Kukuruz 2019

Danas sam uradio DKC 4717 i Pionir 0216. Neto prinos je bio 5.3-5.4 t/kj dok će SRPS biti manji kad se skinu odbici zbog vlage. Pošto je noćas palo 2l kiše prvo smo pre kombajniranja opet ručno okrunili nekoliko klipova i izmerili vlagu. DKC je imao 14.7% vlage, dok je Pionir bio sa 15%. Prvo smo počeli DKC i on je izmerio 14.8% vlage. Nakon dva sata smo prešli na Pionir, napolju je za to vreme već lepo ugrejalo sa malim vetrićkom i vlaga se spustila na 14.2%.

S' obzirom na sušu koja je kod nas bila, zadovoljan sam kukuruzom. Sa DKC više nego sa Pionirom, pa će 4717 ostati i dogodine, a 0216 bih možda zamenio sa nekom još nižom FAO grupom...

@Dusane koja je vlaga bila pre kise? Kod mene taj 5830 ni pre kise nije imao vlagu za vrsidbu i nece je imati jos desetak dana. 5068 i 5031 tu se vrte oko 15% jedino fao 300 vrsemo u jusu i sa naj bolj prinosom.
Ovo se ponavlja vec koju godinu i ne znam sta ce me naterati za u buduce da izadjem iz fao grupe 300, pogotovo sto se pojavio jos jedan dkc-ov iz te fao 300 koji je takodje u ogledu bio naj prinosniji a sa naj manjom vlagom 👌

Dragane malo mi je čudno da je 5830 tako malo dao. Kod mene na vršidbi 4717 imao vlagu 12,8, juče i prekjuče vlaga 15.3 na tom 5830.

Kod mene Dkc 4717 imao 12% vlage prekljuce skidan,a pionir 9911 imao 13% vlage juce skinut

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Pošto je žetva uveliko otpočela a kod nekih se već i završila, jedno pitanje. Kako ste djubrili kukuruz, jeste li bacali 3x15% sijačicom u redove tokom sjetve ili ste razbacivali prije obrade uz Ureu (ako je bacate)? Kod mene se djubrenje vrši tako što se Urea baci na oranje pa potom ide rotodrljača, sijačicom se u redove baa 3x15% ili 16% a na kraju je prihrana sa KAN špartačem ili kolicima, zavisi kakvo je vrijeme. Razmišljam da prestanem djubriti u sjetvi već da Ureu i 3x15 bacim prije obrade pošto mi je veoma teško sijati i stalno donositi djubrivo, posebno jer 90% svog posla moram raditi sam.

Kakva su dakle vaša iskustva? Jasno mi kukuruz ima masivan korijen i da će on naći djubrivo prije ili kasnije no zanima me kako se kod vas to pokazalo tokom više godina.

Ja MAP ili NPK u jesen pred oranje, zatvorim brazdu februar ili ako je previse vlazno onda u martu posle po ravnom urea i posle priprema i setva. I to mu je od djubrenja sve.

Čini mi se da je Zombie jednom pisao o količinama sa kojima djubri, znam da je to meni delovalo previše.
Pa ako bi mogao kolega da ponoviš.

Ja u ravnici idem sa 300 kg ruske 16-ice ili sa 200 kg MAP-a pred oranje, a predsetveno sa 250 do 300 kg Ureje.
Na brdu idem sa 200 kg MAP-a pred oranje, a kroz špartanje 200 kg Kan-a. Ranije sam išao i više, ali čim upekne na brdu suša kukuruzi koji su dobro prihranjeni azotom prvi stradaju.

Zombi 666 uradi analizu zemlje pa onda vidi šta ćeš dati. Ja sam zadnjih godina dao samo ureu jer ima previše P i K. Za koji dan dobijam novu analizu gde je bio kukuruz pa da vidim šta ću za pšenicu. A gde je bila pšenica to sam već uradio analizu i dobio preporuku za kukuruz. Podaci su sledeći. Humus 3,12; N 0,187; P 22 i K 44,5. Preporuka je: zaorati 200kg/ha 3x15 i 100kg/ha MAP 12:52, a u prihranu 350kg/ha uera. Videću koliko će se ova druga analiza razlikovati od prve, jer uvek sam smatrao da mi je ta parcela bolja od ove prve.

Nazad
Vrh