Kukuruz 2015

Da mu prikacimo jednu prskalicu pa da prskamo od plemenca :osmeh:
dron-tovar.jpg

Hvala na pomoci,dobice 250-300kg UREje po hektaru,kad vece nece niko da da neki zanimljiv savet.
Izvinite na smetnji,nastavite sa postavljanjem slika komsijskih kukuruza:haha::ppozdrav:Ajd zdravo idem da citam nesto pametnije.
Zasto odmah drsko i bezobrazno? Lepo ti je Goran G rekao da je dovoljno to sto si vec bacio. Posto si skoro preorao psenicu tu verovatno nije maksimalno spremljeno pa je zemlja retka pa slabije kukuruz raste. Moli boga da padne kisa,da ne budu visoke temperature i nedaj da se zakorovi. Toje je sve sto ti mozes da ucinis, a djubriva mozes da bacas dzakovima, ali to niije uvek presudno.

Prva brada foruma . Mirko poslušaj kolegu Fiata , pusti ove Bačvane žive u drugom svijetu . Ja u sličnoj zemlji idem ukupno oko 250kg po hektaru čistog azota sa ciljanim prinosom oko 11t/ha , ali nemože odjednom jer zemlja nema taj kapacitet . Recimo stotinjak kg azota kroz Ureu , tj 200kg/ha uree prije sjetve , oko 35kg azota startno u kompleksnom , npr 25kg 15:15:15 u sijačici i još oko 120kg čistog azota u prihrani , tj npr oko 400-450kg Kana u prihrani . Još bolje ako je niska a laka zemlja a plašiš se velikih padavina nakon sjetve da se izbaci urea pa dva puta prihrana po recimo 30ak kg Kana po dulumu ili 2x300kg Kana po ha.

Ovde mora , tamo neznam , moralo bi i tamo jedino ako sama zemlja mineralizuje ostalo . Oko 23 kg azota za tonu suvog zrna tako nekako mora. Ovde može samo da ostane malo od lane ako je bila suša ,(a nije ) ili soja , zemlja skoro ništa sama ne "mineralizuje" tj dodaje , obično se sije kukuruz u monokulturi pa zato ostaci traže više azota da se nahrane i oni što jedu stare ostatke i za kukuruz.

Hvala,uvak pravi i konkretan savet od ljudi koji poznaju razne tipove zemlje,sto bi se reklo vide dalje od svog nosa.Saveti tipa netreba nista je samo ako me neko mrzi:osmeh:Malo mi ovaj KAN dopizdio,skup je a slab,sto nisu napravili KAN sa 40% azota:osmeh:Nego ja cu KAN pancevac jer on je trenutno pojeftinijio na 33 a to je presudno a UREA u medjuvremenu poskupela.Bacicu 400kg po hektaru+prihrana preko lista,kukuruz je sad 3-4 pera oko 10-15cm visine.

Od sledece godine ide 500kg NPK pod brazdu,150 kg Urea pre setve i kroz kultivator 400kg KAN.Moj otac kaze,samo dok je ovako bacao djubrivo imao je kukuruza.

Tebi je mozda to smesno ali veruj mi da ti radis zemlju kod mene davnih dana bi se obesio.:osmeh:

Moj matori tajo kaze da se nekad bez tone djubriva po hektru u njivu nije islo od oranja do branja.E vremeno se ta cifra smanjivala zbog finansija a i prinosi koji su dogurali do maksimalnih 5 tona zrna po hektaru.

- - - - - - - - - -

Znas kako mi kazemo za vasu zemlju,"Bacis dugme nikne kaput"a za nasu "Bacis dugme uzme ti kaput"

Nazad
Vrh