajneru, uspio je tako dobro pokupiti da smo posle nakupili samo 13 kanti klipa.

 
Okruni dva tri klipa i odnesi na neko otkupno mjesto ili kod nekog ko ima vlagomjer. Max 15 % da mozes da ga cuvas tako duze . Mali dzakovi su problem zbog miseva . Ako imas m9gucnost u dzambo vrece da ga ostavis ili na nekoj gomili na batonu i najlonu.
 
Najbolje bi bilo, kao sto Momo rece, na nekom betonu u tanjem sloju pa povremeno malo prelopatati. Ako imas kakav tavan da je pokovan daskom jos bolje.
 
Danas radjen Pionir P0362 sejan 22.04., vlaga bila 15,3 - 15,8, prinos slab, prljava njiva + dijabrotika. Nisam ni ocekivao puno.
 
Sinoć premijerno pustio malčer u rad, radi posao bolje nego što sam očekivao. Radi se o Kirchner SH230 zahvata 230cm sa novim noževima. Zetor ga ne osjeti a bukvalno pravi silažu od kukuruzovine. Uradio 1.2 hektara za sat i po.


Što se roda kukuruza tiče, nisam zadovoljan sa prinosom OS hibrida u odnosu na Pioneer. Prošle godine sam sa P1114 imao 14 tona suvog zrna, sad tek nešto preko 10 tona (17 tona zrna sa 1.6ha), ostalo je još jedan hektar kraj rijeke da popravi prosjek.
 
Nazad
Vrh