Kukuruz 2015

Ne znam sta fali ovoj pripremljenoj zemlji gore sto je stavio Mirko015?

Evo malo videa sta se sve obradjuje od njiva i koliko je tamo ravno......Kao da je samo kod nega brdo i nigde vise.....

Ljudi mucim muku sa divljom kupinom u kukuruzu. Imam je u skoro svakoj njivi.
da li ima neki preparat da prskam kada je veci kukuruz.
prskao sam adengom. Pa cekam da vidim da li ce je osusiti. ako nece, moracu nesto drugo. na nekim parcelama sto sam prskao adengom, izgoreo je sve ali tamo nije bilo divle kupine.

Cime da prskam?
Mislim da si pisao o nekoj kombinaciji sa dikambom. Ali ne mogu da pronadjem.

Evo ga moj kukuruz na kamenolomu,proletno oranje,za sada izaslo oko 70%,mnogo zrna stoji u suvom,neki tek sad nicu,neki nisu mogli da izadju od dzombe,a neka zrna su pustila klicu pa se osusila zbog totalnog nedostataka vlage u gornjem sloju.Sta reci,oranje u prolece vise nikad:osmeh:

LK hibrid Sremac FAO 600
157zyc5.jpg

Moji su uslovi slicni kao vasi, videcemo, treba kisa malo da padne (DKC i Becar sam sejao)

akakvo vreme najavljuju za leto, morace i neko navodnjavanje, gde imam uslova :(

U jednoj parceli sam znao da je problem sa vranama , tačnije gavranima . Pola sam sijao ranije i tretirao Mesurolom . Sad je u 4 lista i samo na par mjesta sam vidio po jedan dva iščupana kukuruzčića od gavrana , kod komšije dabome problemi . Pola parcele je bilo prevlažno i posijao tek juče , a riječ je o parceli oko 20ha . Mesurol više nisam mogao nabaviti a i činilo mi se da neće biti problem , sad se vidi da oće. Jel koristio neko neku foru u već posjanom kukuruzu za vrane , neko prskanje , strašila ili slično ??

Jedino resenje odstreliti jednu,dve vrane i rasiriti ih na njivi i zaobilazice je u sirokom luku!

Kada se vrane navale na neku parcelu, ne postoji siguran nacin da ih otjeras. Jedino svako jutro i vece da ih cekas sa cal. 5,56.

I ja mislim da je tako . To sa mrtvim vranama ne pomaže probavano. Probaću ako stignem dječije balone napunjene helijumom sa nacrtanim drečavim krugovima na njima kao oči i slično povezati po njivi kao na slici , taj sam savjet dobio od Amerikanaca , samo što ovde nema da se kupi gotovi. Ili što jedan Amer kaže , "pravilo tri S " shoot, shovel, shut up " ili upucaš , zakopaš , ćutiš :haha:

Probaću nešto ovako da pokačim po njivi

Scare-Eye-3-Pack.jpg

Možeš da probaš sa zmajevima. Nama je funkcionisalo ranije dok smo radili bostan. To su oni mali zmajevi, jarkih boja, ima ih uglavnom u kineskim radnjama. Nisu skupi a nama je bilo dovoljno 4 komada na površinu od 2 kj. Kad se pravilno postave i pri najmanjem strujanju vazduha su u pokretu. Potražiću da li imam slike negde a ako treba objasniću kako bi trebalo da se postave.

fotografija0041.jpg

fotografija0047.jpg

Nasao sam par slika. Nadam se da se vidi nesto.

Poslednja izmena:
Meni su vrane kljuvale kupus, i to dok ga zalivam. Znaci ja sam na jednim uvratinama sa traktorom i pumpom, a one na drugim rade posao.Posto je tu blizu bio i nekakav kukuruz krenem kraj njega gore sa puskom da pridjem na daljinu odakle mogu zveknuti jednu. Normalno vrane me ne vide zbog kukuruza, ali kad sam dosao dovoljno blizu, dvije iz vazduha su odmah digle nevidjenu larmu da upozore one na zemlji. Tada sam skuzio da ove na zemlji ne krecu u biznis, ako nemaju bar dvije koje patroliraju u vazduhu kao uzbunjivaci ako naidje kakva nevolja. Toliko o njihovoj inteligenciji.
Jedino sigurno rjesenje je mesurol.

Poslednja izmena:
Kod nas je uvek bilo ako vidis da vrane napadaju njivu odstrelis jednu,dve lepo je stavis na zemlju razvuces joj krila i vise neslecu na tu njivu i zadruga dan danas na taj nacin brani semenski i secerac kukuruz!

Nazad
Vrh