Kukuruz 2015

DKC 5276, tacno 4 dana nakon setve ili 96 sati!
img0212.jpg

Posijao sam 23.3. Pioneer a79, na mozda 1000 kvadrata, da probam sijacicu, sada je mozda kao na tvojim slikama.....namjestio sam dubinu na 3cm, a prva 4 reda je bila na 5cm, i stavio sam nove raonike, pa se bojim da je otisao jako duboko....

Nikad nije preduboko bolje 7cm nego 2cm.Kod mene ima gde se vidi zrno na povrsini koliko je bilo tvrdo videcemo da li ce nici .Inace posejano prosle subote a pre dva dana je bio blizu nicanja na 1 cm.

Preduboko može biti samo ako se jako rano seje a hladno vreme ,mučiće se dok ne izađe, nema šablona u ovom poslu.Kod mene bukvalno na nekim delovima gde je mekše mogla je setva ići i na 2 cm vlaga je već tu,ali sam ga ipak zbog delova gde je tvrđe posejao na 4-5cm. Gleda se stanje parcele vlage u zemljištu, datum setve,prema tome se određuje i dubina setve , ako ga seješ kasnije u maju naravno da ga nećeš položiti na 3-4cm jel je vlaga davno otišla.

Strnište,posle žetve podrivano,pa tanjirano,pa razrivano,pa opet tanjirano i jesenas razrivano konačno na 30cm,samelju se delom,a delom "proguta" zemlja žetvene ostatke
Prošlogodišnja pšenica bila prva godina zakupa

danas sam bio gledati onaj pioneer a79, ima 2 lista, to je izašlo u posljednja 2 dana.......nisam imao mob da slikam

I kod mene kukuruz sejan pre 12-13 dana vidi se na vrste.Sutra ako prolazim tamo slikacu ga.

Ove nedelje i ja sam zavrsio sa setvom kukuruza za ovu god. Od ukupne obradive povrsine kukuruz uzima nekih 11%. Seme DKC 5276, Pioneer 0216 i Caussade Gasti!

E ovako imam i ja komsije kojima sam sejao sa metrom i sublerom,sva sreca ove godine nasli drugog kooperanta(ja na vreme rekao kako nemam vremena).Ljudi misli da kad dodjem ujutru da im posejem hektar kao da su me zakupili za ceo dan,svaki prolaz se proverava stanje i dubina pa konsultacije s tatom a mator je konj,ja izludeo,ceo konzilijum oko setve:haha:

Sto bi rekao moj kolega:Ko nece da plati i ko trazi dlake u jajca ja samo ukrstim redove pa ce posle da se cese gde ga nesvrbi:haha:

Nazad
Vrh