Kukuruz 2015

Za sad kod nas ne izgledaju lose, osim na nekim parcelama... Ne sijaju po podne ali stanje u nasem ataru jos uvek je podnosljivo!!! Kise u svakom slucaju trebalo bi za nalivanje zrna!!!

Dekalb 5276. Potucen od grada negde sredinom Juna:

2015-07-10-195805.jpg

Prva dva i zadnja dva su DKC 5276 a u sredini je Gasti Raiffeisen:

2015-07-10-201143.jpg

@momosaric kako izgledaju sada oni kukuruzi sto si snimao u junu? Kod nas su tada imali dovoljno vlage i bili super, ovo zadnjih dana ih ubija. U dijelovima njiva gdje je pijesak mislim da im ne moze vise nista pomoci, ostali se jos drze ali do kad ce izdrzati. Slabo ima i rose ujutro.

Послато са HTC Wildfire S A510e користећи Тапаток 2

Neznam na koje misliš , al generalno jako loša situacija , zvuči čudno ali ovde problem nije napravila suša nego prevelika kiša , ona u maju kad je palo za tri dana 170 ili više litara . Tad su najviše fasovali kasnije sijani koji su bili u nicanju ili tek nikli , u nižim dijelovima su ili totalno izdali ili zakržljali , ranije sijani su ostali sa plitkim korjenom pa su se uvrnuli na početku suše , a tek sad . Isto zlatica ili diabrotica ove godine je najjača ovde što je ikad bila , ali ova leteća generacija , ne pod zemljom , zasad je strašni sud , ako ne popusti pritisak zlatica i ova vrućina u oplodnji kako je krenulo prepoloviće rod , al realno . U "adama" kako mi zovemo , pored Vrbasa il Save tu je dobar kao i svake godine , tu ni da ga kuneš nemoš ništa. ... Zajebano , ovde kukuruz zasad jako loš .

Onaj snimak u temi vremenske prilike, tvoj i komsijin kukuruz.

Послато са HTC Wildfire S A510e користећи Тапаток 2

Kad je najbolji momenat za zaoravanje kukuruza(ako je to neko uopste i radio)jel da dodje u fazu za siliranje ili ranije da ga zaorem?Ili cak mozda da cekam jesen da ga zaorem,ali tad ce biti suv pa mozda nece biti efekta zelenog djubrenja zemlje.

Mirko mislim da bi najbolje bilo pre metličenja, ili možda sačekati da se osuši potpuno. Sve zavisi da li hoćeš zelenišno đubrenje ili hoćeš da povećaš humus.

Kukuruz mi puko,los,nece tu biti nista,pusta metlicu na metar visine.Bar da popravim zemlju,da zaorem masu.E sad kad je najbolje....i sta bi bilo najbolje uraditi od njega.Silazu necu jer mi to netreba.

Neisplati mi se da placam berac za korpu kukuruza,mozda da ostavim da nesto rucno oberem a ostatak pod zemlju.Realno cisto sumljam da ce tu imati sta da se bere,kise vise nece biti to je vec izvesno,dali ce tu uopste i biti klipova.U igri je 3 hektara,to je moja zadnja godina da sejem kukuruz dok sam ziv.Vece govn...od ratarske kulture nisam video,kod nas ubode svake 10 godine da ima neki kao prinos.

Za zemlju jel bolje zaorati zeleno ili na jesen suvo?

E moj koleza,pa kod nas nije arenda kao kod vas,ko ubode 100 eura za hektar za lepu njivu taj treba da trci i udara sebe nogom u pozadinu:osmeh:

Ostavio sam da radim 4 hektara za sebe i to je sve,zakupe sto sam radio sam otkazao sve odavno a prodao sam 3 hektara pre par dana.Toliko o poljoprivredi,ko oce neka radi ja vise necu,za sebe mogu da uradim sve sa 540 i nesto osnovnih prikljucaka,sve ostalo leti iz dvorista.Bar cu imati slobodnog vremena vise,malo ispred prodavnice malo u hladovinu:osmeh:

Kome treba neka radi,neka stice imovinu,neka postane gazda,samo napred,samo hrabro:ppozdrav:

E sad da se vratimo temi,jel ima neko neku tabelu za zeleno djubrenje,koliko sta sadrzi elemenata?

Brate,ako hoces zelenisno djubrivo treba nekoliko uslova da se sklope: da ne izbaci klip,da ima iole vlage u zemlji da mozes da ores i da dodje do razlaganja mase i na kraju da si nacisto da ces to raditi.Jer nije to sklop koji se seje za zelenisno djubrivo,ipak si ti sejao redje da bi imao prinos zrna.Ako resis da ga zaores,pre oranja poprskaj ga malo nekim bakterijama za kompost i odmah ga zaori.:ppozdrav:

Ostavio sam da radim 4 hektara za sebe i to je sve,zakupe sto sam radio sam otkazao sve odavno a prodao sam 3 hektara pre par dana.Toliko o poljoprivredi,ko oce neka radi ja vise necu,za sebe mogu da uradim sve sa 540 i nesto osnovnih prikljucaka,sve ostalo leti iz dvorista.Bar cu imati slobodnog vremena vise,malo ispred prodavnice malo u hladovinu:osmeh:

Kome treba neka radi,neka stice imovinu,neka postane gazda,samo napred,samo hrabro:ppozdrav:

E sad da se vratimo temi,jel ima neko neku tabelu za zeleno djubrenje,koliko sta sadrzi elemenata?

Pa sad kad si lepo sve rasprodo mogo bi da ne smaras vise po forumu. Jer mi ostali smo gazde i kulaci nije ti mesto da se druzis sa takvima.

RWA na temperaturi 35°C, sjetva 28.4. još i nekako dok ovi kasniji katastrofa, metar ipo visine... ako nebude kiše prinos manji 30-50%

Screenshot_2015-07-13-19-40-36_zps6cbwbuye.png

20150708_095017_zpsyf47xxvx.jpg

Nazad
Vrh