Kukuruz 2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
MOMCI POMOC
Danas sam otiso da vidim jednu parcelu od 2 ha zbog trave,i imao sam sta da vidim,pola kukuruz ga nema a pola se susi,uzrok su neki zuti crvici sto mu jedu koren. Sta ciniti,nije problem da je presejem,ali koja tu oprada treba,kakvo seme,prvi put se susrecem sa ovim.

To su zicari, pre presejavanja obavezno tretiraj seme nekim insekticidom. Prave zicari haos ove godine, meni sejabali na 1,5ha bar nekih 15% ali me iskreno bilo zao da presejem zbog onog koji je lepo nikao.

To je veliki napad žičara,preporičujem da inkorporiraš neki insekticid kao što je prestiž ili njemu slični a seme obavezno jaču dozu pa i duplu.

Послато са Tab2A7-10F

Zaštitu semena nikako preterivati sa dozom, uzeti kvalitetniji preparat, ali se držati propisane doze, jer može da uprska klijavost više nego žičar.

Ja u mesalici izmesam insekticid sa semenom. Ove godine sam sa 1 kg insekticida gaucho izmesao oko 200kg semena. Sa zicarom nisam imao problem a ni sa pipom.

A koji insekticid da uzmem i kako da ga izmesam sa seme. Kod nas po prvi put se srecemo sa tim?
Kohinor se pokazao dobro,žičara rešava i Prestiž, možeš sa njim a imigold je još bolji ali ga nema u legalnoj prodaji. Ako imaš mesalicu u mesalicu ako ne možeš u najlonski džak. U mesalicu može i tri dzaka semena od jednom a u najlonski džak semena 2dl pomesan Otrov sa vodom, uhvatis za kraj i muckas dok se ravnomerno ne raznese....Obično ti insekticidi idu 1dl otrova+1dl vode znači tebi ce trebati oko 5 dzaka semena pomesas u flašu 0,5l vode+0,5l otrova i dodajes 2dl po džaku semena osusis i cepas.... Ako želiš možeš da dodas slavol za bolje klijanje,korenov sklop bla,bla,bla on ide 2,5dl na hektarsku normu semena

Послато са E5603 уз помоћ Тапатока

Jel ovo nedostatak fosfora ili je nesto drugo u pitanju ?? Cudno mi je sto ga ima samo na hibridu 9911, a na istoj parceli su i 5276 i 0216, a dobila je parcela 200kg/ha MAP-a

Kod nas pionir uvek ima ovakve boje,svašta pričaju od previše padavina pa do nedostatka fosfora...promoter pionira je rekao da je od previše padavina...baš na 9911 i na 0423 čini mi se...

Послато са Tab2A7-10F

Pa mozda ali ja imam Pionir na jos 8ha ali nigde ovakva boja. Jedino ovde gde sam dobio seme od njih za ogleda sa DKCom

Jel ovo nedostatak fosfora ili je nesto drugo u pitanju ?? Cudno mi je sto ga ima samo na hibridu 9911, a na istoj parceli su i 5276 i 0216, a dobila je parcela 200kg/ha MAP-a
Ja imam isto taj pionir i isto ovako izgleda narocito u jednom delu gde se voda malo zadrzavala ali mislim da nije strasno Bacio sam npk i ureju jos pre dva meseca.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh