Kukuruz 2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kuruz dobio 40l vestacke kise... ZP 606 20cm rastojanje, 300kg mesavine i 200kg ureje po ha predsetveno, prskano wing-p u dozi 3l/ha, grad ga karindzao dva puta, cetvrti zaliv. Slike nisu tu da nekog uvrede nego da daju na uvid efekte navodnjavanja kada susa dejstvuje, te u mesec i po najbitnijih dana za razvoj kukuruza padne samo jedna kisa od 30l pocetkom ovog meseca (ne racunajuci grad sa kisom, gde je kise bilo par litara po m2):

IMG_6490_1.jpg

IMG_6499_1.jpg

IMG_6501_1.jpg

IMG_6500_1.jpg

IMG_6502_1.jpg

Ipak, valjda zbog teze propustljive zemlje i plitkih podzemnih voda, nezalivani kukuruz se drzi, uglavnom oprasen, ipak sa slabijim klipom. Nista ni nalik kao u Banatu.

Poslednja izmena:
Popodnevni obilazak. Situacija je solidna. Malo je manji na repištu, ali nemamo se šta buniti, jer je situacija kod mnogih već izgubljena.

Danas išao do Ćuprije i uz auto put vidim njvu pokošen kukuruz a opšta situacija ne obećava za nekakav rod ,
ako ništa više da pokrije troškove .

Danas sam obilazio kuruze kod suraka u Platicevu, na tri jutra postavljen sistem kap po kap, od proslogodisnjeg bostana. Zakljucio sam da kukuruzu uopste nesmeta visoka temperatura ako ima dovoljno vlage u zemlji, cak se uopste ni ne uvija a o susednim njivama da ne govorim najblaze receno tuga. Za postavljanje je trebalo tri sata za sva tri jutra tako da i nije neki problem a prinos ce biti na nivou prosle godine.

Pionir po216 razmak 24 cm,spolja.
IMG_20170722_150100.jpg
[/URL][/IMG]
IMG_20170722_150127.jpg
[/URL][/IMG]
Unutra
IMG_20170722_145815.jpg
[/URL][/IMG]
IMG_20170722_145819.jpg
[/URL][/IMG]
Ovde je priča zavrsena.
Njiva je oko sela peskovita 2 kilometra dalje mnogo bolje stanje useva izgleda da je ovde izostala ona famozna kiša od 8 litara sto nas je potkacila.

Isti hibrid ali u ritu ovde ima neke šanse ako kisa padne
IMG_20170722_151221.jpg
[/URL][/IMG]

url=https://postimg.org/image/ovqsf4mtr/]
image.jpg
[/url]

PO725 i P1114
Jos uvek se dobro drzi pioneer...

Pionir po216 razmak 24 cm,spolja.
IMG_20170722_150100.jpg
[/URL][/IMG]

Unutra

IMG_20170722_145819.jpg
[/URL][/IMG]
Ovde je priča zavrsena.
Njiva je oko sela peskovita 2 kilometra dalje mnogo bolje stanje useva izgleda da je ovde izostala ona famozna kiša od 8 litara sto nas je potkacila.

Au Stevo pa ja bi bio zadovoljan da kod nas izgledaoju bar ko ovi tvoji najgori...izgoreli do klipa skroz.

Do sada je gubitak 50 % a kako ce dalje videcemo.
Predusev psenica i uljana repica malo je bolje stanje na psenici zadnja slika,3 prohoda tanjiracom 300kg npk i 150kg kana u setvi hibrid pionirov 9486 u julu samo 10lit po m2 a u junu 12lit.
15q6lu9.jpg
33dioid.jpg
10rmir7.jpg

I ja sam se uvjerio da je podrivanje ili razrivanje bolje od oranj što se tiče suše.
Poslije vremena i tipa zemlje , ključno je ukorjenjivanje al to nije tako jednostavno , treba pogoditi idealan momenat sjetve opet zavisno od tipa zemlje . Duboko pripremljeno zemljište ali orudjem koje ne okreće zemlju po visini tik pred sjetvu a da nakon toga nema kiše dvadesetak dana ima najbolje ukorjenjivanje i kasnije najbolje podnosi sušu. Tako mi se čini

Ma hajde molim vas nemojte opet o tome ko šta je primetio plug vs gruber...kada dobar rod znamo svi zavisi od 100 složenih malih kockica i jedne velike kocke zvana kiša...:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Žorž otkud sada takva izjava?Koliko sam video u dobroj zemlji na istim ovim slikama bio si izričit da je ljudima kukuruz izgoreo zbog toga što su orali zemlju a ti ne oreš pa su ti kukuruzi zeleni i u ekstra kondiciji.
Žorž najverovatnije ni sam nezna od čega su mu "kao" dobri kukuruzi isto što i nezna onaj kome su podgoreli do klipa ili se nisu ni oplodili od čega su mu loši samo pretpostavlja...:ppozdrav:

Da li nas truju ili je posledica globalna ne znam. Znam samo da se pocelo ponavljati jako cesto. Mi bi sada trebalo da ukalkulisemo mogućnost suse.
Kaze mi kum nas clan koji zivi u Usa da tamo sve izgleda odlično.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh