Kukuruz 2015

Možda kod tebe,pisao sam za moj kraj
Tj. zato sam i napisao da ne bi trebalo to zatvaranje brazde generalizovati što se tiče rokova
sve zavisi od zemljišta...
ali svakako treba odraditi i ne čekati setvu sa otvorenim oranjem

Aman ljudi vi kao da nevidite dalje od svog atara,pa nije svugde ista zemlja i njene potrebe.Ja sam jednu manju njivu uzorao na jesen i posle n.godine drljacom prosao,to mi je jedino parce gde sam mogao da udjem ove zime,i sta se desilo pred setvu,zakacuj Mirko plug i preoravaj,beton armiran,jedva sam uzorao koliko je sabijeno.

Ja sam bio ponesen iskustvom iz zadruge ali sada kad razmislim kod njih je problem bio sto su oni vlaznu zemlju(zimsko oranje)odma zatvorili i to germinatorom koji je tezak ko sam djavo i u prolece kada su hteli repu da seju "prc trica" ono beton pa su se ojadu zabavili ponovnim spremanjem.Moje neko misljenje laka drljaca bez rotora i u prolece isto to ali sa rotorima ima da bude vlage na pretek i mekano taman kako treba ali odosmo u :off_topic:

Ovo je priča od atara do atara tip zemljišta i kvalitet samoga to jest koliko je rastresito (ima humusa ) ja sam orao i u jesen i zimi u januaru , nisam zatvarao brazdu jer samo oranje je bilo takvo , aprvu pripremu sam radio oko 02.04 a drugu pred setvu oko 15- og zemlja ko pesak . Kad stignem kući postaviću snimak ako uhvatimo malo vremena .

Ako vec necete/nemozete/ne valja da idete sa nekim laksim prikljuckom namontirajte na plug neko candrljalo da malo rasporedi grudve . Nije isto preci nekim teskim prikljuckom ili laganim .

Mirko

Posto vidim da radis kamen tebi bi bio super neki manji gruber posto on u iskljucivo suvom " kamenu " pravi pesak . Ima i ovde visljih terena sa zutuljom pa se ne skamenjuju tako lako .

Evo kako je komsija spremio setvu,ovde je posejan kukuruz,oranje zimsko,spakovana brazda po propisu,njiva do moje.Da nebude da lazem kakva je zemlja,ovde treba pikamer:osmeh:

jktz7s.jpg

n1utzn.jpg

Da , samo naizgled bude previše slegnuto i kora , kad se krene spremati mnogo lakše se uradi i bude bolje . Ako je previše vlage svejedno se čeka , nedirano oranje bude suvo odozgo a blato dole u isto vrijeme može da se radi i jedna i druga opcija.

Mirko , i dalje se nikako ne slažem stobom , nebude to beton , znam kakva je to zemlja , imam i ja . Beton je naizgled , samo ti utjeraj u taj beton sjetvospremač ili tešku drljaču , nemoj da žališ i bolje ćeš spremiti nego ovako . Ovo gore što si pokazao na slici odgovorno tvrdim nije uradjeno dobro , nema veze što je takva zemlja . Prvo oranje se loše uradi , dosta neravno , možda i preduboko , ta zemlja se ore plafon 20cm , pa onda bar da je grubo jednom predjeno ujesen , a najveća greška koja je tu uradjena je što je utjerana tanjirača u proljeće . Džaba pišemo sto puta da se tanjirače ne kače u proljeće , idalje mnogi tako rade.

Bilo da su kakve grudve ako prodje vise od dva dana od oranja do spremanja mos je ostaviti za jesen slobodno jer nista ne moze da usitni grudve bilo kakava da je zemlja .

