Kukuruz 2015

Kod mene u kraju je teska zemlja vecinom 4-5klasa ljudi bacaju u vecini slucaja ureu i to nekih 200-300 kg h sto je dovoljno za neki prinos oko 4-5th e sad sve zavisi do godine i vremenskih uslova.Ja izbegavam ureu jer je zemljiste kiselo za mene je Kan zakon na mojim parcelama vec 3godine koristim samo kan u kukuruzu i to maksimalno 400kg h i imao sam odlican kukuruz preko 8t h,najbolje je baciti 400kg npk u jesen i posle u prihrani300kg kan ili san ili bilo sta sto ima azota sve je bolje nego nista.ja sam nasao neku kombinaciju sa Kanom imam neki solidan rezultat a nemogu da jurim vrhunski prinos sa malo ulaganja.jedno je sigurno bez djubriva nema prinosa jer kako bacis tako i beres,nema nikakve matematike u kukuruzu ako imas sklop i ostale uslove bacis azot i ne brines.

Brate, ala se vi frljate sa ciframa oko vestaka, a niko ne spimonje stajnjak. Kada se ta dva upare, mecku rodi zemlja.

Brate, ala se vi frljate sa ciframa oko vestaka, a niko ne spimonje stajnjak. Kada se ta dva upare, mecku rodi zemlja.
Stajnjaka sve manje jer krava nema da kenjaju,a oko djubriva pa pazi kod nas je tako,sad ce vojvodjani da se cude ali kod nas ako ne opalis tonu djubriva nemozes imati kukuruza,imam i ja bracu u Vojvodini i oni bace 100 kila MAP-a i 80-100kg Ureje i to je to,kukuruz ko grom,kod nas sa tom kolicinom djubriva nebi imao ni 2 tone zrna na hektar.Kod nas je zemlja 6,7,8 klasa.
Analiza je radjena na jednoj njivi pre tri godine i rezultati su bili da mi treba sleper djubriva +kiselo zemljiste,zaboravio sam Ph.

40 kg uree,800 litara vode na 3 hektara da li je dovoljno? 20 kg na 400 l ,poprskam 1,5 ha.
Ja sam išao sad zadnje prskanje 12% odnosno 12 kg ureje na 100 litara vode to jest na jutro oko 16,5 kg sa količinom vode oko 140 litara. Inače čitao sam da u kukuruz može do 20% ali preporuka je oko 16% . Pošto je kukuruz bio poprilično visok tamo gde se grana prskalice malo zakačila pa je više išlo vidi se ali nije ništa opasno , juče sam obilazio a rađeno je pre 6 dana .

Mirko, Vladimir92 ti je prvi rekao za stajnjak pre desetak dana, i mislim da je pogodio u centar, jer sam se setio šta je jedan član davno napisao- da je vešt.đubrivo hrana za biljke, a stajnjak hrana za zemlju, a tebi baš to treba. Ubacićeš suncokret, soju i valjda ćeš rešiti onaj ljulj i ostale muharike, ali to ti neće preporoditi zemlju, biće za nijansu bolje ali ćeš i dalje gledati kukuruz koji ne napreduje kako bi trebalo da napreduje. Jedini problem je što nemaš taj stajnjak, ali vidi u susednim selima, možda ima starih ljudi koji nemaju zemlju a hoće da im se počisti štala i šta ja znam. Ili ako ima u blizini neka farma a da ne deru za par prikolica pilećeg stajnjaka. I ne moraš sve odjednom da đubriš, malo ove godine, malo sledeće... Jbg znam misliš sad- ''svi izlazite sa predlozima i filozofijama, a ti Mirko se j*bi" :osmeh:, ali moraš nešto uraditi jer vidiš da ne ide ovako.

My kukuruz 2.meseca od setve:haha: u vecernjim satima kad se list opustio,a preko dana je najezen:haha::haha:
Ima li leba od ovoga dalje ulagati,djubriti:sta:Dobio pre mesec dana porciju KAN-a koja je izgleda bila bacanje para u prazno.
2nlyf5.jpg
kopiraj onog komšiju sa drugog brda ako već nećeš nas,onom je kukuruz tamno zelen i verovatno dobar :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

danas sam isprskao sa landexom i ureom 4 kg. na hektar
dscn7383.jpg
dscn7385.jpg
dscn7388.jpg
dscn7390.jpg

To je 5% sasvim OK.

Ja sam išao sad zadnje prskanje 12% odnosno 12 kg ureje na 100 litara vode to jest na jutro oko 16,5 kg sa količinom vode oko 140 litara. Inače čitao sam da u kukuruz može do 20% ali preporuka je oko 16% . Pošto je kukuruz bio poprilično visok tamo gde se grana prskalice malo zakačila pa je više išlo vidi se ali nije ništa opasno , juče sam obilazio a rađeno je pre 6 dana .

Momci hvala.Do ove god sam prihranjivao vuksalom i kojekakvim fitofertima,a sad resio da uradim ureom.

Mirko...sto se tice pripreme i hranjenja kukuruza moje iskustvo je sledece zemlja i reljef su nam slicni,zaorem sarovinu i stajnjak(ovce naprave stajnaka taman za jedan hektar i tako u krug svake godine po jedan hektar dobije stajnjak),ureu zatanjiram pred setvu 450-500 kg/ha. I dva puta ga folijarno prihranim,prvi put sa hemijom manja doza prihrane i posle jos jednom ali momacki za nekoliko dana.

Vestak ne moze popraviti strukturu zemljista kao stajnjak. Ne znam kako drugacije mirku da pomognem sem da mu kazem to. A ti mi slobodno reci da kenj..., mirkane. Nadji ga nekako.

Zestok napad kukuruzne zlatice u okolini zrenjanina gde je sejan kukuruz na kukuruz mada to bilo i prvo ponavljanje.Strasno???

Nazad
Vrh