Kukuruz 2015

I ja sam imao problema sa nicanjem.
neki kukuruz 5 lista, a neki tek nice.
a korova puna njiva. Pa sam prskao adengom.
jeste da ide do tri lista, ali sta mu bog da... Valjda nece da ga izgori.

• Like
Reagovanja: PKB
Nasao sam bolju stvar od gore pomenutih, Fastak je kontaktni i sistemicni, tako da ga biljka usvaja i svaki sledeci nalet bube odustaju, jel ima dosta buba pod koru, a nurel radi samo kontaktno...

Oprskali smo danas 41kj kukuruza u 11parcela,i posle 75kj soje u 16parcela,4kj fali do 120kj,puko klinasti na 90ki,što tera alternator i propeler za hlađenje,a već je mrak bio,pa smo ga došlepali kući na štanglu
A otvorili grane na zadnja 4kj :sjasi:
Smeta kompresor klime da se odšarafi sajla obrtomera,a vruć motor,nije posao za mrak,a prijatelju,što drži kaiševe,danas slava
Sjutra promenemo i nastavljamo :ppozdrav:

Kod mene je setva bila od duboke do povrsinske.Nikad gore,sad sam orao u prolece i nikad vise.(jedino za postrnu setvu,to mora:osmeh:)

Ma nema pravila kisa je uradila svoje nikakve zime , mnogo je sabijaena zemlja . Parcela gde je ugareno i poorano ista kao gde je samo jesenas orano parcela gde je potanjirano zimus ista kao ova sto nista nije pipnuto sve je nabijeno do zla boga . I budite sigurni nikada se klima nece smiriti iznivelisati bice perioda kada ce liti kisa a bice suse nezapamcne nakon toga budite sigurni . Ima li neko iskustva sa nekim hibridom koji trpi losiju pripremu ?? Mislim da nema takvih ????

Ne bih baš rekao da si u pravu,jednu parcelu sam jesenas počeo orati posle 1 kj sam odustao,voda bila ,proklizavanje,zaglavljivanje ne može gore. Sada se taj deo uradio izuzetno u odnosu na ovaj što nije diran. Po tome bi rekao da je bolje i tako loše zimsko nego bez njega.:off_topic:

Ma daleko od toga da se nepoore da neprezimi kazu ljudi ima izreka za oranje neznam tacno kako ide . Pa i ja sam mucio muke gde je lezala voda em potroseno goriva nedaj boze da se spremi to da se iole dovede u neki kao red a idallje grubo nedaj boze ali sve sam se nadao kisa ce kisa ce i cvrc.

Kod mene je problem bio sto sam kasno uzeo parcle u zakup i islo je oranje u prolece,nije se toliko lose uradilo,ali fali vlaga na povrsini,ali valjda ce biti kako treba na kraju :D

I najlose zimsko oranje je bolje od najboljeg prolecnog - bar kod nas vazi ovo pravilo.

Ovo treba da bude prva rečenica u ratarskoj bibliji ako bude pisana , a druga da se oranje poravna kad god prije može , u svim tipovima zemlje . Manite se onog : ima zemlja da se zapekne kao da nije orano , to nije tačno , samo zimsko na vrijeme i zatvaranje što ranije .

Juče bio u obilazku i na jednoj parceli vidim pipa fino se sladi sa mojim kuruzom , malo sam bio iznenađen jer sam sejao bc-ov pajdaš koji je navodno fabrički tretiran . E sad nema druge danas u poljoapoteku pa posle idemo da prckamo .

Manjeviću,to je problem pripreme i setve
Pripreme jer je vlaga pobegla,a setve jer je bila plitka :ppozdrav:
Ovo i mene muci!

- - - - - - - - - -

Ovo treba da bude prva rečenica u ratarskoj bibliji ako bude pisana , a druga da se oranje poravna kad god prije može , u svim tipovima zemlje . Manite se onog : ima zemlja da se zapekne kao da nije orano , to nije tačno , samo zimsko na vrijeme i zatvaranje što ranije .
Ove godine sam pojeo govno verujuci u to da ce se sabiti njiva ali od jesenas dok budem orao ima traktor sa drljacom da me prati kroz oranje!

Volim te izazove u poljoprivredi sto se tice obrade i predsetvene pripreme,Tomo ne znaci da ce biti uslovi da to odradis sto mislis.Nema sablona ponavljam to a polako dolazimo i do toga da ne moze svako da se bavi poljoprivredom,ili moze ali kako.

Za ovo drugo se ne slažem i ova godina je doaz za to bar u našem ataru
Ja sam konkretnu "ubo" termin zatvaranja brazde i to početkom druge polovine Marta
Ko je ranije odradio to je bilo strašno,asvalt na površini ,puca setvospremač
a ko je čekao pred setvu to je takođe bila propast koliko je bilo suvo i tvrdo

Za ovo drugo se ne slažem i ova godina je doaz za to bar u našem ataru
Ja sam konkretnu "ubo" termin zatvaranja brazde i to početkom druge polovine Marta
Ko je ranije odradio to je bilo strašno,asvalt na površini ,puca setvospremač
a ko je čekao pred setvu to je takođe bila propast koliko je bilo suvo i tvrdo

Opet ja se ne slazem sa Montoyom . Prosle sezone tj pretprosle sam preosao sa obicnom lakom drljacom deo parcele i na prolece je izgledalo kao asvalt . Samo izgledalo . Bilo je slegnutije i ravnije i neje bilo onoga da traktor igra i vuce u setvi i nakon nje kao na ostalom delu parcele .

Kada se spremalo uradilo se suprer ni presitno ( da stvori pokoricu ) ni prekrupno . Moslim da je mnogo mudrije odraditi jedan prolaz bilo cime pre januara i kada su povoljni uslovi nego na prolece kada se nezna gde d... a gde glava od polsla . Pre setve jedan prolaz i setva . Bar drljaca ima pozamasan zahvat a i ne mora se ici brzo da bubrezi otpadaju .:ppozdrav:

Nazad
Vrh