Moj nacin za sveze oranje je posto imam spremac od 2.20 idem jedan krug pa sledici izmedju tockova prvog progoda i tako dok ne zavrsim i onda brzinu vise i predjem jos jednom sve . Samo tako se moze spremiti da bude ok . Razne drljace lagane i tanjirace ne rade nista u ovom slucaju . Jedino sto bi uradilo bolje je roto drljaca a teska drlja mislim da bi gusila ..Naravno nakon svega ovoga valjanje nakon setve ,

Ako je zimsko sta tu trazi tanjiraca a na prethodnoj slice se vidi da je ona radila jer samo ona moze takve grudve da izbaci i naravno spekle su se . Posejati u ovakvu njivu je katastrasno sto bi Minjdjusar rekao .

Otkad citam forume izbacili smo tanjiracu iz upotrebe u prolece za pripremu za setvu, a nekad je bilo nezamislivo bez tanjirace i na zimskom i prolecnom oranju. Rezultati su odlicni, mnogo vise vlage u zemlji, sitniji setveni sloj i ravnomerno nicanje.
Tako da valja poslusati savete.
Vidim na nekim parcelama u okolini gde je radjeno tanjiracom mnogo neujednacnije nicanje nego kod mene i kolega koji rade takodje samo drljacama i spremacima. Grudve nisu bas kao na Mirkovoj slici ali ih ima dosta.

Bravo prnjavor,nisam slikao njivu pored ove moje i ove sa dzombama,covek je domacin ima velike traktore DV i servospremac,bas mi kaze da je dosao da setvospremira i polomio je 4 opruge,otisao kuci zakacio tanjiracu,tri puta presao pa posle toga dva puta setvospremacem pa na kraju drljaca,oranje je zimsko-jesenje i nije bilo trave,uzorano na 30cm 100%.

Bravo prnjavor,nisam slikao njivu pored ove moje i ove sa dzombama,covek je domacin ima velike traktore DV i servospremac,bas mi kaze da je dosao da setvospremira i polomio je 4 opruge,otisao kuci zakacio tanjiracu,tri puta presao pa posle toga dva puta setvospremacem pa na kraju drljaca,oranje je zimsko-jesenje i nije bilo trave,uzorano na 30cm 100%.
Meni je ovako ispala priprema prolecnog oranja (mozda za nijansu bolje) i tu posejana soja i povaljano. Malo je razbilo grudve.
Ta je njiva jedva uzorana koliko je tvrdo. Prosle godine je priprema isla 20 puta. Spremljeno tanjiracom i finis setvospremac. Sutradan udari kisa, posle tata spremi, da poseje, opet kisa i tako par puta... Posle poplave, pa presevanje ali opet 3 puta predjena njiva. Na kraju prinos tu bio oko 8t/ha

Prezvakava se ista tema po sto puta , sto se tice zatvaranja komsija MONTOYA je u pravu da to ne treba generalizovati i da svako zna svoju muku.
Evo ima kod mene u ataru jos neposejanih njiva sa na vreme "zatvorenom" vlagom ,a komsije oko tih njiva posejale.
Sad vlasnici tih njiva razmisljaju kako bi mogli nekako da ih "otvore".

U pravu je kolega Mirko, ove godine je teže išlo spremanje tako da sam i ja koristio u prvom prolazu tanjiraču pa onda dva puta spremačem. Pri čemu je spremač od 2.2 sa daskom i rotorima vukao jači traktor, brže, radi boljeg učinka i može da se spremi lepo (za naš tip zemljišta). Što donekle dokazuje ova slika. Vidi se levo nespremljeno i desno posle drugog prohoda. A vidi se i ohoho uspon. :osmeh:

Za one koji pominju valjanje, to ne bi pomoglo da se razbiju tolike džombe (sa Mirkove slike). Dosta je tako ''spremljenih'' njiva ovde, možda malo bolje. Ljudi rade sa tanjiračama, tojest sa onim sa čim imaju. Pa kako ispadne. Seje se na 25-32cm (3-4 u metar). Ja sam ove godine išao sa 26 cm i 28cm na mojim parcelama. BC hibridi sve, nešto malo ZP.

Nazad
Vrh