Kukuruz 2019

Ovdje nude 220 KM+17%PDV, to izadje 13201 RSD+PDV po toni. Sad meni nije jasno, ako ja prodam njima kukuruz, placaju li oni meni njega po 220KM ili na to dodaju jos 37.4KM tj. onih 17%PDV posto sam ja fizicko lice i nisam u PDV sistemu? Zvao da ih pitam, nesto mute i izbjegavaju da kazu, tuc muc ovo ono, nikako da kazu koja je prava cijena za mene kao fizicko lice. Strpacu ja njega ipak u silos pa nek ceka malo.
Ništa ako nisi u pdvu dobijaš sam tih 220. Nebi ni trebalo da te zanima kako ide za one koji su u pdvu , ali evo da ti najjednostavnije pojasnim . To što dobiju "plus pdv" isto nije njihovo jer to na kraju mjeseca plaćaju državi . Najprostije rečeno oni koji su u pdvu mogu samo dio toga da dobiju , tj onoliko koliko su platili pdva na troškove sjetve . Tj ostaje im pdv od sjemena,djubriva , nafte i hemije . Za toliko se ne isplati ulaziti u sistem ako nemora.
 
Da li može da se traži na otkupnom mestu papir gde se vidi kad je rađeno zadnje baždarenje njihovog uređaja koji meri vlagu za žitaricu koju predajemo?
 
Moze,otkupljivac je duzan da na vidnom mestu istakne uverenje o overavanju merila.
A i samo merilo treba da ima nalepnicu sa kvartalnim periodom bazdarenja.
 
Kadija te tuži kadija ti sudi ..ćutiš i pokriješse ušima,baždario ne baždario sa pečatom ili bez uvek oni nađu načina da zarade na našoj grbači...
 
Elem,sreo jutros lolu u vrtiću,i reč dve,i ja se ipak odlučim da počnem vršidbu,i počeo sam... pa ako baš bude velika vlaga,mislim 16 + -,kipovaću kući u šupu pa u majčinu...kako nam bude,otići će na proleće tel kel ..
 
Je...o te patak,gori atar...što od dima,pale ko popi..li, što od kombajna i traktora...lele,ko da se sprema kraj sveta...
 
Sad vršemo,u 7h.
4416d691c3bff433f69e3ca0d35ce774.jpg


Sent from my HTC U12 life using Tapatalk
 
Je...o te patak,gori atar...što od dima,pale ko popi..li, što od kombajna i traktora...lele,ko da se sprema kraj sveta...
Veci deo dana sam u autu bio,prosao sam dosta sela,itekako gore atari,nije samo kod vas,mislim da je najgore bilo kod Itebeja,tamo je gorelo sve ,od strnjike,nekih korova,kanala,kukuruzista,a video sam na 2 mesta vatru jako blizu parcela pod kukuruzom,ne bi me cudilo da nekome strada kukuruz na njivi...a ko pali ,ne mozes znati,upali i pobegne,moze biti farmer,vlasnik njive,moze biti kao kod mene juce ,ciganlija da bi pabircila...ja nemam uopste problema ako neko hoce da pali svoju njivu,njegovo vlasnistvo nek radi kako hoce,ali brate mili uzori okolo,ili tanjiraj 2 put da se vatra ne siri dalje,a video sam sad jednog kod Sutjeske u povratku ,okolo njive uzorano i jos covek dezura da vatra slucajno ne predje,plus je cekao uvece da pali jer nema vetra,u toku dana je bilo malo vetra inace.I takvo paljenje je skroz ok,samo naravno i dalje nije po zakonu,koliko god covek bio odgovoran po pitanju toga...zakon te tera da upalis i pobegnes ,jbg.
 
Juce vrsili jedan hektar.jutro pionira 9537 i ostatak zp 555 na istoj njivi.setva 20 04.luceriste djubreno stajnjakom na 21 cm.pionir vlaga 12,zp 14.5,mnogo bolji pionir,valjda zp ne podnosi gust sklop.prodali odmah sa njive po 14 din.
 
Da li može da se traži na otkupnom mestu papir gde se vidi kad je rađeno zadnje baždarenje njihovog uređaja koji meri vlagu za žitaricu koju predajemo?

Imam svoj Dickey John vlagomer i kada sam ga nosio na bazdaranje lik me ladno pitao "kako ces da bazdaris"? Nisam razumeo sta hoce pa sam ga pitao da mi objasni sta je mislio. "Hoces da meri manju vlagu, vecu ili realnu"? ...............toliko o bazdarenju vlagomera.
 
Usluga, bilo je samo pitanje mozes li pokupiti klipve dosta su niski, kad sam otisao imao sam sta da vidim.
Setva pocetkom Maja valjda, kaze prskao samo na crno
 
Nazad
Vrh