Kukuruz 2019

mixer87kac

Član
Učlanjen(a)
28 Feb 2015
Poruka
6.946
Lokacija
Kać
Pa da krenemo polako...
Stigla prva tura... Klijavost 99%, energija 98%...
0eb14ae11830868b4474cdcbcf41c4fd.jpg


Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока
 
Cena je niža u odnosu na 2018,600 din po vreći, suncokret ce biti jeftiniji 10 procenata po sj

Послато са Coolpad R108 уз помоћ Тапатока
 
O ceni sam pisao u temi kukuruz 2018. 1. grupa oko 5700, plaćanje 15 novembar 2019...

Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока
 
Posle niko ne zna koliko godina kukuruza najverovatnije necemo sejati kukuruz 2019 godine. Otkad znam za sebe svake godine smo sejali - razlicite povrsine -, ali izgleda ove godine ne. Nije jos 100%, ali najverovatnije.
 
Sejali smo psenicu, sejacemo soju, i povecali smo povrsine pod detelinom. Ako nesto ne "iskundaci" (napr. da "odnese" mraz detelinu) necemo sejati kukuruz.
Prosle godine sam pricao s kolegom... kaze ne sme da seje soju... da ne "pukne"... pa je imao prinos od 100-150 kg kukuruza po kj... e'... dobro sto nije sejao soju, pa nije puk'o na kukuruzu... pa tako... nema tu pravila. Svake godine u prvi razred, sad bez najozbiljnijeg "predmeta", t.j. bez kukuruza.
 
Kako sam rekao... nema pravila... Mozda ce proci bolje ko poseje vise. Pre se moglo - nekako - racunati... sad se ne moze (ni sa kojom kulturom).
 
Ja inače zadnjih godina sijem samo soju i kukuruz pola pola , sad sam odlučio da smanjim kukuruz na 1/4 a soju 3/4 pa onda one tamo godine Bože zdravlja sve kukuruz tako da onda idem 1 god soja , 1 god kukuruz . Hoću da pojednostavim neke stvari , manje prekopčavanja , manje mijenjanja pločica , lakše kad se kombajnira , najvažnije mi da nema pranja prskalice , ima par mjesta gdje pokušavam da uhvatim ritam sa komšijama da bude manje problema sa hemijom a ima tu još nekih prednosti .
 
Ja ove godine silom prilika povecavam kukuruz, da se ne bojim susnih godina mozda bi povrsina bila i veca jer volim da ga sejem a i osim oranja poprilicno lako i brzo odradim sve.
Na prolece preskacem DKC, nema 5276 koji je bio stabilan 3-4 godine od kako sam poceo da ga sejem, a ovi drugi osim za nijansu nize vlage (u dosta slucajeva i iste) od Pionira nisu imali druge razlike. Pa cemo videti za buducnost da li ce se neki DKC hibrid pokazati u okolini i iskociti kao 5276.
Na prolece najvise Pionir, ubacujem KWS Konfites i mozda ostavim mesta za 1ha LG Limanova (ili nesto drugo sto moze da se pokaze za buducnost) ako ga bude po apotekama.
 
Kod mene kukuruz ide na nekih 30% površina (slično kao i pšenica, a ostatak od 40% soja i suncokret). Od hibrida najviše će biti zastupljeni pioneer p9911 i p0412, i nešto od zemunskih hibrida za branje u klipu.

Što se tiče ove priče oko toga šta i koliko sejati, svaka vama čast kad smete da razmišljate o jednoj kulturi. Ja sam do pre par godina radio samo pšenicu i kukuruz, od kako sam ubacio soju i suncokret mnogo mi je lakše. Mada je moj slučaj malo specifičan iz razloga što imam vrhunsku zemlju u ravnici pored reke i zemlju slabog kvaliteta na brdu. Zato u ravnici samo soja i kukuruz, a na brdu pšenica, suncokret i nešto malo kukuruza, zbog plodoreda. Radio bih i uljanu repicu da imam adekvatne mašine za nju.
Sa više kultura čini mi se nekako manji rizik, a i češće se dolazi do novca.
 
Ista površina pod kukuruzom. Ne znam šta ćemo sejati. Povećavamo repu i soju. Što se tiče prethodne poruke 100% ispravno razmišljanje. Plodored nam obezbedjuje sigurnost i stabilnost. Ne obezbeđuje maksimalan profit u nekoj godini, ali isto tako u katastrofalnim godinama nećete biti egzistencijalno ugroženi.
 
Iste površine i kod mene. Pola pola ide pšenica i kukuruz. Mada mi se sviđa ovo Darkovo razmišljanje. Jedino bih uz sve ovo ubacio soju. Pa onda da menjam svake godine. Još nisam probao soju ali nikad nije kasno. Još ću razmisliti pa sve isplanirati za sledeću godinu. E sad. Kako je najbolje raditi plodored od ove tri kulture? Koja posle koje ide najbolje?
 
I ja polako uvodim tropolje psenica>kukuruz>soja na sve parcele. Previse je razloga ZA da bih nabrajao.

Послато са HTC Desire 825 уз помоћ Тапатока
 
Ja sam i dosad sejao pšenicu,kukuruz i soju,ali od pre dve,tri godine sejem pšenicu po sojištu a posle pšenice kukuruz a posle njega soja.Na parcelama gde u suši ne rodi kukuruz sejem dve godine uzastopno pšenicu a onda jednu godinu kukuruz.Šećernu repu,suncokret i uljanu repicu ne sejem.
 
Nazad
Vrh