Kukuruz 2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A kako tek ovi sto uzimaju u arendu imaju racunicu?

- - - - - - - - - -

Molim vas ako neko moze da mi kaze koliko dana rada (8 sati) je potrebno da se obradi na primer 10ha. Znaci od oranja pa do predavanja na silos/prodaje. Unapred veliko zahvalan
Ako tovis jednu svinju tokom cele godine,imas posla 365 dana a zaradis po sadasnjim cenama oko 15 evra.Jel ti sad jasna analogija na tvoje glupo pitanje?

Kakvi hibridi, ovaj se pokazao ok u ovoj godini.....
6 redova po 100m, prinos u klipu oko 350kg, to bi bila povrsina od oko 400m2, posijan na 21cm

Skinut Pioneer 9241 FAO 290 sejan 4 aprila na 17,5 cm. Prinos je 3440 kg/kj vlaga 14,3 - 15,9 % u zavisnosti koji ga je vlagomer merio. Pre nedelju dana sam mislio da ce biti 4000+ kg ali prekjuce sam propesacio skroz do drugog kraja pa sam video da su na bregu jako mali klipcici tako da smo za 2 KJ izvukli samo jednu Loznicu ali nije stalo jer je bilo sveukupno 6880 kg. Mali su bili klipovi ali ih je bilo puno.

Presli smo sa kratkom tanjiracom i sa gurberom na dvadeset i nesto cm.

t0hgdh.jpg

Prskaj obavezno actelicom provereno i u ozbiljnijim magacinima,mozes slobodno i ambare.

Nisam siguran da li je za temu nikad ovako... Ipak agrotehnika nije bitna! :osmeh: Vlasnik parcele se konaco opametio i izdao u zakup 250e po k.j

@tomtom , vidi, svako od nas želi neki kapital da stekne, da radi svom. Ne računajući arende. Kod mene je kj zemlje 7.000-8.000 eura. Sad kupim 1. kj , dam 7500 eura, ja ako imam čisto na 1 kj 300 eura (imam sve mašine i mehanizaciju, ne plaćam usluge), ja moram 25 godina da radim to 1 kj da bi već 26 godine mi ostalo 300 e čisto. Na ovakvu godinu, svi smo gubitnici. Ti imaš kapital i hteo bi da uložiš u Srbiji. A neko ima lokal , izdaje ga za 100 e (što je malo) i zaradi 1200 eura a da ništa ne radi. A ti rmbačiš na zemlji da bi kupio to 1.kj i da bi posle 25. godina ušao u plus.

A ne racuna se bas tako kako kazes premda mnogi tako racunaju. Radi tu zemlju 10 godina to je 2000 eura, i prodaj ju da dobijes iste pare koliko si ju platio. E sad ako ju ne zelis prodati onda uvijek imas u glavi tipa imam 10 jutara grunta i kad god pozelim dobit cu npr 50 000 eura ili vec koliko se krece zemlja kod vas plus sto ti ostane od arende.

Ja brao zp555 na one sve njive jedna preko puta druge: 1 prikolica od 4t po jutru. A bliže selu na 2kj zp 606 je bilo 1.5 prikolica od 4t. Kako nije bilo kiše ovo je još i dobro. Prilično manje je bilo 2015. god. Imam jos jedno jutro da oberem a nešto jače od 3 ide u zrno.

Zavrsio branje kuruza sa 1.65 hektara ZP 606... 48 metara kubnih klipa (oduzmi dodaj metar kubni), nemam predstavu koliko je to zrna, ali sam siguran da je prinos dobar, i bolje bi mu bilo da bude dobar jer sam potrosio 10 hiljada dinara na zalivanje. Rucno radjeni cetvororedni berac je dobro pokupio polom od ove oluje, i dobro je ljustio, istovar isao lopatama, nije se mnogo krunio. Pozdrav do sledece godine.

Pa i ja tako smatram mozda 350 kg suvog zrna u metru kubnom. Opet nisam strucnjak za cokove i te odnose, niti ikad prodajem citav cardak pa da znam tacno moz biti i manje, u svakom slucaju sam veoma zadovoljan spram godine i ulaganja.

Tesko da ima 400, 606 je to, dugacak klip, a dobar pa kad se izukrsta dosta ostane praznog prostora, barem moje iskustvo s krunjenjem i punjenjem dzakova preko zime tako kaze. Kao kad ovi sto rade s drvima spakuju 0.8m3 u 1m3. :osmeh:

Branislave kad je sjetva bila dkc 5031 slabo mi otpusta vlagu dok sam prosle nedjelje ovrsio 4717 sa 14,7 a 5031 ima sigurno 20

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh